Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Γιατί Χρειαζόμαστε Τον Όρο «Γυναικοκτονία»;
Γιατί Χρειαζόμαστε Τον Όρο «Γυναικοκτονία»;

Άρθρα & Απόψεις

Γιατί χρειαζόμαστε τον όρο «γυναικοκτονία»;

Γιατί Χρειαζόμαστε Τον Όρο «Γυναικοκτονία»;

Η καθημερινότητα των τελευταίων ημερών απαντά σε δεκάδες εγκλήματα, με θύματα γυναίκες, οι οποίες δολοφονούνται, όχι από αγνώστους, αλλά από τους συντρόφους τους. Οι άνθρωποι με τους οποίους έχουν επιλέξει να πορεύονται σε κοινό βίο, είναι και εκείνοι, που στερούν από εκείνες την ζωή τους.

Τα εν λόγω εγκλήματα έχουν εγείρει σειρά αντιδράσεων, και όχι άδικα, με αποτέλεσμα κοινωνία και πολιτεία να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ζήτημα ιδιαίτερης φύσεως. Και η ιδιαίτερη φύση έγκειται στο γεγονός, ότι δεν πρόκειται για απλές δολοφονίες, οι οποίες θα ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Γιατί, λοιπόν, χρειαζόμαστε τον όρο «γυναικοκτονία»; Η έκφραση του συγκεκριμένου αιτήματος θεωρείται από αρκετούς παραλογισμός, υπερβολή, έξαρση του φεμινισμού κλπ., με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση. Η «γυναικοκτονία» δεν εκφράζει τίποτα από τα παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, να αποτελεί πεδίο σύγκρουσης απόψεων.

Ξεκινώντας από την τυπική διαδικασία, ο όρος «γυναικοκτονία» πρέπει, να αποτελέσει κεντρικό κορμό της ποινικής νομοθεσίας και του πλαισίου απονομής δικαιοσύνης. Με τον τρόπο αυτό η νομική κατοχύρωση αποδίδει την αξία και σημασία των εγκλημάτων κατά των γυναικών. Είναι όμως πολλοί περισσότεροι οι λόγοι και κυρίως πιο σημαντικοί! Διότι πριν τους «γυναικοκτόνους», μας έχουν δολοφονήσει ήδη άλλοι. Μας έχει σκοτώσει η οικογένεια, η κοινωνία, η εκπαίδευση, η εκκλησία, η εργασία, η δικαιοσύνη, εμείς οι ίδιες.

Για όλο αυτό το κύμα αντιδράσεων και αγανάκτησης, για όλα αυτά τα εγκλήματα πάθους, ζήλιας, υπεροχής και έμφυλης βίας, για όλες τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν και για όσες ακόμα βιώνουν τη βία σε κάθε της μορφή και δεν μπορούν να ξεφύγουν, μας χρειάζεται η «γυναικοκτονία». Γιατί για κάθε γυναίκα που χάνεται, χάνεται και ένας ακόμη άνθρωπος.

« Η «γυναικοκτονία» »

Η γυναικοκτονία μας χρειάζεται:

Για όλες όσες έχασαν την ζωή τους άδικα
Για τις γυναίκες που καταπιέζονται σε σχέσεις και γάμους
Για εκείνες που δεν μιλούν, για να προστατεύσουν τα παιδία τους
Για εκείνες που δεν μιλούν, γιατί η αγάπη και η αφοσίωση τους είναι ακόμα τεράστιες
Για αυτές που φοβούνται τον θύτη τους
Για τους φόνους, τους βιασμούς, την κακοποίηση
Για την ευτυχία και τα όνειρα, που κατέληξαν σε εφιάλτη

Για τις οικογένειες που μαθαίνουν στα αγόρια τους να είναι δυνατά και ότι το κλάμα και τα αισθήματα είναι αδυναμία
Για τους άντρες που έμαθαν, ότι μπορούν να έχουν, ότι επιθυμούν την στιγμή, που το ζητήσουν
Για τις οικογένειες που μεγαλώνουν τα κορίτσια τους με λάθος τρόπο.
Όμορφα, έξυπνα, με τρόπους και κυρίως μηδενική άρνηση σε ότι τους επιβάλλεται, χωρίς λόγο ή κρίση, γοητευτικές, γεμάτες σαγήνη και κυρίως αδύναμες μπροστά στον ισχυρό άνδρα. Σε κάθε άνδρα!

Για τις κοινωνίες που άργησαν να τις βάλουν στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, να τους δώσουν δικαίωμα ψήφου, να τους επιτρέψουν να εργαστούν, να βγουν, να κοινωνικοποιηθούν.

Που τις έμαθαν να είναι απλά νοικοκυρές, μητέρες, σύζυγοι και αν αποτύχουν σε αυτά ή επιθυμούν άλλα τότε είναι άχρηστες και έκφυλες.

Που έπλασαν ιστορίες φιλίας και αγάπης βγαλμένες από παραμύθια, ενώ το αντίθετο φύλο έμαθε να είναι το τέρας αυτού του παραμυθιού.

Για τα αγόρια και τα κορίτσια που από μικρά γνωρίζουν την διάκριση ως μειονέκτημα και όχι ως την ομορφιά της εξέλιξης.

Για όλους εμάς που από νωρίς λέμε στα μωρά μας όταν είναι κορίτσια «πόσο όμορφα είναι και πόσο όμορφα ρούχα φοράνε» ενώ όταν είναι αγόρια «πόσο δυνατά, έξυπνα και γρήγορα».

Για όλους μας που μάθαμε στη διάκριση και δεν την εκμεταλλευτήκαμε.

Γιατί πέρα από γυναίκες είμαστε πρωτίστως άνθρωποι. Και μας δολοφονούν καθημερινά άλλοι άνθρωποι, πολύ πριν προλάβουν οι άντρες «γυναικοκτόνοι».

Για τις χαλασμένες σχέσεις, για τα λάθος πρότυπα, για την μηδενική ποιότητα, για την μη προσπάθεια για λύση, για όλα όσα θεωρούμε καθημερινότητα.

Θέλουμε δικαιοσύνη για τις Ζωή Γαρμανή, Κική Κούσογλου, Παναγιώτα Μαζαράκη, Τάνια Χαριτοπούλου, Ζωή Δαλακλίδου, Τζούλι Μαρί Σκαλί, Άννα Νικολάου, Κατερίνα Μελάκη, Ανθή Λινάρδου, Ελευθερία Αγραφιώτου, Ελένη Τοπαλούδη, Κωνσταντίνα Τσάπα, Susan Eaton, Κάρολαϊν Κράουτς, Γαρυφαλλιά Ψαράκου, Μαρία Τζανέτου, Μαριάννα Μυγδανάλευρου, Αδαμαντία Καρκαλή, Πολυξένη Μπέρδου, Λέλα Μαυρομάτη, Ανίσα.

Βιάστηκαν, θάφτηκαν, κάηκαν, σφαγιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, πνίγηκαν, πέθαναν για ζήλια, μυστικά και κυρίως θιγμένους ανδρισμούς, που δεν δέχθηκαν τον χωρισμό.

Θέλουμε ασφάλεια και δικαιοσύνη για τις επόμενες. Οι γυναίκες είναι άνθρωποι, δεν είναι αδύναμες, δεν είναι άβουλες. Εάν δεν φτιάχνει κάτι, μπορεί να χαλάσει. Δεν χρειάζεται να διαλυθεί! Θέλουμε πολλά περισσότερα από αυτά.

Και όταν λέω θέλουμε, εννοώ οι άνθρωποι και όχι απλά οι γυναίκες. Είναι τερατώδες να μην ζητάμε όλοι δικαιοσύνη!

Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρα & Απόψεις

Αγαπητέ Άλκη  Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες, για να επεξεργαστώ αυτό, που σου συνέβη. Να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου και να της βάλω σε λογική σειρά,...

Άρθρα & Απόψεις

Κρατικά χρήματα για απευθείας ανάθεση Καλές γιορτές και χρόνια πολλά! Ακόμη μια χριστουγεννιάτικη φιέστα φτάνει προς το τέλος της, με όλη την ανθρωπότητα να...

Άρθρα & Απόψεις

«Φόρος αίματος»: Η οδηγική συμπεριφορά ως κοινωνικό φαινόμενο Δεν αποτελεί σπάνια συνθήκη, δεν το ακούμε πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία....

Άρθρα & Απόψεις

Πως Να Είσαι Ή Να Μην Είσαι Γυναίκα Αναλογιζόμενοι την ετερότητα που έκαστος διαθέτει και κυρίως τις «κοινωνικές κατηγορίες» στις οποίες εντασσόμαστε όλοι, γίνεται...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC