Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Άρθρα & Απόψεις

Η τεχνολογία στη λογοτεχνία

Η μελέτη ενός βιβλίου ή απλώς η ανάγνωσή του είναι μία διαδικασία που έχει αλλάξει πολλές φορές από τότε που εμφανίστηκε η τυπογραφία έως και σήμερα. Διάφοροι τρόποι εκτύπωσης, διάφοροι τρόποι διανομής, διάφοροι τρόποι διαβάσματος. Η τεχνολογία βοήθησε στο πέρασμα των αιώνων να αλλάξουν τα πάντα και το βιβλίο να γίνει απαραίτητη τροφή για το μυαλό μας, χωρίς να κουράζει. Με την πάροδο των χρόνων μάλιστα, η ανάγνωση των βιβλίων ανέβηκε επίπεδο καθώς -σε αντίθεση με 100, ή ίσως και 50 χρόνια πριν- οι ξένες γλώσσες έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Οι αναγνώστες δεν είχαν πια ανάγκη τους απαραίτητους μεταφραστές για να περιμένουν την έκδοση ενός βιβλίου, αν και εφόσον ένας εκδοτικός οίκος επιθυμούσε να το κυκλοφορήσει. Πλέον, με τα αγγλικά να είναι παγκόσμια γλώσσα, ακόμη κι ένα βιβλίο που δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά μπορεί να φτάσει στα χέρια μας για να το απολαύσουμε. Το μέσο βρίσκεται ήδη στην παλάμη μας και λέγεται κινητό τηλέφωνο. Τα smartphones αποτελούν εργαλείο για όλους μας και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να κρίσιμες εργασίες της καθημερινότητάς μας. Με αυτά κάνουμε τα ψώνια μας από online κολοσσούς όπως το Amazon, με αυτά διασκεδάζουμε παίζοντας αγαπημένα κλασικά φρουτάκια σε online πλατφόρμες όπως της PokerStars Casino και με αυτά πραγματοποιούμε τις online τραπεζικές συναλλαγές μας σε τράπεζες όπως η Eurobank. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε διαδικτυακά αγορές των ξενόγλωσσων βιβλίων που μας αρέσουν.

Και καθώς η τεχνολογία έχει γίνει σύμμαχος στην ανάγνωση του επόμενου βιβλίου μας, γιατί να μην σας προτείνουμε βιβλία που να έχουν σχέση με την τεχνολογία; Οι επιλογές που υπάρχουν είναι άπειρες και η ποικιλία της θεματογραφίας είναι τεράστια. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μία από τις πιο ποικιλόμορφες λίστες που έχετε δει, προκειμένου να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.

Ο Steven Levy, γνωστός και για τη μεγάλη επιτυχία του «Facebook: The Inside Story», μπήκε στα άδυτα ενός κολοσσού, όπως η Google, με το «In the Plex: How Google Thinks, Works, and Shapes Our Lives». Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η καλύτερη ευκαιρία για εκείνους που θέλουν να μάθουν τα εσωτερικά μυστικά και το ιστορικό της τεράστιας επιτυχίας της Google.

Όταν η Gretchen McCulloch αποφάσισε να αποκωδικοποιήσει τη slang του ίντερνετ, πήρε μία θέση ανάμεσα στα bestsellers των New York Times, με το «Because Internet: Understanding the New Rules of Language». Η συγγραφέας, γνωρίζοντας καλά την επιστήμη της γλωσσολογίας, καταπιάνεται με τη συμπεριφορική πλευρά των φαινομενικά απλών συνηθειών, όπως τα gif, που έχουν περάσει στην καθημερινή ηλεκτρονική ζωή μας, μέσα από τα social media.

Εάν ψάχνατε ένα βιβλίο με θέμα την τεχνολογία και το πώς να… την αποφύγετε, o Cal Newport είναι ο άνθρωπός σας. Το «Digital Minimalism: Choosing a Focused Life in a Noisy World» δείχνει τον δρόμο για την απεξάρτηση από τα social media και το ίντερνετ, μέσα από έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών και μιας θαρραλέας ψυχολογικής βουτιάς. Θα θέλατε να βρείτε τρόπους να ξαναβρεθείτε με τον «έξω» κόσμο; Αναρωτιέστε γιατί, ενώ μπορεί να μη βοηθάει την ψυχολογία σας, είστε ακόμα πάνω από το κινητό σας; Αυτό το βιβλίο μπορεί να είναι γραμμένο για εσάς.

Το «Super Pumped: The Battle for Uber» είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης έρευνας του διάσημου δημοσιογράφου των New York Times, Mike Issac. Πρόκειται για την καταγραφή του χρονικού της τεράστιας επιτυχίας της Uber, μέχρι την κατακόρυφη πτώση. Ένας τεράστιος αριθμός μαρτυριών από πολλούς συνεντευξιαζόμενους, οι οποίοι ήταν σε θέση να παρέχουν αδημοσίευτα χαρτιά και πληροφορίες, συνθέτει την ιστορία της τεράστιας επιχείρησης και την απόδειξη πως όσο εύκολα κάτι μπορεί να πετύχει, τόσο εύκολα μπορεί και να καταρρεύσει.

Ο βραβευμένος, Nicholas Carr, επιχειρεί μια βαθιά συναισθηματική και πολιτισμική ανάλυση του φαινομένου «ίντερνετ», με το «The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains». Το βιβλίο εξερευνάει τις ρίζες, την ιστορία και τη σύνδεση της ανθρώπινης φύσης και του εγκεφάλου από τις παλιότερες μέχρι τις πιο πρόσφατες εκφάνσεις των κοινωνικών μέσων.

Το «Broad Band: The Untold Story of the Women Who Made the Internet», της Claire L. Evans, γράφτηκε με σκοπό να ρίξει φως στη γυναικεία δύναμη που έχει συμβάλλει στην τεχνολογία και που πολλές φορές δεν έχει εισπράξει τα απαιτούμενα εύσημα. Εδώ, μπορείτε να ανακαλύψετε γυναίκες που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία, με εφευρέσεις, έργα ή την ευφυΐα τους, από τη βικτωριανή εποχή έως σήμερα, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες των κλισέ που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην εξέλιξη και την αναγνώριση της συμβολής του γυναικείου φύλου.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC