Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

«Καζάνι που βράζει» η Πρεμετή

«Καζάνι που βράζει» η ΠρεμετήΠροβληματισμό στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας αλλά και στους εκκλησιαστικούς κύκλους προκαλεί η εντεινόμενη πίεση που ασκεί η κυβέρνηση της Αλβανίας προς την ελληνορθόδοξη Εκκλησία της χώρας. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναού της Παναγίας στην Πρεμετή, η επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, αλλά και οι προκλητικές ανακοινώσεις του Σαλί Μπερίσα και του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών ανησυχούν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θεωρεί απαράδεχτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη χθεσινή δήλωση των ελληνικών αρχών» και προσθέτει ότι «η Αλβανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες και τα νόμιμα μέσα για την εγγύηση του κράτους δικαίου, της ομαλής λειτουργίας των θεσμών της χώρας και του εξωτερικού καθώς και να δώσει απάντηση σε όλους τους παραβάτες του νόμου και στις κάθε είδους προκλήσεις». Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας υποστήριξε ότι για τα επεισόδια στην εκκλησία της Πρεμετής ευθύνονται οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι – κατά το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας – «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο».

«Ο ναός είναι δικός μας»

Η ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στην επίσημη ιστοσελίδα της δημοσιεύει εκτενή μελέτη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του επίμαχου ναού στην Πρεμετή, αλλά και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι χρονολογικά ο ευκτήριος οίκος προϋπήρχε του καθεστώτος Χότζα που άλλαξε τη χρήση του. Προβληματισμός στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Οι ορθόδοξοι προκαθήμενοι παρακολουθούν με έκδηλο προβληματισμό τα γεγονότα στην Αλβανία, ανησυχώντας για την έξαρση της βίας. Πλήθος ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ αυτών οι Μητροπολίτες Κονίτσης Ανδρέας και Αιτωλίας Κοσμάς με γραπτές τους δηλώσεις καταδίκασαν το σφράγισμα του ναού στην Πρεμετή. Χθες το βράδυ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε γραπτή δήλωσή του εξέφρασε την αμέριστη και ολόψυχη συμπαράστασή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πηδάλιο της μαρτυρικής Εκκλησίας λειτούργησε και λειτουργεί ενωτικά για ολόκληρη την κοινωνία της γειτονικής χώρας ανεξαρτήτως διακρίσεων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «τα θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς. Είναι βαθύτατα λυπηρό και απέραντα επώδυνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δη το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία να τίθενται στο εκτελεστικό απόσπασμα, ιδιαίτερα σε μία στιγμή κατά την οποία η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αδιάλλακτη στάση από τον δήμαρχο Πρεμετής

Η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και τον δήμαρχο της πόλης της Πρεμετής Γκιλμπέρτο Γιάτσε δεν απέδωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος επέστρεψε από την άδειά του, ήταν ανένδοτος στο βασικό και ουσιαστικό αίτημα της εκκλησίας, για την παραχώρηση στην ορθόδοξη κοινότητα της πόλης του κτιρίου όπου μέχρι χθες στεγάζονταν ο ιερός Ναός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ανακοίνωσε δε στους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο. Μετά από παρέμβαση ορθοδόξων συνεργατών του ο δήμαρχος διέταξε την απομάκρυνση από την είσοδο του Ναού των ανδρών της ιδιωτικής αστυνομίας, οι οποίοι όμως, όπως και μια μικρή δύναμη ταχείας επέμβασης, δεν αποχώρησαν από την πόλη. Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν αφού πρώτα υπάλληλοι του δήμου έκλεισαν τα παράθυρα και κάθε δυνατή είσοδο στους εσωτερικούς χώρους του Ναού και αφού έλαβε εγγυήσεις ότι οι ορθόδοξοι πιστοί δεν θα επιχειρήσουν νέα είσοδο στο Ναό.

Πηγή: Real.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC