Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Καραϊσκάκης Καταγωγή Από Την Άρτα Βιογραφία
Καραϊσκάκης Καταγωγή Από Την Άρτα Βιογραφία
Καραϊσκάκης Καταγωγή Από Την Άρτα Βιογραφία

Ιστορία

Καραϊσκάκης καταγωγή από την Άρτα βιογραφία

Καραϊσκάκης Καταγωγή Από Την Άρτα Βιογραφία.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, γεννήθηκε στην σκουληκαριά Άρτας το 1782 . Ήταν γιος του Δημήτρη Καραΐσκου και της καλόγριας Ζωής Ντιμινσκή.

Γιορτάζουμε φέτος  τα 200 χρόνια από την  επανάσταση του ’21. Γιορτάζουμε και θυμόμαστε, μαθαίνουμε και παραδειγματιζόμαστε. Στήνουμε τις μνήμες μας στους ήρωες. Στους επαναστάτες που με ανυπέρβλητη αποφασιστικότητα και απροσμέτρητο πάθος αγωνίστηκαν για τη λευτεριά.

Μία κυρίαρχη ασφαλώς μορφή μεταξύ των αγωνιστών του 1821 είναι αυτή του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το παιδί της καλογριάς, «του Γένους το καμάρι», όπως τον ονομάτισε ο Κωστής Παλαμάς.

«Και να! Από του βουνού την κορωμένη ράχη

δε χύμησε μουγγρίζοντας η αντάρα η μάχη.

Το βουνό χρυσή σκάλα, κλέφτες και κουρσάροι

την κατεβαίνανε, και σ’ όλους μέσα ποιος;

Ένας ξεχώριζε, του Γένους το καμάρι,

της καλογριάς ο Γιος!»

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αθυρόστομος, αλλά πάντα αληθής, ο ασθενής, αλλά πάντα όρθιος στο καθήκον. Το 1823, έστειλε την εξής απάντηση στον Μαχμούτ Πασά: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω».

Ο πάντα απείθαρχος, αλλά «ιερά πειθαρχημένος» στη μάχη. Ο περίφημος κλέφτης και αρματολός των Αγράφων, ο «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης».

Καραϊσκάκης Καταγωγή Από Την Άρτα Βιογραφία. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, η θρυλική αυτή μορφή της Επανάστασης του ’21, γεννήθηκε στη Σκουληκαριά  Άρτας το 1782. Ήταν γιος του Δημήτρη Καραΐσκου και της καλόγριας Ζωής Ντιμινσκή. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τόσες πολλές πηγές. Ο βιογράφος του ο Γαζής, ο προσωπικός του Γραμματέας Αινειάν, ο εμπορικός ακόλουθος της Ιταλικής πρεσβείας στα Γιάννινα Τζουζέπε Πέκιο, που τού πήρε προσωπική συνέντευξη. «Είμαι Ηπειρώτης από την Άρτα» είπε. Αναφορά στην καταγωγή του Καραϊσκάκη έχει κάνει και ο ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ – ΜΠΑΡΤΟΛΔΥ.

Ασφαλώς ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι εθνικό σύμβολο. Γεννήθηκε Ηπειρώτης και καταξιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων ως απαράμιλλος εθνικός αγωνιστής.

Το ιστορικό

Πραγματικός Αρχηγός και ο μεγαλύτερος αθυρόστομος της ελληνικής επανάστασης.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στις 23 Απριλίου του 1827, τραυματίζεται από πισώπλατο χτύπημα με σφαίρα στο Φάληρο. Ήταν μία ακόμη ομηρική μάχη με τον Κιουταχή. Την επομένη μέρα πεθαίνει στη Σαλαμίνα. Τον ρώτησαν ποιος ήταν ο δολοφόνος του, ο Νικόλαος Κοσομούλης ακούει τα τελευταία του λόγια: «Ξέρω ποιος το ‘κανε. Ας ζήσω και θα μου κλάσει τον μπούτσον».

Πολλοί συγγραφείς-ερευνητές μιλούν για δολοφονία οργανωμένη από τον Μαυροκορδάτο.

Ο Καραϊσκάκης, ο σπουδαιότερος οπλαρχηγός δίπλα στον Κολοκοτρώνη, συνήθιζε να βρίζει σε κάθε ευκαιρία. Είτε τους Τουρκαλβανούς, είτε για να ελαφρώσει τους στρατιώτες του πριν τις μάχες και να τους κάνει να γελάσουν.

Παρά το γεγονός, ότι τον αποκαλούσαν “μούλο” επειδή η μητέρα του ήταν καλόγρια, εκείνος φερόταν ακομπλεξάριστα. Αποκαλούσε μάλιστα τον εαυτό του “ζαμπούνη”.

Με ανοικτό το στόμα άφηνε κάθε απεσταλμένο Τούρκου ή ακόμη και τους ίδιους του πασάδες, όταν ήθελαν να συνάψουν παύση πυρρός μαζί του.

Η απάντηση στον Σιλιχτάρ Μπόδα

«Έλα, σκατότουρκε… έλα απεσταλμένε από τους γύφτους, έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας.

Τι θαρεύετε ωρέ κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιάν σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην;

Να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!

Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον μπούτσον!»

Είχε πει το 1823 στον απεσταλμένο του Τούρκου αρχηγού των Τρικάλων, Σιλιχτάρ Μπόδα.

Επιστολή στον Μαχμούτ πασά

Με επιστολή του στον Μαχμούτ Πασά είχε απαντήσει: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω», ενώ σε μια άλλη είχε πει: «Ιδού οι Έλληνες! Αυτοί σας χέζουν και τώρα και πάντα».

Τι είπε στον Κουντουριώτη

Καραϊσκάκης Καταγωγή Από Την Άρτα Βιογραφία.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, τα έλεγε σταράτα και στους Έλληνες πολιτικάντηδες. Είχε πει στον «πρωθυπουργό» Κουντουριώτη, θέλοντας να τον… πικάρει για την τραγική απόφαση να κάνει εκστρατεία εναντίον του Ιμπραήμ που κατέληξε σε μεγάλη ήττα των Ελλήνων στο Κρεμμύδι το 1825, είχε πει: «Ώρε Κουντουριώτη, άκουγα και νόμιζα θα είναι γεμάτο μυαλό το κεφάλι σου. Εσύ όμως έχεις τόσο μυαλό όσο εγώ έχω σπόρο στα αρχίδια μου».

«Τζιογλάνι», αποκαλούσε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και «τεσσερομάτη», επειδή φορούσε γυαλιά. 

Στον Νότη Μπότσαρη  είχε πει  για μία εκστρατεία που προγραμμάτιζαν στην Άρτα «πηγαίνετε και εγώ το ντουφέκι σας το βάνω από τις πλάτες. Σας γάμησα τα κέρατα και θα σας γαμήσω και πάλι!».

Οι χειρονομίες

Πέρα από την αθυροστομία του, ο Καραϊσκάκης συχνά επιδιδόταν και σε χειρονομίες. Στην αυλή του Αλή-Πασά, είχε μοστράρει επιδεικτικά τα γεννητικά του όργανα στο γιο του Αλή, Μουχτάρ Πασά. Στη Μάχη στο Κομπότι της Άρτας ανέβηκε σε ένα βράχο και σήκωσε τη φουστανέλα του δείχνοντας τα οπίσθιά του. 

Το χουνέρι στον γιατρό

Καραϊσκάκης Καταγωγή Από Την Άρτα Βιογραφία.

Ο γιος του Δημήτρη Καραΐσκου και της καλόγριας Ζωής Ντιμινσκή, γεννημένος μέσα σε σπηλιά, ήταν φιλάσθενος και έπασχε από φυματίωση. Όταν του σύστησαν έναν καινούριο γιατρό, είχε κρύψει ο παμπόνηρος έναν από τους άντρες του, κάτω από τα σκεπάσματα. Ο γιατρός έπιασε το χέρι του αλλουνού και του είπε: «Στρατηγέ, οι δυνάμεις σου έχουν πέσει πολύ». Ο Καραϊσκάκης τινάχτηκε πάνω και έτσι αποκαλύφθηκε πως ο γιατρός κρατούσε αλλουνού χέρι, εισπράττοντας την απάντηση: «Ο μπούτσος μου έπεσε μωρέ, όχι οι δυνάμεις μου».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC