Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Αίγυπτος έχασε την εξουσία ο Μόρσι

Πλατεία Ταχρίρ

Αίγυπτος Έχασε Την Εξουσία Ο Μόρσι.

Ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε μόνος στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Ο Μόρσι χωρίσθηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας. Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Μόρσι και «ολόκληρη η προεδρική ομάδα βρίσκονταν υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας». Προσθέτοντας ότι ο πατέρας του και δεξί χέρι του Μόρσι κρατείται επίσης εκεί.

Χθες το βράδυ και μετά την αποπομπή του Προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, πολιτικής βιτρίνας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Σάαντ αλ -Κατάτνι και ο εκ των αναπληρωτών του Μοχάμεντ Μπάντι, του ανώτατου ηγέτη της αδελφότητας, ο Ράσεντ Μπαγιούμι, συνελήφθησαν.

Η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram έκανε επίσης λόγο για 300 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά μελών της αδελφότητας. Νωρίτερα είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα κατά του Μοχάμεντ Μπάντι και του αναπληρωτή του Χαϊράτ αλ Σάτερ απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε εξάλλου σήμερα, Πέμπτη νωρίς το πρωί ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι. Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα και στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι.

Εκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, έκανε έκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση. ζήτησε τη διατήρηση των δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης. «Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», είπε ο Μπαν σε δήλωσή του χωρίς, ωστόσο, να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».

Ο στρατός της Αιγύπτου έκλεισε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς

Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό αρχές προέβησαν, στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς Πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι.

Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο Αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι. Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή του και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ. Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι αναφορές πως οι αρχές αποκόπτουν την τηλεοπτική κάλυψη, βασιζόμενες στην πολιτική προοπτική», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, ο Σερίφ Μανσούρ της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων. «Καλούμε το στρατό να μην στερήσει από τους Αιγυπτίους το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περίστασης», είπε.

Ανησυχία Ομπάμα και προειδοποιήσεις στον αιγυπτιακό στρατό

Ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση. Σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κάιρο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο αμερικανός Πρόεδρος.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα.

«Στο κάτω κάτω πρόκειται για τη δική τους τη χώρα και θα βρουν το δρόμο τους, ωστόσο θα υπάρξουν συνέπειες εάν γίνει κακή διαχείριση της κατάστασης», δήλωσε ο Ντέμπσεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Υπάρχουν νόμοι που μας δεσμεύουν για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Οι παρατηρήσεις του Ντέμπσεϊ αναφέρονται στους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να διακόπτουν την οικονομική ενίσχυση σε μια χώρα, εφόσον μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ετησίως 1,5 δισ. δολάρια προς την Αίγυπτο.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 2003 αποφάσισε την 9η Δεκεμβρίου, να γιορτάζεται η Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς....

Διεθνή

Η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί ο ΟΗΕ,  προτιμά να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων...

Διεθνή

Παραθυράκια για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και διατήρηση των οικονομικών συναλλαγών με την Ισλαμική Δημοκρατική αναζητούν οι δυνάμεις, που εξακολουθούν να...

Αρχική

Στη διατήρηση της δυναμικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό επικεντρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέι, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ. Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού είπε...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC