Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Προϊστορικοί Οικισμοί Εντοπίστηκαν Στην Άρτα
Προϊστορικοί Οικισμοί Εντοπίστηκαν Στην Άρτα
Προϊστορικοί Οικισμοί Εντοπίστηκαν Στην Άρτα

Πολιτισμός

Προϊστορικοί οικισμοί εντοπίστηκαν στην Άρτα

Προϊστορικοί Οικισμοί Εντοπίστηκαν Στην Άρτα.

Δύο νέους προϊστορικούς οικισμούς, που αποτελούν τις αρχαιότερες αρχαιολογικές θέσεις στον νομό, με πλήθος κινητών ευρημάτων, όπως αγγεία, εργαλεία και κοσμήματα, αλλά και ταφές, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Άρτα.

Οι θέσεις εντοπίστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιόνιας Οδού, στο τμήμα Καμπής – Αμμότοπου. Στα όρια των Νομών Αρτας – Πρέβεζας. Στο κομμάτι που μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η ακρόπολη του Ορράου στον λόφο Καστρί, η οποία χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα.

Στις παρυφές του λόφου Καστρί εντοπίστηκε μυκηναϊκή ταφή (1600-1100 π.Χ.) με χάντρες και κοσμήματα, ενώ στην πλαγιά του λόφου Κόκκινο Λιθάρι, βρέθηκαν κτιριακά κατάλοιπα της Μέσης και Υστερης Εποχής του Χαλκού (περίπου 2000-1000 π.Χ.), αγγεία, λίθινα εργαλεία, αλλά και τέσσερις ταφές με κτερίσματα.

Οι δηλώσεις των αρχαιολόγων

Οπως δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, «οι δύο νέες θέσεις δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την προϊστορία στην Αρτα και αποτελούν τις αρχαιότερες θέσεις, γεγονός που πλουτίζει περαιτέρω τις γνώσεις μας». Ο προϊστορικός οικισμός στις παρυφές του λόφου στο Καστρί, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενος, καθώς στην κορυφή βρίσκεται η ακρόπολη του Ορράου. Εκείνο ωστόσο που ξάφνιασε ευχάριστα τους αρχαιολόγους ήταν η νέα θέση στην πλαγιά του λόφου Κόκκινο Λιθάρι.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, Ανδρομάχη Μπαλαδήμα, πρόκειται για κτιριακά κατάλοιπα ξερολιθιάς, που ανάγονται στη Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού. Η ανασκαφή αποκάλυψε άβαφη, χρηστική κεραμική (μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία, αλλά και μικρότερα, οικιακής χρήσης). Καθώς και πλήθος από λίθινα εργαλεία που σκιαγραφούν τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες μιας προϊστορικής κοινωνίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εντοπισμός ενός τάφου στο νότιο τμήμα του λόφου, με τοιχώματα από ασβεστολιθικές πλάκες. Ο τάφος περιείχε τέσσερις ταφές, με σωζόμενα μηριαία οστά, ένα άβαφο αγγείο πόσης και ένα χάλκινο δαχτυλίδι. Το ανθρωπολογικό υλικό εξετάζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες για να διαπιστωθεί η ηλικία και το φύλο των νεκρών.

Συνεχίζεται η ανασκαφή

Η ανασκαφή στο Κόκκινο Λιθάρι συνεχίζεται και τα αντικείμενα που έχουν βρεθεί έως τώρα έχουν καθαριστεί και μελετούνται. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στο μέλλον θα έρθουν στο φως και νέα ευρήματα. Στους πρόποδες του λόφου Καστρί, η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε άλλη μία ταφή, λίγο νεότερη, Μυκηναϊκής Εποχής. Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν ένα χάλκινο εγχειρίδιο μήκους 17,7 εκατοστών. 17 λίθινες χάντρες από περιδέραιο και 8 επιχρυσωμένα επιθέματα-κομβία. Πιθανόν χρησίμευαν ως ήλοι (καρφιά) για τη στερέωση της λαβής κάποιου εγχειριδίου.

Το ιστορικό


Προϊστορικοί Οικισμοί Εντοπίστηκαν Στην Άρτα. «Ο εντοπισμός των αρχαίων κατάλοιπων προϊστορικών χρόνων βρίσκεται στον δρόμο που συνέδεε την Αθαμανία και τη Μολοσσίδα με την πεδιάδα της Αμβρακίας. Μαρτυρά ότι κάποτε, μια κοινωνία ανθρώπων έχοντας ως όπλο τη σκέψη, έζησε, δημιούργησε τέχνη και καθιέρωσε έθιμα. Χάραξε τη δική της πορεία, αιώνες πριν οι Μολοσσοί ιδρύσουν τη σημαντική, φρουριακού χαρακτήρα πόλη του Ορράου.» λέει η κ. Μπαλαδήμα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ορράου, στην κορυφή του λόφου Καστρί, έχει εντοπιστεί και ανασκαφεί ο ομώνυμος οικισμός. Μια πολίχνη με φρούριο, που ιδρύθηκε από τους Μολοσσούς, το δεύτερο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο οικισμός διέθετε τείχος μήκους 750 μέτρων. Μέσα στο τείχος είχαν χτιστεί περίπου 100 σπίτια, όπου διέμεναν ως και 2.000 άτομα. Τα ερείπια των σπιτιών σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Σε πολλά από αυτά διακρίνονται οι τοίχοι του πάνω ορόφου. Το 168 π.Χ. οι Ρωμαίοι ισοπέδωσαν τα τείχη του οικισμού ως αντίποινα για την αντίσταση της πόλης στις ρωμαϊκές λεγεώνες του Ανίκιου. Ωστόσο ο οικισμός επέζησε έως το 31 π.Χ. οπότε οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν στη Νικόπολη. Την πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος ως ανάμνηση της νίκης στο Άκτιο.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρτα

Συνελήφθη οδηγός φορτηγού με το οποίο μετέφερε τα ναρκωτικά και συνεργός του που λειτουργούσε ως προπομπός με μοτοσικλέτα Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε επιπλέον ημεδαπός...

Άρτα

Απάτη Στην Άρτα Με Λεία 35.000 Ευρώ. Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη με λεία που φτάνει τις 35.000 ευρώ περίπου....

Ήπειρος

Στο Κόκκινο Η Θεσπρωτία Και Η Άρτα Στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ποιες είναι οι περιοχές που...

Άρτα

Για μια άκομη χρονιά ο Δήμος Άρτας θα συμμετάσχει στην εθελοντική καμπάνια καθαρισμού διεθνούς κλείμακας “Let’s Do It”. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος καλεί...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC