Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Τα σημαντικά σημεία της πρότασης μομφής
Τα σημαντικά σημεία της πρότασης μομφής

Άρθρα & Απόψεις

Τα σημαντικά σημεία της πρότασης μομφής

Τα σημαντικά σημεία της πρότασης μομφής

Απορρίφθηκε, τελικώς, με 156 κατά και 1 παρών η πρόταση μομφής/δυσπιστίας, την οποία υπέβαλλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από ένα τριήμερο έντονων συζητήσεων.

Πανδημία, κακοκαιρία, Λένιν, Novartis, Φουρθιώτης, συγγνώμη και εκλογές τέθηκαν στο «τραπέζι» της ολομέλειας, σε μια ρητορική επίδειξη. Δεν πρόκειται για είδηση, που προκαλεί έκπληξη ή δεν ήταν αναμενόμενη. Δεν εφαρμόστηκε επί του παρόντος, προσφέρει, ωστόσο, μια σειρά άλλων σημαντικών σημείων.

Σημαντικά σημεία τόσο για την πολίτική ζωή, όσο και για την κοινωνική. Θα ξεκινήσω από το πιο προφανές και ίσως -ολίγον τι κωμικό- της όλης υπόθεσης. Τι είναι η πρόταση μομφής; Λίγες στιγμές μετά και την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, οι πρώτες δημοσιεύσεις του θέματος τιτλοφορούνταν με την ανωτέρω ερώτηση.

Και το χαρακτήρισα ως κωμικό, διότι μετά και το 1974 και την ουσιαστικά αδιάκοπη ως και σήμερα ενεργό πολιτική ζωή, ζούμε σε μια κοινωνία, η οποία δεν γνωρίζει βασικές πολιτικές της λειτουργίες και δικαιώματα. Τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει στις αμφισβητήσεις των πολίτικών της και να δώσει εξηγήσεις, κυρίως για την κακοκαιρία, η οποία έπληξε την πρωτεύουσα και εγκλώβισε δεκάδες πολίτες στην «Αττική Οδό», σε συνθήκες ακατάλληλες. Οι συζητήσεις της ολομέλειας υπήρξαν αρκετά ενδιαφέρουσες και σε αυτές εντοπίζονται τα παραπάνω σημαντικά σημεία της πρότασης μομφής.

1. Αν και δεν υπερψηφίστηκε, οδήγησε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση και συνδιαλλαγή των πολιτικών προσώπων, οι οποίοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι και λόγω απόψεων αλλά κυρίως λόγω ιδιότητας.

2. Η διαχείριση της κακοκαιρίας, η οποία ως τώρα αποδίδεται στις καθυστερημένες προβλέψεις της Ε.Μ.Υ, στην «Αττική Οδό» και άλλους εξωγενείς παράγοντες, στρέφεται στα πρακτικά των συζητήσεων, τα οποία είναι «άφαντα» ή δεν υπήρξαν ποτέ.

3. Υπενθυμίζονται βασικές προβληματικές της πολιτικής ηγεσίας, τις οποίες ενδεχομένως οι πολίτες λησμονούν.

4. Αποδεικνύεται η σημασία της εκλογικής διαδικασίας. Η μη συμμετοχή σε αυτές και η ανάδειξη κομμάτων μειοψηφίας και μιας αδύναμης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, οδηγούν σε αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος. Όπως και σε πολλές νομοθετικές διαδικασίες έτσι και στην προκειμένη, 156 βουλευτές ήταν αρκετοί, ώστε να παραμείνει η κυβέρνηση «ασφαλής».

*5.769.644 Έλληνες πολίτες ψήφησαν τον Ιούλιο του 2019 και 2.251.618 ανέδειξαν την «Νέα Δημοκρατία». Οι εγγεγραμμένοι 9.984.934. Υπάρχει ζήτημα εκπροσώπησης και δεν οφείλεται στους βουλευτές!

5. Αν και δεν αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, οι εκτεθειμένοι βουλευτές κρύβονται πίσω από την αυτοδυναμία αυτή, ενώ παράλληλα ένας- κατά τα άλλα- υπόδικος, εκθέτει νέα στοιχεία για τις συνδιαλλαγές του με αυτούς!

6. Η ρητορική για τις όλες κατηγορίες περιορίστηκε από πλευράς κυβέρνησης σε υπενθύμιση των πολιτικών σφαλμάτων της αντιπολίτευσης ως κόμματος κυβέρνησης, παρά σε παραδοχή ή διάψευση των ίδιων των κατηγοριών, γεγονός που αποδεικνύει την σημασία της πολιτικής επικοινωνίας.

7. Η αντιπολίτευση ανέδειξε και τις δικές της προβληματικές και από την τριήμερη συζήτηση θα αναδειχθούν σημαντικά σημεία, ώστε τα αποτελέσματα επόμενων δημοσκοπήσεων, θα έχουν αντίκρισμα σε δηλώσεις προσώπων, τις οποίες έχουμε να ακούσουμε από το 2019 (με την παράλληλη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη).

Η αναφορά των παραπάνω μπορεί να συνοψιστεί πολύ εύκολα σε λιγότερες προτάσεις. Είναι όμως σημαντικό να αναδειχθούν. Τα δεκάδες σκάνδαλα προκαλούν αίσθηση την στιγμή, που αποτελούν πρώτη είδηση και έπειτα παύουν να απασχολούν. Η εκλογική διαδικασία υπονομεύεται για ακόμα μια φορά.

Το κόστος των παραπάνω βαραίνει, ωστόσο, μόνον τον ελληνικό λαό. Απομόνωσα την εξής φράση από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Να καταδικαστεί εν μέσω πανδημίας μια εκλεγμένη κυβέρνηση 31 μηνών, επιτυχιών ή λιγότερων επιτυχημένων αποτελεσμάτων, για να κυβερνήσει ποιος; Ποιος;….».

Για το ποιος κυβερνά αποφασίζει ο ελληνικός λαός. Οπότε η απάντηση στην τόσο βέβαιη δήλωση είναι η εξής: Ας δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να αποφασίσουν ποιος κυβερνά ή δεν κυβερνά, γιατί το πρόβλημα ξεκίνησε από εκεί.

Στην βουλή ο ένας «ρίχνει» απλώς το «μπαλάκι» στον άλλο, όσο οι πολίτες αγνοούν ότι η δική τους ψήφος, αποτελεί και τον παράγοντα άσκησης πολιτικής για/από αυτούς!

Και αν οι πολιτικές ταυτότητες και επιλογές δεν ικανοποιούν, υπάρχει και το λευκό ψηφοδέλτιο, το οποίο αναχρονιστικά θεωρήθηκε, ότι αυτόματα πηγαίνει στο πρώτο κόμμα. Δεν ισχύει! Το 2019 είχε ποσοστό 2,08%.

Με ποσοστό 3% κόμματα μπαίνουν στην βουλή. Όσο και ο δείκτης θετικότητας της διασποράς, που για κάποιον λόγο κατέστησαν σημαντικό και για αυτόν επιβλήθηκαν τα μέτρα, που επιβλήθηκαν!

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-86/

Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Μπογδάνος – Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει 158 ψήφους Η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας ήταν μία απόφαση...

Πολιτική

Στην διαγραφή του βουλευτή Ά Αθηνών Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη Νέα Δημοκρατία προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από τη χθεσινή ομιλία του στη...

Άρθρα & Απόψεις

Σενάρια εκλογών από την ΔΕΘ Με το βλέμμα στραμμένο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ και τις αμέτρητες αντιδράσεις, που αυτές έφεραν,...

Πολιτική

Προμήθεια 18 Rafale Ψηφίστηκε Με Ευρεία Πλειοψηφία. Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής η προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.  Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του,...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC