Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
τροπικά δάση καταστρέφονται
τροπικά δάση καταστρέφονται

Περιβάλλον

Τροπικά δάση – Τα ⅔ παγκοσμίως καταστρέφονται

Τα τροπικά δάση καταστρέφονται ή υποβαθμίζονται παγκοσμίως.

Οι άνθρωποι έχουμε υποβαθμίσει ή καταστρέψει περίπου τα ⅔  της αρχικής κάλυψης τροπικού δάσους στον κόσμο. Αυτό αποκαλύπτουν νέα στοιχεία προκαλώντας ανησυχία ότι ένα βασικό φυσικό απόθεμα κατά της κλιματικής αλλαγής εξαφανίζεται γρήγορα.

Η απώλεια των δασών συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με την πυκνή τροπική βλάστηση να αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ζώνη άνθρακα.

Η υλοτομία και η μετατροπή της γης, κυρίως για τη γεωργία, έχουν εξαλείψει το 34% των αρχικών τροπικών δασών παλαιάς ανάπτυξης στον κόσμο. Υποβαθμίζουν το 30%, αφήνοντάς τα πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές και μελλοντικές καταστροφές, σύμφωνα με ανάλυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Rainforest», Νορβηγία.

Περισσότερες από τις μισές καταστροφές από το 2002 σημειώθηκαν στον Αμαζόνιο της Νότιας Αμερικής και στα όρια των τροπικών δασών.

«Συνεχής Απώλεια»

Το ποσοστό των απωλειών το 2019 αντιστοιχεί περίπου στο ετήσιο ποσοστό καταστροφής τα τελευταία 20 χρόνια. Με το δάσος έκτασης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου να εξαφανίζεται κάθε 6 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων.

Ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας, δέχεται έντονη πίεση τις τελευταίες δεκαετίες. Mια αγροτική «έκρηξη» οδήγησε τους αγρότες και τους εκμεταλλευτές της γης να δημιουργούν οικόπεδα για σόγια, βόειο κρέας και άλλες καλλιέργειες. Αυτή η τάση έχει επιδεινωθεί από το 2019. Τότε ο δεξιός πρόεδρος Jair Bolsonaro ανέλαβε τα καθήκοντά του και άρχισε να «εξασθενεί» την κινητοποίηση για το περιβάλλον.

Ωστόσο, ο Αμαζόνιος αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για τη διατήρηση του «αποθέματος» του τροπικού δάσους. Ο Αμαζόνιος και οι γείτονές του – το τροπικό δάσος του Orinoco και Andean – αντιπροσωπεύουν το 73,5% των τροπικών δασών που παραμένουν «ανέπαφα», σύμφωνα με μια έκθεση.

Η νέα έκθεση τονίζει «ότι η Βραζιλία πρέπει να φροντίσει το δάσος». Δήλωσε η Ane Alencar, γεωγράφος στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμαζονίου. Η Βραζιλία έχει το μεγαλύτερο κομμάτι τροπικού δάσους στον κόσμο και χάνει επίσης το περισσότερο.

Τα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, ως επί το πλείστον που ανήκουν στην Ινδονησία, κατατάσσονται δεύτερα στην καταστροφή των δασών από το 2002. Με πολλά από αυτά τα δάση να καταστρέφονται για φυτείες φοινικέλαιου.

Η Κεντρική Αφρική κατατάσσεται τρίτη, με τις περισσότερες καταστροφές να επικεντρώνονται στη λεκάνη απορροής του Κονγκό. Κυρίως λόγω της παραδοσιακής και εμπορικής γεωργίας καθώς και της υλοτομίας.

“Υποβαθμισμένα τροπικά δάση”

Τα δάση που ορίστηκαν στην έκθεση ως «υποβαθμισμένα» είτε είχαν καταστραφεί εν μέρει είτε είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Έκτοτε αντικαταστάθηκαν από τη δευτερογενή ανάπτυξη των δασών, δήλωσε το Rainforest της Νορβηγίας

Η ανάλυση μετρά περιοχές τουλάχιστον 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (193 τετραγωνικά μίλια) ως «ανέπαφες». Aφήνοντας μικρότερες περιοχές που μπορεί να προστεθούν στην παγκόσμια δασική κάλυψη.

Ο ορισμός αυτός επιλέχθηκε, επειδή μικρότερες εκτάσεις κινδυνεύουν από το «φαινόμενο των άκρων». Όπου τα δέντρα πεθαίνουν γρηγορότερα και η βιοποικιλότητα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί κοντά στην άκρη του δάσους. Ένα δάσος που εκτείνεται σε 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα μπορεί να διατηρήσει πλήρως το οικοσύστημά του.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιβάλλον

Οριστική λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει την τελευταία διετία με τον καθαρισμό των τάφρων, καθώς ΤΟΕΒ και δασικές υπηρεσίες διαφωνούσαν στον τρόπο με...

Ήπειρος

Τη συνεργασία όλων και την εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική προστασία των δασών από φαινόμενα λαθροϋλοτομίας ζήτησε ο...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC