Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: Υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο αυτά που μας ζητούν

tsakalwtos

Την άποψη ότι είναι παράλογο να ζητείται από τώρα νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα λόγω της υπεραπόδοσης επί των στόχων του 2016 και διότι κάτι τέτοιο αποκλίνει από το κοινοτικό ήθος και κεκτημένο, εξέφρασε ο Υπουργός οικονομικών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, αποχωρώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup ο Ε.Τσακαλώτος δήλωσε πως: “η Ελλάδα δεν πήρε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα”.

“Είχαμε μια σειρά συναντήσεων και τόσο στο Eurogroup όσο και τις άλλες συναντήσεις βρήκαμε κοινό έδαφος στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ότι οι περισσότεροι ανέμεναν – αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι καλύτερο από το τρίτο και το δεύτερο και αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε στέρεα σε τροχιά ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προέβλεπαν αρνητικούς ρυθμούς”.

“Την ίδια ώρα, όλοι συμφωνούμε ότι η δημοσιονομική απόδοση είναι εντυπωσιακή, σας θυμίζω ότι είχαμε στόχο το 0,5% και πιστεύουμε θα φτάσει κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Αυτή είναι σοβαρή υπεραπόδοση”.

Σημείωσε ότι “υπάρχει και ένα τρίτο επίπεδο συμφωνίας που είναι στην εκτίμηση πως, δεδομένης της υπεραπόδοσης, η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι σημαντική, σε όλα τα σημεία της, στο χρέος και στο δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το πρόγραμμα”.

“Όλοι όσοι μίλησαν, τόσο στο Eurogroup, όσο και στις συναντήσεις, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και ζητούν λύση πολύ πολύ σύντομα. Υπάρχει ένα ανοικτό θέμα με το ΔΝΤ, το οποίο ζητά από τώρα νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα. Αυτό για εμάς χρειάζεται επανεκτίμηση, κυρίως γιατί η υπεραπόδοση είναι τόσο υψηλή και καθιστά την ανάγκη λήψη μέτρων μικρότερη”, είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε όμως ότι “ο δεύτερος όμως λόγος είναι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πέραν της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετεί 2 – 3 χρόνια νωρίτερα τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που πάει πολύ πέρα από τους κανόνες της δημοκρατίας και τις ηθικές αρχές που εμπνέουν την Ευρώπη”.

“Πιστεύω ότι από σήμερα και μετά θα έχουμε πρωτοβουλίες και καθώς όλες οι πλευρές παραμένουν δεσμευμένες, είμαστε αισιόδοξοι”, κατέληξε.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

«Η Ελλάδα δεν απασχόλησε μεγάλο τμήμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Είχαμε κάποιες συναντήσεις νωρίτερα και, τόσο στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά και των συναντήσεων αυτών, βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό κοινός τόπος.

Υπάρχει εν πρώτοις κοινή αντίληψη ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Αναμένουμε το τέταρτο τρίμηνο να είναι ακόμα καλύτερο από το δεύτερο και το τρίτο και σε αυτή την περίπτωση, θα είμαστε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, μολονότι κάποιοι προέβλεπαν για το 2016 αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όλοι συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι εντυπωσιακή – σας υπενθυμίζω ότι είχαμε δημοσιονομικό στόχο ύψους 0,5% και πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για σημαντική υπεραπόδοση.

Υπάρχει και το τρίτο επίπεδο της συμφωνίας, το οποίο δεν αφορά γεγονότα αλλά εκτιμήσεις, καθώς όλοι πιστεύουν ότι με δεδομένη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στην ολοκλήρωση όλων των πτυχών της δεύτερης αξιολόγησης, στο χρέος και στη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος.

Νομίζω ότι όλοι όσοι πήραν το λόγο, είτε στις συναντήσεις προ του Eurogroup είτε στη συνεδρίαση αυτού, τόνισαν πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας χρόνος και ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σύντομα σε λύση.

Παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Κατά τη γνώμη μας αυτό χρήζει επανεξέτασης εκ μέρους του – ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επανεξέταση είναι η πολύ καλή δημοσιονομική απόδοση, καθώς κάθε φορά που σημειώνεται υπεραπόδοση, οι πιθανότητες να χρειαστούν μέτρα μειώνονται.

Ο δεύτερος λόγος, όμως, για τον οποίο είναι αναγκαία αυτή η επανεξέταση, είναι ότι εκφεύγει κατά πολύ των αναγκών της δημοκρατικής κουλτούρας της Ευρώπης. Δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δυο – τρία χρόνια εκ των προτέρων τι θα κάνει το 2019.

Πρόκειται για μια δέσμευση που εκφεύγει κατά πολύ του δημοκρατικού ευρωπαϊκού πλαισίου και των ηθικών αξιών που εμπνέουν την Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από σήμερα και στο εξής για να γεφυρωθεί το κενό και νομίζω ότι, επειδή όλες οι πλευρές δεσμεύονται για μια γρήγορη λύση, μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Ερντογάν: Δείγμα του πολιτισμού των Ελλήνων η βύθιση των σκαφών Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη για μία ακόμη φορά σε ακραία...

Διεθνή

Η Τουρκία απέκτησε 4ο γεωτρύπανο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πλέον η Τουρκία διαθέτει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο. Γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει τεχνολογία...

Πολιτική

Τρεις φρεγάτες Belharra αποκτά η Ελλάδα Η Ελλάδα και η Γαλλία προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία και την...

Θεσπρωτία

Δήμος Ηγουμενίτσας – Εμβολιασμοί Κατ’ Οίκον Το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον για τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προχωράει. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC