Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Υποχρεωτικά Τεστ Στους Εργαζόμενους Νέα Μέτρα
Υποχρεωτικά Τεστ Στους Εργαζόμενους Νέα Μέτρα

Κοινωνία

Υποχρεωτικά τεστ στους εργαζόμενους νέα μέτρα

Υποχρεωτικά Τεστ Στους Εργαζόμενους Νέα Μέτρα. Το υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό, μπαίνει εντός Απριλίου στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Δεκάδες κλάδοι της οικονομίας προετοιμάζονται να ανοίξουν μετά από πολύμηνο lockdown. Ψηφίστηκε πρόσφατα σχετική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση νομοθέτησε τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο COVID-19. θα αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλευση στους εργασιακούς χώρους όσων απασχολούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Υποχρεωτικό τέστ κλάδοι εργασίας
  1. λιανεμπόριο
  2. επισιτισμός
  3. τουρισμός
  4. μεταποίηση
  5. μεταφορές (χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αερομεταφορές)
  6. εκπαιδευτικές μονάδες (εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό),
  7. δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η σχετική ΚΥΑ που θα ορίζει την ημερομηνία έναρξης με όλες τις λεπτομέρειες.

Θα χορηγείται και τρίωρη άδεια

Οι εργαζόμενοι στις μικρές επιχειρήσεις θα συμπληρώνουν έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, για το δωρεάν rapid tests. Στις επιχειρήσεις άνω των 20 εργαζομένων, θα υπάρχει αντίστοιχο έγγραφο και στο Υπουργείο Εργασίας. το δωρεάν τεστ έχει εξαγγελθεί και αναμένεται να νομοθετηθεί. Εφόσον, η ώρα διεξαγωγής του τεστ εμπίπτει στο νόμιμο ωράριο του εργαζομένου, θα δικαιούται τρίωρη άδεια.

Ο εργοδότης δεσμεύεται και δεν μπορεί να αρνηθεί στον εργαζόμενο τη δικαιολογημένη απουσία του, για τη διενέργεια του test. Ενώ ο εργαζόμενος επίσης δεσμεύεται με την υποχρέωση να γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του τεστ στον εργοδότη του για τη λήψη τυχόν αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων του.

Η άρνηση του εργαζόμενου στην υποβολή του σε τεστ COVID με βάση τη νομοθετική ρύθμιση θεωρείται αδικαιολόγητη και παράνομη. Επιπλέον στην περίπτωση που αρνηθεί ο εργαζόμενος την υποβολή του σε τεστ COVID, ο εργοδότης μπορεί να απομακρύνει τον εργαζόμενο αυτό από το χώρο εργασίας και χωρίς την καταβολή των αποδοχών. Υποχρεωτικά Τεστ Στους Εργαζόμενους Νέα Μέτρα, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στους κλάδους που θα περιλαμβάνει η ΚΥΑ.

Προσωπικά δεδομένα

Τα αποτελέσματα του τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, συνιστούν δεδομένα υγείας, αυτά συγκαταλέγονται στα “ευαίσθητα” δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο εργοδότης να κοινοποιήσει το όνομα και τα στοιχεία του εργαζόμενου που διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Αν εργαζόμενος βρεθεί θετικός, ο εργοδότης δικαιούται να του χορηγήσει άδεια καραντίνας 14 ημέρες, με την παροχή της τηλεργασίας. Ειδάλλως συμπληρώνεται με μία ώρα εργασίας επιπλέον για το μισό χρόνο της άδειας. Η απόλυση με την επίκληση ασθένειας Covid είναι παράνομη και άκυρη.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC