ΦΥΛΑΚΕΣΑναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά δεν «καταθέτουν τα όπλα» οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που αντιδρούν στην αύξηση του ωραρίου εργασίας τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων είχε προγραμματίσει προειδοποιητικές στάσεις εργασίας για τα τέλη της εβδομάδας, ωστόσο υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και προγραμματίστηκε συνάντηση με τον Υπουργό στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μετά από την εξέλιξη αυτή οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν ωστόσο οι σωφρονιστικοί εμμένουν στην αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια αύξησης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν το ωράριο εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων, λόγω της φύσης του επαγγέλματος εξαιρέθηκε από την αύξηση του ωραρίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 2011, και υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση του 2012.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Καταστήματος Κράτησης Σταυρακίου Χρήστος Αυδίκος μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά του Υπουργείου δεν συνάδει ούτε με τις διαπιστώσεις του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πολλών ακόμη επιστημονικών μελετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που χαρακτηρίζουν το επάγγελμα ψυχοφθόρο, επίπονο, επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Πολύ δε περισσότερο όταν τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας «στενάζουν» από την υπερπληθώρα των κρατουμένων και οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό είναι τεράστιες μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών. Όπως ανέφερε ο κ. Αυδίκος, αναμένονται οι 500 προσλήψεις που εξήγγειλε το Υπουργείο, αλλά ούτε αυτές επαρκούν για να λυθούν τα προβλήματα λειτουργίας των φυλακών, ούτε αποτελεί λύση η αύξηση του ωραρίου εργασίας.