Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς
Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς

Διεθνή

Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς

Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς

Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 2003 αποφάσισε την 9η Δεκεμβρίου, να γιορτάζεται η Διεθνής ημέρα κατά της διαφθοράς.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε, Αντόνιο Γκουτέρες, απέστειλε το εξής μήνυμα για τον εορτασμό της ημέρας:

«Η διαφθορά είναι παρούσα σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές, Βόρειες και Νότιες.  Είναι μια επίθεση στις αξίες των Ηνωμένων Εθνών. Κλέβει από τις κοινωνίες, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και τα κράτη  από τους φυσικούς τους πόρους.

Επίσης, υπονομεύει το κράτος δικαίου και υποκινεί εγκλήματα όπως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων.

Η φοροδιαφυγή, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες παράνομες ροές αποσπούν πόρους, που χρειάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι το κόστος της διαφθοράς είναι τουλάχιστον 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια – ή το 5% του παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις και τα άτομα πληρώνουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες κάθε χρόνο.

Η διαφθορά προκαλεί περισσότερη διαφθορά και ενθαρρύνει μια διαβρωτική κουλτούρα ατιμωρησίας.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς είναι ένα από τα κύρια εργαλεία μας για την προώθηση του αγώνα.

Μέσω του Μηχανισμού Αξιολόγησης από Ομότιμους της Συνέλευσης, μπορούμε να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης και λογοδοσίας. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε, να ενδυναμώσουμε τους πολίτες, να προωθήσουμε τη διαφάνεια και να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για την ανάκτηση κλοπών.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν φτάσει στις κάλπες με τη διαφθορά ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Στη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ας πάρουμε θέση για ακεραιότητα.»

«Η Ελλάδα 59η σε διαφθορά»

Σύμφωνα με την «Διεθνή Διαφάνεια», το 2020 η Ελλάδα ανέβηκε στην 59η θέση (50/100 η βαθμολογία της) από την 60η θέση το 2019 ανάμεσα σε 180 χώρες, ως προς τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), αλλά εξακολουθεί να παραμένει στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε (Η Κύπρος βρίσκεται στην 42η θέση με βαθμολογία 57/100).

Η Συρία (14/100), το Νότιο Σουδάν (12/100) και Σομαλία (12/100), βρίσκονται στο τέλος του καταλόγου και θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Νέα Ζηλανδία (88/100), η Δανία (88/100), η Φινλανδία (85/100), η Ελβετία (85/100), η Σιγκαπούρη (85/100) και η Σουηδία (85/100) είναι τα λιγότερο διεφθαρμένα κράτη.

ΠΗΓΗ: Ηνωμένα Έθνη

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί φέτος κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί ο ΟΗΕ,  προτιμά να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων...

Διεθνή

Παραθυράκια για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και διατήρηση των οικονομικών συναλλαγών με την Ισλαμική Δημοκρατική αναζητούν οι δυνάμεις, που εξακολουθούν να...

Αρχική

Στη διατήρηση της δυναμικής στις συνομιλίες για το Κυπριακό επικεντρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέι, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ. Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού είπε...

Πολιτική

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC