Connect with us

Hi, what are you looking for?

gigafm.gr

Διεθνή

Κίνα, Ρωσία, Ε.Ε παραμένουν στην πολυμερή συμφωνία με το Ιράν.

Παραθυράκια για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και διατήρηση των οικονομικών συναλλαγών με την Ισλαμική Δημοκρατική αναζητούν οι δυνάμεις, που εξακολουθούν να στηρίζουν την πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και Κίνα.

Η απόφασή τους να αψηφήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Και εάν για την Κίνα δεν αλλάζουν πολλά, δεδομένου του ψυχροπολεμικού κλίματος στις εμπορικές σχέσεις, για την Ε.Ε., που επιδιώκει εμπορική ανακωχή με τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία, που αναζητά διαύλους προσέγγισης τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο στέλνει το μήνυμα πως θα επιμείνουν σταθερά στη θέση τους ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το Ιράν και η επαναφορά των κυρώσεων ήταν λάθος και θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg οι τρεις δυνάμεις θέλουν επίσης να διακηρύξουν την αφοσίωσή τους στους πολυμερείς μηχανισμούς διεθνούς εμπορίου και να ξεκαθαρίσουν ότι αυτοί θα συνεχίσουν να υφίστανται όσο και εάν ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική».

Είναι σαφές ότι στη Σύνοδο του ΟΗΕ περιμένουμε μία αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποστηρικτές των πολυμερών συστημάτων διαπραγμάτευσης, στο σχεδιασμό των οποίων πρωταγωνίστησαν οι ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στους νέους οπαδούς των μονομερών ενεργειών, που έχουν ως «οδηγό» τον Τραμπ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ξεκάθαρα από τη Νέα Υόρκη ότι η Ε.Ε. στηρίζει τη σύσταση «οχήματος ειδικού σκοπού», που θα της επιτρέψει να συνεχίσει κανονικά τις συναλλαγές με το Ιράν, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις. Η απόφαση αυτή ήρθε καθώς μεγάλες γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις, που είχαν επιστρέψει στο Ιράν, μετά τη συμφωνία του 2015, μεταξύ των οποίων οι Total, Daimler και Airbus, αναγκάζονται να βάλουν στον πάγο τα σχέδιά τους ή και επιλέγουν την πλήρη έξοδο από τη χώρα.

Παρίσι και Βερολίνο είχαν από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσει ότι αναζητούν τρόπους προστασίας των συμφερόντων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε ιρανικό έδαφος. Φαίνεται ότι η λύση του οχήματος ειδικού σκοπού είναι αυτή που προκρίθηκε. Ανάλογα σχέδια προωθούν Πεκίνο και Μόσχα.

H αμερικανική πλευρά εξακολουθεί πάντως να προειδοποιεί συμμάχους και αντιπάλους ότι όσοι επιλέξουν να κάνουν business με το Ιράν, θα πρέπει να ξεχάσουν τις συναλλαγές με την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Μένει να φανεί σε ποιον βαθμό θα κάνει πράξη την απειλή της, αλλά και πόσο αποτελεσματικά είναι τα παραθυράκια Ευρώπης- Κίνας- Ρωσίας.

Προς το παρόν οι κυρώσεις έχουν λυγίσει την ιρανική οικονομία και έχουν οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση το εθνικό νόμισμα, ενώ πυροδοτούν έντονη αναταραχή και στην αγορά πετρελαίου.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

Χιλιάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ παραβίασαν τους φραγμούς στο κτίριο του Καπιτωλίου, αμέσως μετά την ομιλία του του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις...

Διεθνή

Η εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με...

Διεθνή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναδείχτηκαν ως η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο για το 2018, σύμφωνα με το World Economic Forum. Στην δεύτερη θέση...

Διεθνή

Οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου έχασαν τον μεγαλύτερο πελάτη τους. Αυτός δεν είναι άλλος από την Κίνα,η οποία έως και το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν...

Copyright © 2021 Giga FM 105.4