Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Ανδρέας Λοβέρδος: Από νομοθέτης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ανδρέας Λοβέρδος: Από νομοθέτης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Άρθρα & Απόψεις

Ανδρέας Λοβέρδος: Από «νομοθέτης», πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ανδρέας Λοβέρδος: Από «νομοθέτης», πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Διάταξη 39α «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης Λοιμωδών Νοσημάτων». Δημοσιεύεται στις 10 Απριλίου του 2012 και οριστικοποιεί την τραγωδία, που επρόκειτο να γίνει. Ο τότε Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προχωρά σε επιχείρηση «σκούπα» με μαζικούς ελέγχους από την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας σε οροθετικές, εκδιδόμενες, χρήστρες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

Γυναίκες συλλαμβάνονται και υποβάλλονται σε βίαιους εξαναγκαστικούς ελέγχους για HIV. Κατηγορούνται ότι εκπορνεύονται, γνωρίζοντας πως έχουν HIV και τον μεταδίδουν στους υποτιθέμενους πελάτες τους. Η δίωξη αφορά το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και παράλληλα την κατηγορία της πορνείας.

Με εντολή Εισαγγελέα δημοσιεύονται φωτογραφίες και πληροφορίες για 29 εξ αυτών, από τις οποίες οι 26 προφυλακίστηκαν. Σε νομοθετικό επίπεδο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και εφαλτήριο την υγιεινομική διάταξη Γ.Υ. 39α/ ΦΕΚ 1002/02/04/2102, το κράτος προχωρά σε παράνομη προσαγωγή, σύλληψη και κράτησή τους.

«Σύλληψη»

Συνελήφθησαν αρχικά 96 γυναίκες, που βρίσκονταν σε δρόμους γύρω από την Ομόνοια, οι οποίες αφού οδηγήθηκαν στο τμήμα μεταγωγών της Πέτρου Ράλλη, υποχρεώθηκαν να κάνουν τεστ διάγνωσης της λοίμωξης, παρά της θέληση τους.

Οι αρμόδιοι γιατροί αντί να ενημερώσουν τις ίδιες για το ιατρικό αποτέλεσμα, ενημερώνουν τους παρόντες αστυνομικούς, κατά παράβαση απορρήτου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το χρονικό της ιστορίας αυτής ακολουθούν δεκάδες αγορεύσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις και «διαλέξεις» του τότε υπουργού, ο οποίος διακήρυξε την επιτυχία της πολιτικής αυτής και την προστασία της υγείας, η οποία κινδύνευε από τις «πόρνες».

Ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, χαιρετίζει την δημοσίευση αυτή και προχωρά σε αναρτήσεις και αναφέρει:

«Η δημοσίευση είναι νομιμότατη και ας κόπτωνται οι Φαρισαίοι». Η φωτογραφία εξυπηρετεί την άμεση αναγνώριση, καθώς προφανώς και οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα, ούτε οι ιερόδουλες συστήνονται. Εξάλλου μπορεί να εκδίδονται σε πολλούς οίκους ανοχής ή στο δρόμο. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περίπτωση του aids υπάρχει το λεγόμενο παράθυρο των 72 ωρών, που εφόσον κάποιος που υποψιάζεται ή φοβάται ότι έχει μολυνθεί, μπορεί να μπει σε ειδική αγωγή και να αποφύγει τη μόλυνση».

«Ποια είναι η ευθύνη ενός ανήλικου που πηγαίνει για την πρώτη του “εμπειρία” με ένα από αυτά τα κορίτσια;»

«Τι μετράει περισσότερο επομένως στη ζυγαριά στάθμισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας; Το δικαίωμα στην υπόληψη και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή το δικαίωμα στη διάσωση της ζωής έστω και ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει μολυνθεί εν αγνοία του από τη νόσο. Ποια είναι η ευθύνη ενός ανήλικου που πηγαίνει για την πρώτη του “εμπειρία” με ένα από αυτά τα κορίτσια; Τι θα πούμε στην οικογένειά του; Ότι φταίει και πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό;»

«Τα κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο και είναι λάθος να τα κατηγοριοποιούμε με αυτούς τους όρους. Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι τα διαπιστευτήρια της προοδευτικότητας μετρούνται στην πραγματική ζωή και στα πραγματικά προβλήματα όχι στις θεωρητικές διακηρύξεις».

«Συνήγορος του Πολίτη»

Η σχετική διάταξη θεωρείται κακοποιητική και κυρίως, ότι καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Συνήγορος του Πολίτη αποστέλλει Δελτίο Τύπου στο οποίο καταδικάζει την εν λόγω διάταξη με τίτλο «Η δημοσιοποίηση στοιχείων και φωτογραφιών φορέων του HIV-AIDS προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει τα δικαιώματα του ασθενούς (10 Μαΐου 2012).

«Κατάργηση»

Καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη. Ωστόσο, τον Ιούνιο 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης, εγείροντας αντιδράσεις από ελληνικά σωματεία αλλά και την διεθνή κοινότητα( Τζούντιθ Σάντερλαντ, υπεύθυνος ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Δυτική Ευρώπη, Φρανσουά Μπαρέ Σινουσί, κάτοχος βραβείου Νομπέλ κ.α).

Το 2015 ο Λοβέρδος ρίχνει την ευθύνη της διαπόμπευσης αποκλειστικά στην Εισαγγελία και ζητά συγγνώμη από τις γυναίκες αυτές. Πολύ αργοπορημένα και σχεδόν ψευδώς.

Δημοσίευση του Ανδρέα Λοβέρδου
Αθώωση των γυναικών


Οι γυναίκες αυτές εξοντώνονται ηθικά και σε πολλές περιπτώσεις φυσικά για να αθωωθούν τελικά το 2016. Και οι 26 γυναίκες που κατηγορήθηκαν συνολικά, έχουν αποφυλακισθεί. Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε και δύο εξ αυτών κατάφεραν να κερδίσουν αποζημίωση από το ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση (λαμβάνοντας 10 ευρώ τη μέρα). Είχαν μείνει στη φυλακή για οκτώμισι μήνες χωρίς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους.

Η 32χρονη Μαρία χάνει την ζωή της και η μητέρα της στέλνει επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στην «ΕφΣυν»:

«Έγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.

Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν.

Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ’ πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.

Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου. Ευμορφία Κουλουριώτη».

Στον βωμό της δήθεν προστασίας της δημόσιας υγείας, γυναίκες κακοποιήθηκαν με κάθε τρόπο και ορισμένες από αυτές έχασαν την ζωή τους. Αντί να υπάρξει ορθή ενημέρωση, πρόληψη και περίθαλψη των περιπτώσεων HIV, που πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο προστασίας της υγείας, ο τότε υπουργός προχωρα σε έγκλημα.

Μια ασθένεια, ένα πρόβλημα υγείας υπήρξε η αιτία φυλάκισης των γυναικών αυτών. Δεν νοείται να κατηγορείται κάποιος επειδή νοσεί και πολύ περισσότερο να εξευτελίζεται δημόσια με τρόπο, που στερεί τα ανθρώπινα αναφαίρετα του δικαιώματα.

Ας φροντίζουμε πάντοτε να μην ξεμακραίνει πολύ η μνήμη από την πραγματικότητα. Δεν είναι και τόσο μακρυά το 2012!

Δημοσίευση ΦΕΚ: https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2019-07/1002b_12.1340959965609.pdf

Δημοσίευση Συνηγόρου του Πολίτη: https://www.synigoros.gr/resources/docs/20120510dt.pdf

Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Ιστορία και τις Στρατηγικές Σπουδές. Κατάγεται από την Κατερίνη του νομού Πιερίας και ασχολείται με την μελέτη ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Τη δήλωσή του...

Πολιτική

Την απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έκανε σήμερα γνωστή ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. «Θα διεκδικήσω...

Πολιτική

Σε συζήτησε που αναπτύχθηκε στην Βουλή αναφορικά με την διαφθορά ο αρχηγός του ποταμιού κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε σκάνδαλο για δημόσιο έργο από το...

Διεθνή

7 στους 10 ψηφοφόρους στην Γαλλία επιθυμούν να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία ο Φρανσουά Φιγιόν μετά από το σκάνδαλο που είχε...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC