Την ανάπτυξη κοινής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου (Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας), της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, Δήμων της Ηπείρου και επιστημονικών – ιατρικών φορέων (Ιατρικών – Οδοντιατρικών – Φαρμακευτικών Συλλόγων και Συλλόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών) για την υλοποίηση του προγράμματος προληπτικής ιατρικής στα σχολεία αποφάσισε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) κ. Οδυσσέας Πότσης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας των αρμόδιων φορέων για την ανάπτυξη της δράσης προς όφελος της υγείας του μαθητικού πληθυσμού κυρίως. Η απόφαση της Επιτροπής είναι μόνο η αρχή, ενώ θα ακολουθήσουν συσκέψεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της, συμπλήρωσε. Από την πλευρά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Φ. Νόκα – Ζαράχη τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθούν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η δράση της προληπτικής ιατρικής, προς όφελος της σχολικής κοινότητας.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε επίσης την στήριξή της στην πρωτοβουλία της δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας σε άπορους μαθητές από πτυχιούχους εθελοντές καθηγητές. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πότσης, πρόκειται για μια ομάδα εκπαιδευτικών που προτίθεται να αναπτύξει την ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές που έχουν ανάγκη και αδυνατούν να φοιτήσουν σε φροντιστήρια.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Γ. Καραγιώτη ενημέρωσε πως ήδη έχει ζητηθεί από το Κέντρο Προστασίας Παιδιού η υλοποίηση της ενισχυτικής διδασκαλίας σε 27 μαθητές σε χώρους του Κέντρου. Εξετάζεται δε όπως η πρωτοβουλία επεκταθεί και για μαθητές, που καλύπτουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη δράση δωρεάν φροντιστηριακής εκπαίδευσης μαθητών αδύναμων οικογενειών (έχουν ελεγχθεί τα οικονομικά στοιχεία των οικογενειών τους και δεν φοιτούν σε φροντιστήρια), όμως δεν κατέστη δυνατό να συμπεριληφθούν σε αυτή.

Τέλος, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων εξέφρασε την στήριξή της στα αιτήματα συμπαράστασης που εκφράζονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών και το Σύλλογο Εργαζομένων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος, που διέπει τη λειτουργία των ΕΛ.ΤΑ. και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και αποφάσισε να αποστείλει σχετικά υπομνήματα.