δημοτικο συμβουλιοΟλοκληρώθηκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το έλλειμμα στο ταμείο του Δήμου και παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το πόρισμα διερευνά τις τυχόν ευθύνες των υπηρεσιών του δήμου και των υπαλλήλων του για το έλλειμμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες του «Η.Α.» συμπεραίνει ότι ευθύνες υπάρχουν, σε διάφορες διαβαθμίσεις, για δύο μόνο υπαλλήλους του δήμου που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, τον ταμία και την αναπληρώτρια προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών.

Οι ευθύνες που αποδίδει το πόρισμα μόνο αμελητέες δεν είναι, καθώς κυμαίνονται από ενδεχόμενο δόλο και αμέλεια, μέχρι δόλο και κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση των χρημάτων. Συντάχθηκε με βάση τις καταθέσεις αρκετών υπαλλήλων και στελεχών του δήμου Ιωαννιτών (περί τα 30 άτομα σχεδόν) και προσπαθεί να διερευνήσει και να διαλευκάνει μια σειρά ζητήματα τα οποία προέκυψαν , είτε ως γεγονότα είτε ως φήμες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση. Μην ξεχνάμε ότι το σημάδι που έχει αφήσει στην τοπική κοινωνία είναι ανεξίτηλο, μια και πριν από μερικούς μήνες αυτοκτόνησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης ως αποτέλεσμα της υπόθεσης.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της έρευνας, αυτή ξεκαθαρίζει μια σειρά ζητήματα που έχουν τροφοδοτήσει αρκετά σενάρια γύρω από τα χαμένα χρήματα, από τη στιγμή που ήρθε στην επιφάνεια το συμβάν. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν άλλα κλειδιά για το χρηματοκιβώτιο του δήμου πλην ενός (και όχι δύο ή τρία που έχει ακουστεί μέχρι τώρα), ενώ οι συντάκτες του πορίσματος φέρονται να υποστηρίζουν ότι καλώς έγινε η αλλαγή του συστήματος στο δήμο Ιωαννιτών, επειδή όπως αναφέρουν λόγω της αλλαγής έγινε αντιληπτό το θέμα. Κάτι ακόμα ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πόρισμα διαπιστώνει ότι θίγονται τα συμφέροντα του δήμου εάν φυλάσσονται μεγάλα χρηματικά ποσά στο χρηματοκιβώτιό του και δεν κατατίθενται στις τράπεζες.

Ασφαλιστικά μέτρα

Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια προϊστάμενη των οικονομικών υπηρεσιών προσέφυγε στη δικαιοσύνη και κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα για να επιστρέψει στην υπηρεσία. Το έκανε κιόλας τις τελευταίες μέρες, ζητώντας να της δοθεί πίσω το παλιό της γραφείο. Με απόφαση του δημάρχου Ιωαννιτών, από τις 4 Ιουνίου, η εν λόγω υπάλληλος βρισκόταν σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων  γιατί, όπως αναφέρεται στην απόφαση, «δεν παρείχε αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012», καθώς και για μια σειρά άλλους λόγους. Σε αναστολή καθηκόντων βρίσκεται και ο ταμίας του δήμου, ο οποίος έχει καταθέσει και αυτός μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για το διοικητικό κομμάτι της υπόθεσης, το λόγο έχει πλέον το πειθαρχικό συμβούλιο, τη σύνθεση του οποίου υπέγραψε πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα από πλευράς δικαιοσύνης, ενώ η δημοτική αρχή έχει δηλώσει ότι εξετάζει και άλλες δυνατότητες και περαιτέρω έλεγχο.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών