ΔΩΔΩΝΗ 50 χρόνιαΣτην ενίσχυση της ηγετικής θέσης που κατέχει η ΔΩΔΩΝΗ στην εγχώρια αγορά γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και στην ανάδειξη της Φέτας σε παγκόσμιο brand, με σημαντικά οφέλη για την Ήπειρο, στοχεύει η εταιρεία, που μπαίνει σε νέα φάση μετά την εξαγορά της από τη διεθνή επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives. Mε 50 χρόνια ιστορία και σημαντική συμβολή στην ελληνική οικονομία, η ΔΩΔΩΝΗ, στηριζόμενη στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, στην ηγετική θέση της και στην αναγνωρισιμότητα των προϊόντων της, χτίζει πάνω σε αυτή την κληρονομιά το μέλλον της εταιρείας.Η εταιρεία, που ήταν η πρώτη του κλάδου που δημιούργησε επώνυμη φέτα και παράγει σήμερα 80 κωδικούς γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων σε 9 κατηγορίες χρησιμοποιώντας 100% γάλα Ηπείρου, μετεξελίσσεται σε εταιρεία με διεθνή προσανατολισμό και εξωστρεφή χαρακτήρα, με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Παράλληλα, η ΔΩΔΩΝΗ διατηρεί τη σημαντική συμβολή της στην τοπική οικονομία. Στη διάρκεια του 2012 συνέβαλλε με ποσό που ξεπέρασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία της Ηπείρου. H εταιρεία συνεχίζει να προμηθεύεται γάλα από όλους τους παραγωγούς, ακόμα και όσους έχουν μικρή ετήσια παραγωγή από 1 έως 5.000 κιλά, διατηρώντας συνολικά 6.000 παραγωγούς, που είναι η μεγαλύτερη βάση παραγωγών της αγοράς και στηρίζοντας ουσιαστικά την περιοχή της Ηπείρου.

Ήδη, στο διάστημα του ενός χρόνου από την εξαγορά της, παρά το δυσμενές περιβάλλον, η ΔΩΔΩΝΗ πέτυχε να σταθεροποιήσει για πρώτη φορά σε διάστημα 3ετίας τις πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά και να ενισχύσει τις εξαγωγές της κατά 12% το πρώτο 9μηνο του έτους, ως συνέπεια της αποτελεσματικής στρατηγικής και της επένδυσης της εταιρείας στη συνεργασία της με τους εργαζόμενους, τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, τους συνεργάτες και τους πελάτες της.

Το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας για την επόμενη 3ετία, με στόχο η εταιρεία να αξιοποιήσει τις πραγματικές εμπορικές δυνατότητές της, στηρίζεται στους ακόλουθους στρατηγικούς άξονες:

– Οργανωτική ενίσχυση: τον τελευταίο χρόνο η ΔΩΔΩΝΗ επενδύει συστηματικά στην εισροή ταλέντων και ανθρώπων με τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην εταιρεία. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί 41 προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων και πλέον η ΔΩΔΩΝΗ απασχολεί 278 εργαζόμενους. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η εταιρεία δημιούργησε την Ακαδημία ΔΩΔΩΝΗ, ένα πρόγραμμα διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της

– Εκσυγχρονισμός των τεχνολογικών υποδομών: η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις στην ανάπτυξη δικτύων υποδομών, στην υλικοτεχνική υποδομή και στην ενίσχυση των συστημάτων πληροφορικής

– Βελτίωση αποτελεσματικότητας: ο μεγάλος αριθμός των συνεργαζόμενων παραγωγών, που συνεπάγεται υψηλά οργανωτικά και διοικητικά κόστη, καθιστά αναγκαία την βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε όλη την αλυσίδα λειτουργίας της εταιρείας, από τη συλλογή γάλακτος και την παραγωγή μέχρι τις πωλήσεις. Ο εκσυγχρονισμός των τεχνολογικών υποδομών θα συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση

– Μάρκετινγκ και Πωλήσεις:  παράλληλα με τη φέτα, η ΔΩΔΩΝΗ παράγει συνολικά 80 προϊόντα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των καταναλωτών και τις τάσεις της αγοράς, η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη προϊόντων και το marketing εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των πωλήσεων της τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

– Eπένδυση κεφαλαίων: το 2014 η ΔΩΔΩΝΗ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό, με στόχο την επέκταση της παραγωγικής δυνατότητας, την ενίσχυση της αποδοτικότητας αλλά και την δυνατότητα προσφοράς στους καταναλωτές προϊόντων σε ποικιλία συσκευασιών.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΩΔΩΝΗ, Tom Seepers δήλωσε: «Η επένδυση στη ΔΩΔΩΝΗ πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Ένα χρόνο μετά, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έχοντας καταφέρει να αντιστρέψουμε την πτωτική πορεία μιας ιστορικής εταιρίας, που έχει τεράστια προοπτική. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, παίρνουμε πρωτοβουλίες και επενδύουμε σε ανθρώπους και υποδομές με στόχο της ανάπτυξη της εταιρείας και των συνεργατών της, ώστε να συνεχίσουμε και να εξελίξουμε τη δυναμική της ΔΩΔΩΝΗ».

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η εταιρεία/ Οι εγκαταστάσεις

 • Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι συνολικού εμβαδού 43.202m2
 • Διαθέτει 3 μονάδες παραγωγής/ συσκευασίας για 50 διαφορετικά προϊόντα

Προϊόντα/ Παραγωγή/ Καινοτομία

 • Διαθέτει 80 κωδικούς προϊόντων σε 9 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων που διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση: φρέσκο γάλα, παστεριωμένο γάλα, φέτα, σκληρά τυριά, γιαούρτι, γαλοτύρι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, προϊόντα τυρογάλακτος
 • Η φέτα ΔΩΔΩΝΗ εξάγεται σε 35 χώρες, ανάμεσά τους σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές όπως της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ συνεχώς ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας
 • Το 2012 επεξεργάστηκε περίπου 68.000 τόνους γάλα και το πρώτο 6μηνο του 2013 45,000 τόνους
 • Το 2012 παρήγαγε 11.882.000 κιλά τυριών, 10.593.000 κιλά φέτας, 12.129.000 λίτρα γάλακτος και 2.629.000 κιλά γιαουρτιού.
 • Τα προϊόντα της εταιρίας διατίθενται σε πάνω από 5.000 σημεία πώλησης και 200 διαύλους πωλήσεων σε όλη τη χώρα

Οικονομικό Αποτύπωμα/ Επενδύσεις

 • Η εταιρία απέδωσε φόρο εισοδήματος ύψους 0,5 εκ. € το 2012 και 0,8 εκ. € το 2011. Οι επενδύσεις την τελευταία τριετία (2010-2013) ανέρχονται σε 5,1 εκ. €
 • To 2014 η εταιρεία προσανατολίζεται σε σημαντικές επενδύσεις με στόχο να γίνει η ΔΩΔΩΝΗ ανταγωνιστική
 • Η ΔΩΔΩΝΗ κατέχει την 1η θέση στη φέτα, με μερίδιο αγοράς 12,5%
 • Οι πωλήσεις το 2012 ήταν 84.603.036 €. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων το 2012 ήταν 463.617 €
 • Αύξηση εξαγωγών κατά 12% το 2012. Το έτος αυτό η εταιρεία εξήγαγε πάνω από 3.130 τόνους από 48 κωδικούς προϊόντων
 • Το πρώτο 9μηνο του 2013, η εταιρεία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 12% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τη φέτα να αποτελεί τη «δύναμη πυρός», γεγονός που επιβεβαιώνει την σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και τη θέση της μεταξύ των μεγαλύτερων Ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών
 • Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη ΔΩΔΩΝΗ είναι τα αποτελέσματα και στις εγχώριες πωλήσεις οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί και ανακάμπτουν για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ως συνέπεια της αποτελεσματικής στρατηγικής και της επένδυσης της εταιρείας στη συνεργασία της με τους εργαζόμενους, τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, τους συνεργάτες και κυρίως τους πελάτες της

Συνεργάτες / Ανθρώπινο Δυναμικό

 • Προμηθευτές γάλακτος:  6.000
 • Απασχολεί 278 εργαζομένους
 • Η εταιρεία συντηρεί συνολικά, μέσω της προμήθειας, της διανομής και της πώλησης 500 θέσεις εργασίας.
 • Τους τελευταίους μήνες, 41 εποχικοί εργαζόμενοι έγιναν μόνιμοι, ενώ η εταιρεία έχει εντάξει στο δυναμικό της στελέχη τόσο σε νεοσύστατες θέσεις στους τομείς των οικονομικών τμημάτων καθώς και του τμήματος πληροφοριακών συστημάτων, όσο και σε κενές θέσεις όπως ο τομέας της διαχείρισης της παραγωγής.
 • Σημαντική στήριξη στους εργαζομένους της εταιρείας αποτελεί και η νέα πρωτοβουλία Ακαδημία ΔΩΔΩΝΗ, που στόχο έχει την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, προκειμένου να βελτιωθούν οι δεξιότητες και οι γνώσεις τους, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να λάβουν εξειδικευμένες γνώσεις στους τομείς εργασίας τους. Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό 50 χρόνων της ΔΩΔΩΝΗΣ, η εταιρεία θα αναλάβει πλήρως την κατάρτιση δεξιοτήτων πληροφορικής για 50 παιδιά εργαζομένων.
 • Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν σημαντικές επενδύσεις για το ανθρώπινο  δυναμικό της ΔΩΔΩΝΗΣ και εντάσσονται στη στρατηγική μετασχηματισμού της εταιρείας και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της, ώστε να μπορέσει  να ενδυναμώσει τη θέση και την ανταγωνιστικότητά της στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Κοινωνική Υπευθυνότητα

Υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής ευθύνης όπως: προσφορά δωρεάν προϊόντων στα συσσίτια της εκκλησίας, σε ορφανοτροφείο, σε ξενώνα εξαρτημένων ατόμων και σε ιδρύματα. Επίσης, χορηγεί πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία.

Συνεχείς διακρίσεις

Σημαντικότερες διακρίσεις για την εταιρεία αποτελούν οι ακόλουθες:

 • Φιναλίστ για το βραβείο ΙΑΣΩΝ για την κατηγορία κορυφαίας εξαγωγικής εταιρείας της χρονιάς 2013
 • Super brands 2005
 • NASFT product awards competition 2005
 • World cheese award 2003

Σχετικά με την SI – CP

Η Strategic Initiative Capital Partners (SICP), είναι διεθνής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων. Η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις σε εταιρείες με σημαντική υπάρχουσα ή εν δυνάμει ανάκαμψη, όπου οι εταίροι μπορούν να αξιοποιήσουν την επιχειρηματική τους εμπειρία και τις προσωπικές τους σχέσεις. Οι εταίροι της SICP έχουν επιτυχώς αναπτύξει και διαχειριστεί επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας τροφίμων, το λιανικό εμπόριο, την αυτοκινητοβιομηχανία και τα ορυχεία. Σήμερα η SICP έχει επενδύσεις σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Ρωσία.