Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Ζητά την επιστροφή κονδυλίων… η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

imgΤρικυμιώδης είναι η σχέση της Αγροτικής Συνεταιριστικής Ηπείρου-Κέρκυρας (ΑΣΗΚ) Α.Ε. με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως προκύπτει από έκθεση ελεγκτών της τελευταίας, επί τέσσερα χρόνια, η ΑΣΗΚ έπαιρνε επιδότηση για τη λειτουργία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct, χωρίς αυτή να «επενδύεται» όπως είχε συμφωνηθεί. Επιπλέον, η εταιρία αποδείχτηκε αφερέγγυα και ως προς τις δικές της υποχρεώσεις προς το Κέντρο. Όλα αυτά τα χρόνια, οι εργαζόμενοι δούλευαν και έβγαζαν εις πέρας τις συμφωνημένες δραστηριότητες χωρίς να πληρώνονται (πήραν μόνο ένα «έναντι» το 2010). Όλα αυτά προκύπτουν από έκθεση ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΑΣΗΚ λοιπόν καλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψει ένα ποσό της κοινοτικής επιδότησης ύψους 23.000 ευρώ, που αφορά όχι μόνο το 2009 και το 2010 αλλά και το 2011, λόγω μη εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας για τη λειτουργία του Europe Direct, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η επιδότηση για το 2012 λόγω των οφειλών της προς την Επιτροπή.
Η συμφωνία ήταν η εξής: Η ΑΣΗΚ ανέλαβε να έχει υπό τη σκέπη της (ως φορέας υποδοχής) το Europe Direct με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκαθαρίζει ότι η κοινοτική συγχρηματοδότηση θα ανέρχεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού λειτουργίας του Κέντρου και δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ από την πλευρά της. Τον υπόλοιπο απαιτούμενο προϋπολογισμό ανέλαβε να καλύψει δηλαδή η ΑΣΗΚ. Η εταιρία δέχτηκε τη συμφωνία, παρότι έπρεπε να βάζει και χρήματα από την τσέπη της, καθώς ένα τέτοιο κέντρο προσδίδει ευρωπαϊκό αέρα και κύρος στον φορέα υποδοχής. Τα κέντρα Europe Direct λειτουργούν ως ένα πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία. Βρίσκονται δε υπό την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η ΑΣΗΚ μπορεί να ήθελε τον ευρωπαϊκό αέρα, δεν ήθελε όμως, όπως αποδεικνύεται, τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Πέρσι τον Μάρτιο, έγινε έλεγχος από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα γιαννιώτικα πεπραγμένα. Ο έλεγχος αφορούσε το 2009 και το 2010. Για το 2011, η ΑΣΗΚ δεν είχε κλείσει ακόμα τα βιβλία (για τη χρονιά αυτή πήρε προκαταβολικά μεγάλο μέρος της επιδότησης). Από τον έλεγχο προέκυψε καταρχήν ότι το Europe Direct εκπλήρωσε την υποχρέωσή του όσον αφορά το φυσικό αντικείμενο του έργου (εκπαιδευτικές δράσεις, συμμετοχή σε εκδηλώσεις κ.λπ.). Στα οικονομικά πεπραγμένα όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, με την ΑΣΗΚ να προχωρά σε δαπάνες που δεν θεωρούνται επιλέξιμες (όπως προμήθεια διαφόρων υλικών) και επιπλέον να μην πληρώνει τους μισθούς των τριών εργαζομένων.
Η ΑΣΗΚ, από τη μεριά της, στην απαντητική της επιστολή τον Ιούλιο του 2012 προς την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αμφισβήτησε κάποιες δαπάνες που θεωρήθηκαν από τους ελεγκτές μη επιλέξιμες, δεν αμφισβήτησε όμως το γεγονός ότι δεν έχει καταβάλει τη μισθοδοσία και ζήτησε πίστωση χρόνου για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο πρόεδρος της ΑΣΗΚ Θεοχάρης Γκουλιούμης στην επιστολή του μιλάει «για καθυστέρηση στα δεδουλευμένα του προσωπικού». Σημειωτέον δε ότι ο υπεύθυνος του Κέντρου Δημήτρης Γκόλας βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα για την καταβολή μισθοδοσίας.

Και τα ΟΠΑΑΧ στη μέση 
Για την «καθυστέρηση των μισθών» ο κ. Γκουλιούμης εκτιμά  ότι η ευθύνη δεν ανήκει στην ΑΣΗΚ αλλά στις κρατικές υπηρεσίες που εκπονούν τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ! Ποια σχέση έχει το Europe Direct με τα ΟΠΑΑΧ; Κανονικά καμία. Η ΑΣΗΚ όμως κατάφερε να βρει μια σχέση. Μέσω των ΟΠΑΑΧ θέλει να πληρώσει τους εργαζόμενους του Europe Direct, θέλει δηλαδή μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος να καλύψει την «τρύπα» ενός άλλου ευρωπαϊκού προγράμματος. Όσον αφορά πάντως τα ΟΠΑΑΧ, αυτή τη στιγμή, επίσημα τα διαχειρίζεται το ίδιο το υπουργείο. Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν η ΑΣΗΚ και η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος» της Περιφέρειας Ηπείρου, με την πρώτη να έχει αποκλειστεί από τον διαγωνισμό (αν και δεν αποκλείεται να υποβάλει ένσταση) και με τη δεύτερη να έχει πάρει το πολιτικό «πράσινο φως» για την υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ, χωρίς ωστόσο να έχουν «πέσει» ακόμα υπογραφές στις συμβάσεις.
Επί του θέματος του Europe Direct, η ΑΣΗΚ έχει πάρει πίστωση χρόνου μέχρι τέλη Μαΐου για να υποβάλει τον φάκελο απολογισμού για τις δράσεις του Europe Direct το 2012, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να της θυμίζει όμως την υποχρέωσή της να επιστρέψει το ποσό των 23.000 ευρώ και το ότι δεν θα πάρει επιδότηση για το 2012 αν δεν επιστρέψει τα χρωστούμενα.
Όσον αφορά το Europe Direct, αυτό έχει μετακομίσει από τις αρχές του 2013  στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο νέας σύμβασης για τα επόμενα χρόνια. Το Επιμελητήριο αποτελεί τον νέο φορέα υποδοχής του Κέντρου, που ελπίζει προφανώς ότι αυτή τη φορά η συνεργασία θα είναι ομαλή.

 

 

 

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στις 1,42 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα,...

Ήπειρος

Θετικά γνωμοδότησε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου επί του περιεχομένου της Μ.Π.Ε. για την πολεοδόμηση έκτασης 141,70 στρεμμάτων, στο Δ.Δ. Αμπελιάς του...

Ήπειρος

Το ΕΠΑΜ Πρέβεζας, συμμετείχε στην μεγαλειώδη παλλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Το νοσοκομείο είναι ανάσα ζωής για τον τόπο και...

Ήπειρος

Την στήριξή του στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, με βασικές κατευθύνσεις τη διατήρηση της διοικητικής...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC