Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Η αγορά… περιμένει!

αρχείο λήψης (3)Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι επιχειρήσεις, το πρόγραμμα ενίσχυσης Μεσαίων, Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, το πρόγραμμα έχει δεχθεί 86 προτάσεις συνολικά που δείχνουν ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα, που ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών.

Στην τελική ευθεία που ξεκινάει αυτές τις μέρες, καθώς οι προθεσμίες λήγουν, μετά την παράταση που δόθηκε, στις 10 Μαΐου, αναμένεται αυτό το ενδιαφέρον να εκφραστεί και με περισσότερες προτάσεις, καθώς έχουν δοθεί αρκετές διευκρινίσεις. Όπως ξεκαθαρίζουν τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Πάτρας, οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα και να μην περιμένουν τη «12η ώρα» οι επιχειρηματίες, γιατί εάν τα ποσά και οι θέσεις καλυφθούν νωρίτερα, τότε δεν θα υπάρξει παράταση ούτε μιας ώρας. Η μόνη περίπτωση να επεκταθεί η προθεσμία υποβολής πέραν της 10ης Μαΐου, είναι να «κρεμάσει» το σύστημα, ενώ φυσικά δεν έχουν καλυφθεί τα ποσά που προβλέπει και να δοθεί παράταση κάποιων ημερών. Δεν είναι όμως αυτό το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Στην ενημερωτική και ιδιαίτερα αναλυτική συνάντηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο την περασμένη εβδομάδα, φάνηκαν δύο πράγματα: πρώτον, η επιλεξιμότητα των προτάσεων, σε σχέση με τον εξοπλισμό «προκρίνει» την αντικατάσταση του καινούργιου, σε σχέση με τον παλιό. Εάν δηλαδή μια εταιρία έχει για παράδειγμα υπολογιστές που θέλει να αλλάξει, είναι πιο «μοριοδοτημένοι» αυτοί που είναι της τελευταίας τριετίας, παρά οι παλιότεροι. Ωστόσο, το λογικό είναι μια επιχείρηση να θέλει να αλλάξει παλιές υποδομές και όχι αυτές που απέκτησε τα τελευταία τρία χρόνια. Δεύτερον, η σχέση με την εφορία. Είναι δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν οφειλές και διαθέτουν πολύ μειωμένη ρευστότητα. Ωστόσο, ο ενδιάμεσος διαχειριστικός φορέας ενημερώνει ότι ο «σκόπελος» μπορεί να αποφευχθεί και να μην καταλήξουν ουσιαστικά τα χρήματα του προγράμματος κατευθείαν στην εφορία για να καλυφθούν οφειλές. Ο Βασίλης Βασιλείου, οικονομικός επόπτης της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και γνώστης του προγράμματος, «αν πάρουν τα χρήματα οι επιχειρηματίες και τους πει η εφορία ‘χρωστάς, φέρτα εδώ’ δεν έχει νόημα, δεν συζητάμε για επιχειρηματικότητα».

Για να αποφεύγεται κάτι τέτοιο, ο επιχειρηματίας θα κάνει μια αίτηση στη διαχειριστική της Πάτρας και θα παίρνει τα χρήματα του 50% της συνολικής επένδυσης, που δίνει αρχικά το πρόγραμμα, αυτούσια. Όταν στο τέλος θα γίνει η εκκαθάριση, θα πάρει κάποια χρήματα και η εφορία. Επίσης, ανάμεσα στις ερωτήσεις των επιχειρηματιών ήταν, πώς για παράδειγμα τεκμηριώνεται η καινοτομία των προτάσεων, πώς θα γίνουν οι έλεγχοι του προγράμματος κ.λπ.

 

Υπάρχει ακόμα περιθώριο

Συνολικά, οι 86 προτάσεις φτάνουν περίπου τα 6 εκατ. ευρώ, με συνολική επιλέξιμη δαπάνη κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχει δηλαδή ακόμα μεγάλο περιθώριο για υποβολές προτάσεων. Επίσης, ένα ακόμα θετικό σημείο είναι ότι μπορούν να αποφευχθεί η αναζήτηση ρευστότητας για εγγυητικές επιστολές, καθώς το πρόγραμμα δίνει δύο εναλλακτικούς τρόπους επιχορήγησης, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή ο επιχειρηματίας να καλύψει με τραπεζική εγγύηση, που ως γνωστόν δίνεται πολύ έως πάρα πολύ δύσκολα σήμερα, όλο το επιλέξιμο ποσό της επένδυσης και να προπληρωθεί τα χρήματα της επιχορήγησης. Οι περισσότεροι άλλωστε που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιλέγουν το «σπαστό» τρόπο της χρηματοδότησης που σημαίνει ότι παίρνουν τα χρήματα σε «δόσεις», με αντίστοιχους ελέγχους για την τήρηση των όρων του προγράμματος.

Ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη φάση είναι ακόμα μακριά. Πρώτα, οι προτάσεις θα μοριοδοτηθούν και όσες εγκριθούν θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο, μάλλον προς το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα κριθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης κ.λπ.

 

Αναμονή στην εστίαση…

Πάντως, ακόμα μεγαλύτερη είναι η αναμονή για κάποιο αντίστοιχο εργαλείο χρηματοδότησης, για όσους μένουν εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος. Αυτοί είναι και οι…περισσότεροι, όσοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις σε υπουργικό επίπεδο, ότι θα υπάρξει άλλο, αντίστοιχο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη επ’ αυτού.

 

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Σε απάντηση δημοσιευμάτων, σχετικά με τη λειτουργία «Κινέζικων» καταστημάτων, από τον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ευάγγελο Βαγενά, ανακοινώνονται τα εξής: Η Αρμόδια...

Ιωάννινα

Την ικανοποίησή του εκφράζει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μετά την ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα που είχε υποβάλει προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δια...

Ήπειρος

Η εξωστρέφεια των Θεσπρωτικών επιχειρήσεων, όπως αυτή απεικονίζεται στην πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και...

Ήπειρος

Στα 9 με 9,5 ευρώ το κιλό έχει διαμορφωθεί στα παραδοσιακά κρεοπωλεία η τιμή πώλησης του αρνιού – Κάτω από τα 100 ευρώ διαμορφώνεται...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC