Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Κρίσιμη η σημερινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

βουλή συνεδρίασηΟλοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής κατά την οποία συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο-προϋπόθεση για την υποδόση των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μηχανισμό EFSF. Η ψηφοφορία για την έγκριση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης. Εν τω μεταξύ, αντισυνταγματικές έκρινε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, με την κυβέρνηση να καταθέτει βελτιώσεις, που απορρίφθηκαν ωστόσο από την ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Για το άρθρο 76, που αφορά τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι «εγείρει προβληματισμό» αν κάμπτεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Παράλληλα, όπως σημειώνει το Συμβούλιο, οι παρεμβάσεις που γίνονται «δεν φαίνεται να συνάδουν πλήρως» με τις εγγυήσεις του Συντάγματος, καθώς και με την προστασία της οικονομικής αυτοτέλειά τους. Όσον αφορά το άρθρο 90, που αφορά τη διαθεσιμότητα και την εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων, το Συμβούλιο αναφέρει πως έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων που αναφέρουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και καμία ανώτερου ή ανώτατου δικαστηρίου.

Βελτιώσεις εισήγαγε η κυβέρνηση

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη αποφασίστηκε μία σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Παράλληλα παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους. Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

Τέλος στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Σημειώνεται πως η ΚΕΔΕ απέρριψε τις αλλαγές που κατάθεσε η κυβέρνηση, και εμμένει στην απόσυρση των σχετικών διαταγμάτων από το πολυνομοσχέδιο.

Πηγή: skai.gr

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά...

Uncategorized

Η ΝΔ επανέρχεται με ανακοίνωσή της και ζητά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε στη Βουλή, ο πρόεδρος...

Πολιτική

Με την ολοκλήρωση της δευτερολογίας του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή κατα την διάρκεια της ¨Ώρας του Πρωθυπουργού”, προκλήθηκε ένταση στα έδρανα της βουλής. Η...

Πολιτική

Με μία ανάρτηση στο διαδίκτυο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, σήμερα στη Βουλή. «Μέχρι τώρα...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC