Αρκετά εμπόδια πρέπει να υπερπηδήσει ο δήμος Ιωαννιτών για να καταφέρει να κατασκευάσει τους πέντε νέους και αναγκαίους κυκλικούς κόμβους σε επικίνδυνες διασταυρώσεις στην πόλη, προκειμένου να ρυθμίσει και να διευκολύνει την κυκλοφορία. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι … κάθε κόμβος έχει τη δική του ιστορία, αφού εμπλέκονται, στρατός, δασαρχείο, υπηρεσίες και φορείς και πιθανότατα κάποιες απαλλοτριώσεις δεν αποφεύγονται.Το πρώτο βήμα για να δρομολογηθεί η κατασκευή είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι με την έγκριση και παραλαβή από το δημοτικό συμβούλιο της αρχικής σχεδιαστικής μελέτης, αλλά το Σώμα σύντομα θα χρειαστεί να αποφασίσει και για την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης στις περιοχές που θα δημιουργηθούν οι κόμβοι, ώστε να δοθεί λύση με τις απαλλοτριώσεις και να κατατεθεί χωρίς προβλήματα η πρόταση, με πλήρη φάκελο, για ένταξη του έργου ή των έργων στο ΕΣΠΑ. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε κατασκευάσει αρκετούς άλλους κόμβους στην πόλη, αλλά οι …δύσκολοι έμειναν πίσω.

Που θα γίνουν
Οι πέντε νέοι κόμβοι που ο καθένας έχει τις ιδιομορφίες του, είναι οι εξής:
– 28ης Οκτωβρίου, Πουκεβίλ και Κοραή.
– Εφύρας, Άρη Βελουχιώτη και οδού προς την εκκλησία Περιβλέπτου.
– Μακαρίου, Γεννηματά και Κύργιου.
– Παπανδρέου, Ευαγγελίδη και Κουντουριώτου.
– Βελισσαρίου με εθνική οδό Ιωαννίνων- Αθηνών, στο ύψος του πρώην Πολυκλαδικού.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς δεν κρύβει ότι υπάρχει πρόβλημα με τους τέσσερις από τους πέντε κόμβους, λόγω εμπλοκής του δημοσίου στις μικρές εκτάσεις γης που πρέπει να παραχωρηθούν για να γίνουν οι κόμβοι.

Μόνο ένας «καθαρός»
«Καθαρός», δηλαδή μπορεί άμεσα να κατασκευαστεί χωρίς απαλλοτρίωση ή παραχώρηση έκτασης από το δημόσιο, είναι μόνο ο κόμβος στο Άλσος, στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου, Πουκεβίλ και Κοραή.Ο κόμβος στην πολύ επικίνδυνη διασταύρωση των οδών Άρη Βελουχιώτη, Εφύρας και προς Περίβλεπτο έχει να … αντιμετωπίσει το δασαρχείο, δεδομένου ότι μαζί με τον κόμβο θα επιχειρηθεί να διαπλατυνθεί ο δρόμος προς την εκκλησία και απαιτείται να δοθεί έγκριση από το δασαρχείο, θέμα που ακόμη δεν έχει λήξει.Στον κόμβο Μακαρίου, Γεννηματά και Κύργιου απαιτείται μικρό τμήμα έκτασης που ανήκει σε κληροδότημα του δήμου και πρέπει να βρεθεί λύση, είτε με παραχώρηση, είτε μα απαλλοτρίωση.Με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» και με το ΕΚΑΒ που φιλοξενείται στο παλιό νοσοκομείο, αναζητείται λύση για τον κόμβο στις οδούς Παπανδρέου, Ευαγγελίδη και Κουντουριώτου. Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά δεν επαρκούν για τον κόμβο και θα πρέπει να διατεθεί μικρή έκταση από το παλιό νοσοκομείο, δηλαδή να …πέσει ο τοίχος στην συμβολή των οδών και να μεταφερθεί εκεί και η έξοδος-είσοδος για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.Για τον τελευταίο στη σειρά κόμβο στη λεωφόρο Δωδώνης με την Βελισσαρίου στη διασταύρωση προς το πρώην Πολυκλαδικό, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεδομένου ότι πρέπει να παραχωρηθεί έκταση από το στρατό για να … χωρέσει εκεί ο κυκλικός κόμβος, ο οποίος κρίνεται υπεραναγκαίος για να αποφεύγονται ατυχήματα. Υπάρχει μόνο μια προφορική παραχώρηση από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ραγκούση και έκτοτε ουδέν. Ο δήμος έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα και ευελπιστεί σε θετική απάντηση, όπως έγινε για πολύ μεγαλύτερη έκταση με την διάνοιξη της Κενάν Μεσαρέ.

Πακέτο ή χωριστά η κατασκευή
Ο στόχος δημοτικής αρχής, εκλείψει άλλων πόρων, είναι να κατασκευαστούν μέσω του ΕΣΠΑ οι νέοι κόμβοι και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται. Να κατατεθεί με την πρόταση και πλήρης φάκελος με τους πέντε, αλλά αφού θα έχει δοθεί λύση με απαλλοτριώσεις και παραχωρήσεις των εκτάσεων σε κάθε περίπτωση. Αν δεν καταστεί εφικτό και υπάρχει καθυστέρηση, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Β. Μασσαλάς, ενδέχεται να προωθηθούν σε ένα έργο οι κόμβοι που είναι ώριμοι από κάθε άποψη και δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα μα απαλλοτριώσεις ή παραχωρήσεις και να προωθούνται ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας οι υπόλοιποι. Η δημοτική αρχή θα ήθελε να εντάξει ένα έργο για τους πέντε κόμβους, αλλά αν δεν είναι εφικτό θα αναγκαστεί να πάει σε δυο ή περισσότερα έργα.Ο επόμενο βήμα θα είναι η τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης από το δημοτικό συμβούλιο στην μεθεπόμενη (μετά την αυριανή δηλαδή) συνεδρίαση, πιθανότατα.Υπό εξέταση είναι και το θέμα των απαλλοτριώσεων, αν μπορούν να συμπεριληφθούν ως υποέργο σε αυτό που θα επιχειρηθεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

 

 
πηγη:ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ