Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Νέα σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού

Την κοινή τους θέληση να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης η Περιφερειακή Αρχή και οι Δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων.Στη σύσκεψη – που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στην Περιφέρεια – παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. ΙωαννίνωνΤατιάνα Καλογιάννη, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΙωαννίνωνΘωμάς Μπέγκας, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Φ. Φίλιος, ΖίτσαςΔ. Ρογκότης, Κόνιτσας Π. Γαργάλας, Μετσόβου Ν. Τσομπίκος, Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, Πωγωνίου Κ. Καψάλης και οι Αντιδήμαρχοι Βορείων Τζουμέρκων Στ. Γκορτζής και Δωδώνης Χριστ. Κολιγιώτης.

Κατά τη διάρκειά της, έγινε εκτενής αναφορά στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, στα συμπληρωματικά έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου, στους συστηματικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται από την Επιστημονική Επιτροπή που έχει οριστεί με απόφαση του Περιφερειάρχη και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μελλοντικά η υπερσυγκέντρωση βρόχινων νερών στο κύτταρο του ΧΥΤΑ.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να λυθούν όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ώστε, εκτός των άλλων, να αποφευχθούν μελλοντικά πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους δημότες.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι χάρη στη συνεργασία Περιφέρειας και ΟΤΑ, αντιμετωπίζονται ζητήματα που προκύπτουν τόσο στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, όσο και στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, για τον οποίο όπως είπε, η Περιφέρεια – παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρέωσή της- θα χρηματοδοτήσει με 177.000 ευρώ έργο βελτίωσης της λειτουργίας του.Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος, τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Δήμων, ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να δοθούν οι λύσεις που χρειάζονται στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και εν γένει της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος όλων είναι κατανεμημένος και χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός το ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επιβολή προστίμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να γίνει σωστή διαχείριση των στραγγιδίων του κυττάρου του ΧΥΤΑ Ελληνικού, και κατά συνέπεια στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων εντός αυτού, για να αποφευχθούν προβλήματα κατά τον επόμενο χειμώνα. Στο σημείο αυτό, επεσήμανε τη σημαντική υποστήριξη στην κατεύθυνση αυτή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του Φορέα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ζήτησε να υποβληθούν τεχνικές εισηγήσεις από τον ΦΟΔΣΑ, προσθέτοντας ότι προωθείται η κατασκευή νέου «φρυδιού» πάνω από το κύτταρο και η τοποθέτηση αποστραγγιστικών σωλήνων προκειμένου να συλλέγονται τα όμβρια ύδατα, ενώ εξετάζεται και η τοποθέτηση δεξαμενών για αποθήκευση στραγγισμάτων σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.Την πάγια θέση του Δήμου Β. Τζουμέρκων για το ΧΥΤΑ μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Στ. Γκορτζής, ενώ τις απόψεις τους εξέθεσαν και άλλοι παριστάμενοι δήμαρχοι.Τέλος συμφωνήθηκε σε επόμενη σύσκεψη να εξεταστούν οι προτάσεις για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες και δράσεις.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Δημητρίου Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες.

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Σπύρος Ριζόπουλος Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα και στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες”.  

Ήπειρος

Το μεσημέρι της Κυριακής 27/4 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων από την υποψήφια Περιφερειάρχη Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη ο πλήρης συνδυασμός της παραταξης «Ήπειρος Ανατροπής». Η...

Ήπειρος

Για  τρέχοντα ζητήματα ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση. Συγκεκριμένα στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε τα εξής: Τελευταία...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC