Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο δήμος Ιωαννιτών προκειμένου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να βάλει μπροστά το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Πριν από λίγες εβδομάδες ο δήμος Ιωαννιτών είχε παραλάβει 300 νέους μπλε κάδους για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και μόλις χθες στο εργοτάξιο του δήμου έφθασε ένα νέο απορριμματοφόρο που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών.Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων από σήμερα κιόλας ξεκινά μία καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών με την διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων από σπίτι σε σπίτι, καθώς είναι γνωστό πως το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στηρίζεται κυρίως στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, αυτά ακριβώς τα δύο στοιχεία είναι που θα κρίνουν και την προσπάθεια του δήμου για μία ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.«Το μήνυμα της ανακύκλωσης θα μεταδίδεται συνεχώς και το επόμενο διάστημα γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να ανταποκριθούν οι πολίτες», σημείωσε.Παράλληλα ανέφερε ότι εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να βγει στον «αέρα» και ο  διαγωνισμός για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης σε ολόκληρο το Δήμο μέσω του ΕΣΠΑ.

Μαζί με τον κ. Μπέγκα στο εργοτάξιο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Δουβανάς.Και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών αφενός και αφετέρου ορθής χρήσης των κάδων ανακύκλωσης.«Οι συνδημότες μας θα πρέπει να τοποθετούν τα σωστά υλικά στους κάδους ανακύκλωσης. Είναι κρίμα αυτή η ενέργεια που καθυστέρησε τόσα χρόνια να μην υλοποιηθεί επιτυχώς και να μην έχουμε το όφελος που περιμένουμε», σημείωσε ο κ. Κατηρτσίδης.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του εργοταξίου το απορριμματοφόρο ανακυκλώσιμων υλικών θα κάνει την αποκομιδή πιλοτικά δύο φορές την εβδομάδα αρχικά και στη συνέχεια ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων θα τροποποιείται το πρόγραμμα.

Τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι 300 κάδοι έχουν επιλεγεί και κατά την εφαρμογή του προγράμματος θα αξιολογηθούν προκειμένου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα είτε στην κυκλοφορία των οχημάτων, είτε στην εξυπηρέτηση των δημοτών.Διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στο σπίτι ζήτησε ο κ. Δουβανάς από τους πολίτες προκειμένου να μην γεμίσουν οι κάδοι με κάθε λογής απορρίμματα, δυσχεραίνοντας το έργο των συνεργείων.Παράλληλα επέστησε την προσοχή και των εργαζομένων προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.«Όπως όταν ο πολίτης δικαίως ζητά να εξυπηρετηθεί και να λυθούν τα προβλήματά του έτσι και ο Δήμος ζητά τώρα από τους πολίτες να αγκαλιάσουν την ανακύκλωση και να τοποθετούν τα σωστά υλικά στους κάδους», σημείωσε ο κ. Δουβανάς.