ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΜε θέμα την επίσπευση της απορρόφησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 70 δήμους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης, δήμαρχοι, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος, υπηρεσιακοί παράγοντες και διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών που είχαν αιτηθεί και έχουν πάρει χρηματοδότηση προκειμένου να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.
Η συνολική οφειλή των Δήμων προς τις τοπικές αγορές είναι πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Ήδη, το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τα αιτήματα χρηματοδότησης 167 Δήμων προς το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν εγκριθεί και προχωρά η υλοποίησή τους. Παράλληλα, επεξεργάζεται τα στοιχεία άλλων 10 Δήμων που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης. Για τον δήμο Ιωαννιτών, έχουν εγκριθεί 10 εκατ. ευρώ.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών κατέγραψαν τα αιτήματα, τις δυσκολίες και τις προτάσεις των εκπροσώπων των δήμων ώστε να διευκολύνουν όπου μπορούν τις διαδικασίες για επίσπευση της απορροφητικότητας.

Η νέα κατανομή των πόρων
Στο «μέτωπο» των Δήμων, το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απασχόλησε χτες η νέα κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) με βάση την απογραφή του 2011. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Ράλλης Γκέκας, παρουσίασε την προμελέτη για το νέο σύστημα κατανομής τους. Όπως διαπιστώνεται από την προμελέτη, το συνολικό ανελαστικό κόστος λειτουργίας των δήμων ανέρχεται σε 3,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,05 εκατ. αφορά ανταποδοτικές υπηρεσίες που καλύπτονται από ανταποδοτικά έσοδα. Οπότε, η χρηματοδότηση που απαιτείται μέσω των ΚΑΠ ανέρχεται σε 2,574 εκατ. ευρώ. Όμως, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί στα 1,272 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 50%. Ο δραστικός, λοιπόν, περιορισμός του προϋπολογισμού θα έχει ως συνέπεια τη δραστική μείωση υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Συγχρόνως, με τη νέα κατανομή ορισμένοι δήμοι θα περιπέσουν σε «δημοσιονομικό σοκ», όπως επισήμανε ο κ. Ράλλης. Αυτό, λοιπόν, που καλείται να αποφασίσει η ΚΕΔΕ είναι εάν το «σοκ» θα επέλθει κατά την 1η Ιανουαρίου 2014 ή θα ζητήσει κάποια περίοδο χάριτος προκειμένου να είναι πιο ήπια η προσαρμογή. Η νέα κατανομή των ΚΑΠ αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα του επερχόμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης ζήτησε να αποσταλεί η προμελέτη της ΕΕΤΑΑ σε όλες τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα.

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ