Το κύριο καθήκον των γιατρών θα είναι πάντα η φροντίδα των ασθενών και πολλοί το αντιμετωπίζουν ως το μοναδικό τους ρόλο. Λέγεται ότι όσο περισσότερη σημασία δίνει μια κοινωνία στην πρόληψη τόσο πιο πολιτισμένη είναι. Η πρόληψη είναι σημαντική διότι οι ασθένειες δεν είναι ευχάριστες, η νοσηλεία στοιχίζει και η αποκατάσταση της υγείας δεν είναι πάντα εφικτή.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (στεφανιαία επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια, ανευρύσματα αορτής, νοσήματα περιφερικών αρτηριών των κάτω άκρων) είναι η σύγχρονη παγκόσμια επιδημία. Αποτελούν τη κύρια αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Στο Νομό Ιωαννίνων με πληθυσμό 170 000 κατοίκους 350 συμπολίτες μας υποφέρουν για πρώτη φορά ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο το χρόνο. Απ αυτούς το 1/5 δεν προφταίνει να φτάσει στο νοσοκομείο. Επιπλέον στη ίδια περιοχή στον ίδιο χρόνο συμβαίνουν περίπου 200 εγκεφαλικά επεισόδια και περίπου 60 συμπολίτες μας υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων. Οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής , όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα είναι οι κύριες αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πολλά απ τα παραπάνω νοσήματα που συμβαίνουν αδικαιολόγητα σε μικρές ηλικίες μπορούν να προληφθούν.

Τέλος το κόστος των συνεπειών είναι δυσβάσταχτο.Πολλοί από τους συμπολίτες μας αγνοούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, άλλοι το γνωρίζουν αλλά δεν παίρνουν καμία προφύλαξη ή αυτήν που παίρνουν είναι περιορισμένη και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σωστά. Ο κύριος σκοπός αυτής της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο τρόπο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εκδήλωση για το κοινό
12 Ιανουαρίου 2013 Αμφιθέατρο ΠΠΓΝ Ιωαννίνων ώρα 09:00 μμ

Πληροφοριες για το επιστημονικό προγραμμα:  med.uoi.gr/album