550_334_242809Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ορκίστηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι η νέα δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 41 μέλη, εκ των οποίων 19 υπουργοί, πέντε αναπληρωτές υπουργοί και 17 υφυπουργοί. Το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση με 11 μέλη και η Νέα Δημοκρατία με 30, σε μια αναλογία 1:3. Από την Ήπειρο συμμετέχει μόνο ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Αντώνης Μπέζας, ως υφυπουργός υγείας.

Τα νέα πρόσωπα

Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Κυριάκος Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Γιάννης Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών), Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Υγείας) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υπουργός Ναυτιλίας). Υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Παντελής Καψής.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών ενώ δυναμικά μπαίνουν κι άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Δέκα υπουργεία αλλάζουν χέρια και ορισμένα από αυτά αλλάζουν σχήμα εξ ολοκλήρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι αλλαγές δεν υπάρχουν στα οικονομικά υπουργεία.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Πολιτισμού. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το υπουργείο Υποδομών ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο Εργασίας παραμένει ο Γ. Βρούτσης. Καμία αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών. Υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ο Παντελής Καψής.