Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η sort list των εταιριών που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τον Δυτικό Πατραϊκό και μία χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.Όπως είναι γνωστό στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, που είχε λήξει τον Ιούλιο, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες ελληνικών και ξένων εταιριών και συγκεκριμένα:Για τα Ιωάννινα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εξής:
• ΕΛΠΕ – Εdison (Ιταλία) – Melrose Resources, βρετανική εταιρία που εξαγοράστηκε το καλοκαίρι από την ιρλανδική Petroceltic.
• Energean Oil (ελληνική εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου) – Petra Petroleum (Kαναδάς) και Shlumberger, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων, με έδρα τις ΗΠΑ.
• Αrctic Hunter Energy (Kαναδάς) – KO Enterprises (Τέξας, ΗΠΑ)
• Chariot Oil & Gas, εδρεύει στα βρετανικά νησιά της Μάγχης και ειδικεύεται στην έρευνα πετρελαίου στη Ναμίμπια και τη Μαυριτανία.
Για το Κατάκολο, προσφορές έχουν καταθέσει οι:
• Energean Oil-Trajan Oil (Βρετανία) – Shlumberger και
• Grekoil Energy Ventures (Κύπρος).
Για τον Πατραϊκό Κόλπο, εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι εξής:
• ΕΛΠΕ – Εdison – Melrose
• Energean Oil – Trajan Oil – Schlumberger.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο έχει ήδη ολοκληρώσει την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων και φαίνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο.Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο έχουν εντοπίσει ενδιαφέροντα στοιχεία και εκτιμάται ότι υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Προηγούμενη γεώτρηση που είχε αναλάβει η αμερικανική Triton δεν ολοκληρώθηκε για λόγους που σχετίζονται με την πολιτική της εταιρίας.Βόρεια των Ιωαννίνων, η ορεινή περιοχή θεωρείται ενδιαφέρουσα αλλά δύσκολη και θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθη άνω των 4.000 μ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.Στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου, το 1982, η τότε ΔΕΠ ΕΚΥ είχε ανακαλύψει κοίτασμα με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2..400-2.600 μέτρων. Τότε το κοίτασμα θεωρήθηκε ασύμφορο λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας, των τιμών του πετρελαίου αλλά και της ποιότητας του. Έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει ως προς την τεχνολογία, γεγονός που καθιστά εκμεταλλεύσιμα και δύσκολα κοιτάσματα, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η άνοδος των διεθνών τιμών.