Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Προωθείται το υποέργο για τα επιπλέον σκουπίδια στη Δουρούτη

xomaterh_doyroythΤο πρόβλημα με το έργο αποκατάστασης της χωματερής Δουρούτης και η διαχείριση της λυματολάσπης σε αυτή, αλλά και από τον βιολογικό καθαρισμό απασχολούν το δήμο και τη ΔΕΥΑΙ. Για το μεν πρώτο, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απαντώντας στο δημοτικό συμβούλιο σε σχετικά θέματα που είχε θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας τόνισε, ότι μετά από την «εξαιρετική συνεργασία» που υπήρξε με την Περιφέρεια Ηπείρου, συμφωνήθηκε πλήρως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ένταξη του συμπληρωματικού υποέργου.

Όπως ζήτησε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ, ώστε να είναι λειτουργικό και πλήρες το συνολικό έργο. Λεπτομέρειες για το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το υποέργο, δεν έδωσε. Το πρόβλημα αφορά την μελέτη και τη διακήρυξη του έργου, όπως έγινε, αφού δεν συμπεριέλαβε όλη την έκταση των 94 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ, έμειναν εκτός 24 στρέμματα με απορρίμματα, άλλαξε το ανάγλυφο και δεν προβλέφθηκε στην διακήρυξη του έργου το περίφημο γεωύφασμα που μένει οριστικά εκτός. Το υποέργο, αναμένεται να αφορά την επιπλέον έκταση με σκουπίδια, όχι όμως και την αδρανοποίηση της λυματολάσπης που μέχρι πριν ένα χρόνο μεταφέρονταν στη χωματερή.

Λυματολάσπη… προσεχώς
Για μια εικοσαετία έχει… αποθηκευτεί μεγάλη ποσότητα λυματολάσπης στη χωματερή και όπως είπε ο δήμαρχος, αν αποφασίζονταν να εκτελεστεί έργο αδρανοποίησης θα χρειάζονταν 6 εκ. ευρώ. Τέτοιο ποσό δεν υπάρχει και οι δυο χώροι με λυματολάσπη εντός της χωματερής θα καλυφθούν με ειδική μεμβράνη και σε βάθος χρόνο θα ξηρανθεί φυσικά… μέχρι να βρεθεί χρηματοδότηση.Για την λυματολάσπη και που καταλήγει τώρα από τον βιολογικό η απάντηση ήταν ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός από τη ΔΕΥΑΙ για την ανάθεση έργου. Επίσης, έχει κατατεθεί πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ για χρηματοδότηση της αδρανοποίησης της λυματολάσπης, δεδομένου ότι το κόστος είναι 50-60 ευρώ το κυβικό και ετησίως 2 εκ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να περάσει στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΙ.

Λογαριασμοί ΔΕΥΑΙ
Για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ που πάλι τέθηκε θέμα από το Ν. Γκόντα, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι έχουν εξορθολογιστεί πλήρως η κατάσταση με την έκδοση τους και την καταμέτρηση και αποκάλυψες ότι υπήρχαν αμέτρητες καταναλώσεις από το 2007 στην πόλη και στους δήμους που συνενώθηκαν και οι οφειλές φτάνουν και τις 6.000 ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να ζητηθεί εφάπαξ, αλλά με δόσεις. Για το επιτόκιο που επιβαρύνει τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ισχύει ότι και επί δημαρχίας του κ. Γκόντα.

Πίστα σκι
Ο κ. Φίλιος απάντησε για μια ακόμη φορά για την πίστα θαλασσίου σκι στην Αμφιθέα και την κοπή καλαμιών, με αφορμή ερώτηση του κ. Γκόντα και την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στον Νίκο Χρυσόγελο των Οικολόγων Πράσινων. Ο δήμαρχος επανέλαβε την γνωστή θέση του για όσα έγιναν και το σκοπό που εξυπηρετούν, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μίλησε για απίστευτο γραφειοκρατικό αλαλούμ ,με αλληλογραφία 32 εγγράφων μέχρι τώρα και χωρίς να δοθεί απάντηση για άδεια, όπως ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στήριξη της ανακύκλωσης
Επίσης, ο δήμαρχος ζήτησε τη στήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης το οποίο ξεκινά. Η τοποθέτηση κάδων, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ολοκληρώνεται και στις αρχές της εβδομάδας θα ξεκινήσουν τα πρώτα δρομολόγια. «Πρόκειται για το πρώτο, ουσιαστικό έργο που υλοποιείται στην πόλη. Ζητούμε, είπε, τη συμπαράσταση των συνδημοτών μας και τη στήριξή του στην πράξη. Το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόγραμμα ανακύκλωσης με το μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα καλύψει την έκταση ολόκληρου του Δήμου». Στην έγκριση δημοπράτησης που δόθηκε προχθές από την Περιφέρεια αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

 
ΠΗΓΗ: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Σκουπίδια και μπάζα πεταμένα παντού, οι δρόμοι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, το πράσινο τείνει να εξαφανιστεί, τα έργα αρχίζουν χωρίς ποτέ να τελειώνουν και η...

Ήπειρος

Στη συνέχιση της λειτουργίας ΧΥΤΑ Κορύτιανης που με απόφασή του, στις 11 Ιουνίου 2012 το δημοτικό συμβούλιο της Ηγουμενίτσας είχε αποφασίσει να κλείσει, προχωρά...

Ήπειρος

Ξεκίνησε σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης. Η τοποθέτηση θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οπότε...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC