αρχείο λήψηςΣε «θέση μάχης» μπαίνουν αύριο τα συνδικάτα και οι ενώσεις, με αφορμή τη φετινή Πρωτομαγιά, θέλοντας να δώσουν χαρακτήρα «αντεπίθεσης» στην πολιτική λιτότητας και περικοπών.

Στα Γιάννενα θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις και πορείες, από τις 10 και μετά το πρωί, η μια από το Εργατικό Κέντρο και η άλλη από το δημαρχείο. Η διοίκηση του ΕΚΙ «με ομόφωνη απόφαση» όπως τονίζει, «απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή» στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση.

Η διοίκηση τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι εκτός από την ιστορική παρακαταθήκη της ημέρας, φέτος, «οι κυβερνητικές πολιτικές, τα μνημόνια και οι εκβιαστικές απαιτήσεις των ευρωπαίων ισχυρών βυθίζουν τη χώρα σε καταστροφική ύφεση, σε εκτόξευση της ανεργίας, σε διεύρυνση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης». Παίρνει επίσης θέση κατά της μεταφοράς, η οποία τελικά ισχύει μόνο για τα εμπορικά καταστήματα, ενώ στον τραπεζικό τομέα κάποιες συναλλαγές δεν θα μπορούν να γίνουν αύριο, λέγοντας: «Αν πρέπει κάτι να ακυρωθεί ή να ‘μετατοπιστεί’ είναι αυτές οι πολιτικές και όχι η πρωτομαγιάτικη απεργία». Το Εργατικό Κέντρο καταλήγει λέγοντας ότι «οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και σοβαρά γι΄αυτό και η ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, για να αντιπαλέψουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές».

«Ανατροπή μνημονιακών πολιτικών»

Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων καλεί στην ίδια συγκέντρωση και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το 4ο Μνημόνιο, το οποίο συναποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, περιέχει κι άλλα πιο σκληρά μέτρα, παρά τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις περί του αντιθέτου» και μιλάει για «ανατροπή μνημονιακών πολιτικών» και απαίτηση «για μια διαφορετική πολιτική που να διασφαλίζει και να διευ­ρύνει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα».

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του τονίζει ότι «μπορούμε να ζήσουμε καλυτέρα. Το πισωγύρισμα σε συνθήκες προηγουμένων δεκαετιών δεν είναι ο ρεαλισμός της εποχής. 126 χρονιά μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, δε μας αξίζει η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η δουλειά ήλιο με ήλιο για να τα βγάλουμε πέρα. Παράγουμε όλο τον πλούτο και μας ανήκει». Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο δημαρχείο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τέλος, στην ανακοίνωσή της τονίζει πως η φετινή Πρωτομαγιά «δεν είναι μνημόσυνο χαμένων δικαιωμάτων, αλλά προσκλητήριο μάχης, ενάντια στον αποτυχημένο και καταστροφικό δρόμο των μνημονίων».

 

 

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ