ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ LOGO ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΈνα νέο καθεστώς, το οποίο θα κινείται και θα λειτουργεί με εντελώς διαφορετική λογική από εκείνη η οποία χαρακτήρισε το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας ενισχύει και προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.Το μοντέλο των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων αποτελεί ένα νέο πεδίο εφαρμογής των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως λένε οι υπερασπιστές του, από την άλλη όμως ενίσχυσης των πολιτικών αποδόμησης κοινωνικών δομών που λειτουργούσαν υπό την σκέπη του κράτους και της αυτοδιοίκησης, όπως ισχυρίζονται οι ενάντιοι.Σε κάθε περίπτωση η νέα μορφή των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των αντίστοιχων δομών αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόκληση ειδικά για τους τομείς της αλιείας, της γεωργίας, του τουρισμού και του περιβάλλοντος.

Χθες πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα το τελικό συνέδριο στο οποίο αναλύθηκαν τα συμπεράσματα, οι δράσεις και οι προοπτικές του προγράμματος «ICS – Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιριστική οικονομία» στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου.Η ιδέα της προώθησης κοινωνικών επιχειρήσεων δεν είναι καινούργια στην Ε.Ε. αλλά όπως εξήγησε ο Απόστολος Ιωακειμίδης, που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αυτό το αντικείμενο, η σχετική πολιτική υλοποιείται από το 1989 και ενθαρρύνεται από την Ευρώπη προς τις χώρες – μέλη.«Είναι αλήθεια ότι πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη υποφέρουν από την κακή φήμη και αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το νέο μοντέλο της προώθησης κοινωνικών επιχειρήσεων δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα όμως έχει πολλά χρόνια δράσης ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη. Δυστυχώς, το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα πολιτικοποιήθηκε, ειδικά μέσα από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όμως έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε την απώλεια των προηγούμενων ετών», σημείωσε.Ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Κάτσιος μετέφερε τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου στις προσπάθειες ενίσχυσης της ιδέας των συνεταιρισμών, εντάσσοντας σε αυτή τη δυνατότητα και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.«Είναι γνωστό ότι οι συνεταιρισμοί ξεκίνησαν στη χώρα με πολλές φιλοδοξίες, όμως είδαμε ότι ξέφυγαν από το ρόλο τους και δεν επιτέλεσαν το σκοπό τους. Υπάρχουν παραδείγματα που κάποιοι αποκόμισαν μεμονωμένα οφέλη και κάποιοι άλλοι ακολούθησαν άλλες πρακτικές», σημείωσε.