Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. μετά την απόδραση επτά ποινικών κρατουμένων από τα κρατητήρια των Φερών Έβρου. Από νωρίς το πρωί έχουν στηθεί μπλόκα σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης για τον εντοπισμό τους.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόδραση έγινε αντιληπτή το πρωί, κατά το παρουσιολόγιο, όταν διαπιστώθηκε ότι έλειπαν επτά άτομα.Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι είχαν κοπεί κάγκελα -προφανώς με λίμες- σε διάδρομο που οδηγεί στην αυλή των κρατητηρίων και από εκεί οι κρατούμενοι σκαρφάλωσαν στο φράχτη και απέδρασαν.

Με συνοπτικές διαδικασίες και κυρίως για τη δημιουργία εντυπώσεων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα επτά συνολικά αστυνομικούς, πέντε εκ των οποίων ανήκουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων.Η Ε.Α.Υ.Ι. , με αφορμή την απόφαση του Αρχηγείου για την διαθεσιμότητα επτά αστυνομικών κατόπιν απόδρασης επτά ποινικών κρατουμένων από τα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Φερών , εκφράζει με ανακοίνωσή της, την έντονη αγανάκτησή της για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά οι αστυνομικοί είναι τα εξιλαστήρια θύματα αφού στα πρόσωπά τους εξαντλείτε όλη η αυστηρότητα της ηγεσίας.

«Είμαστε σίγουροι ότι κατά την εξέταση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη θα διερευνηθούν όλες οι πτυχές της και θα πέσει άπλετο φως σε σειρά ερωτημάτων όπως:
Α) Οι κρατούμενοι που απέδρασαν ενώ ήταν ποινικοί γιατί δεν φυλάσσονταν σε φυλακές αλλά κατά παράβαση Π.Δ. παρέμειναν σε κρατητήρια, που έχουν σχεδιαστεί για βραχεία κράτηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Β) Το συγκεκριμένο κτίριο που στεγάζονται τα κρατητήρια είχε παραδοθεί κανονικά και τηρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας;

Τα προβλήματα με τα κρατητήρια έχουν αναδειχτεί τόσο από τα πρωτοβάθμια σωματεία όσο και από τη ΠΟΑΣΥ, ειδικά όσον αφορά την μακρά κράτηση ποινικών κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια και πρέπει κάποια στιγμή όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και όχι μετά από δυσάρεστα γεγονότα όπως το σημερινό να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα.Σε κάθε περίπτωση επειδή μια υπερπλήρης φυλακή είναι κατά πολύ ασφαλέστερη από ένα υπερπλήρες αστυνομικό κρατητήριο θα πρέπει σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να γίνει επανασχεδιασμός της αντιμετώπισης του όλου ζητήματος των κρατουμένων προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο άμεσο μέλλον».