Μπορεί τα Γιάννινα να καθυστερήσουν να έχουν οφέλη από την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης με την κατασκευή των νέων οδικών αξόνων, ωστόσο ενδέχεται να πετύχουν την απευθείας αεροπορική σύνδεση με άλλες γεωγραφικές ενότητες της χώρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εν αναμονή της έναρξης πτήσεων της Hellas Airlines, που προβλέπει την αεροπορική διασύνδεση των Ιωαννίνων με το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη Ρόδο και το Ηράκλειο, καθώς και με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στα σκαριά βρίσκεται μία προσπάθεια για αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Καλαμάτα και το Ηράκλειο.

Η αεροπορική αυτή γραμμή είχε συζητηθεί και κατά το παρελθόν, όταν η Sky Express είχε ξεκινήσει πτήσεις μεταξύ Καλαμάτας και Ηρακλείου, ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια. Την πρόταση επανέφερε στο προσκήνιο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές τόσο με τις Μινωικές αερογραμμές που έχουν ως έδρα την Κρήτη, όσο και με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει ήδη καταφέρει να διασυνδέσει την Καλαμάτα αεροπορικά με το Μιλάνο μέσω της Ryanair, ενώ με την ίδια εταιρεία υπάρχουν προχωρημένες επαφές και για πτήση από και προς Βαρσοβία.

Επίσης στις αρχές της άνοιξης ξεκινούν δρομολόγια της Aegean από Καλαμάτα προς Μόναχο, Ντίσελντορφ και Στοκχόλμη, με προοπτική πτήσεων για Ρωσία και Ισραήλ, καθώς και πτήσεις της Easy Jet που θα συνδέουν την Καλαμάτα με το Λονδίνο. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη σύνδεση της Καλαμάτας με τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, έχοντας ήδη πετύχει πτήσεις για Θεσσαλονίκη δύο φορές την εβδομάδα με την Astra Airlines.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία για σύνδεση Ιωαννίνων – Καλαμάτας – Ηρακλείου με αεροσκάφος των Μινωικών Αερογραμμών.