Σαφή θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο και στην πόλη μας, για τους δημόσιους χώρους και την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας, παίρνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων. Με αφορμή το διάλογο του τελευταίου μήνα μεταξύ της δημοτικής αρχής, καταστηματαρχών και περιοίκων της Πλατείας Πάργης, για την ανακατασκευή της Πλατείας με κόστος που θα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων με επιστολή του παίρνει θέση και ζητά τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, που υπογράφει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Άγγελος Παπαγεωργίου, η Πλατεία Πάργης έχει υπερτοπική σημασία και η ανάπλασή της δεν αφορά μόνο τους καταστηματάρχες και τους περιοίκους. Έτσι προτείνεται να ακολουθηθεί η διαδικασία της προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, «που εξασφαλίζει το βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της επέμβασης…», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ευαισθησία σε θέματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του δημόσιου χώρου. Πρόσφατα μάλιστα σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων εκπονήθηκαν εννέα μελέτες για κοινόχρηστους χώρους πρώην περιφερειακών δήμων του λεκανοπεδίου.

«Ο δημόσιος χώρος είναι το μέτρο της δημοκρατίας για κάθε χώρα. Κορυφαίο ζητούμενο είναι η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου για να προσθέσει πως θα μπορούσε παράλληλα να ακολουθηθεί και η μέθοδος που ήδη εφαρμόζεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης με ένα πλαίσιο «υιοθεσίας» τμημάτων του δημόσιου χώρου. «Βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια για τον καθορισμό περιοχών από το Δήμο έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσίων χώρων. Σε κάποιες περιοχές όμως όπως είναι το Άλσος, το Γηροκομείο ή η Πλατεία Χατζή υπάρχει ένα γενικότερο έλλειμμα φροντίδας. Μπορούμε κάνοντας απλώς συντήρηση και χωρίς να είναι απαραίτητη η ολική ανακατασκευή να ξεφύγουμε από την αισθητική των δεκαετιών του ’60 και του ’70» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.