ΧΥΤΑ ΕλληνικόΜε αγωνία για τις καιρικές συνθήκες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να θέσουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΧΥΤΑ Καρβουναρίου ζουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς τα προβλήματα στο έργο παραμένουν.Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος ο βιολογικός καθαρισμός κινδύνευσε να υπερχειλίσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κατάντι ρέμα, παρά τις προσπάθειες άντλησης των λυμάτων με βυτία και τη μεταφορά τους στο βιολογικό καθαρισμό της Πάργας.

Παράλληλα, ενώ έχει αναδειχθεί ανάδοχος για το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού και της εγκατάστασης βιοαερίου ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, όπως ανέφερε η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη, σημειώνοντας πως ο Δήμος έχει προσφύγει στην Εισαγγελία για όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ΧΥΤΑ. Όπως σημείωσε η κα Μπραϊμη, οι ανησυχίες αυξάνονται καθώς στην προηγούμενη σύσκεψη που έγινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, αναφέρθηκε πως υπάρχει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω των καιρικών φαινομένων, τα υγρά απόβλητα του ΧΥΤΑ να κατευθυνθούν προς το ρέμα.

«Κανείς βέβαια δεν είπε ότι επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά ακόμη και αυτή η πιθανότητα δε μπορεί να αφήσει αδιάφορο το Δήμο Σουλίου. Τώρα οι βροχοπτώσεις έχουν λιγοστέψει, αλλά τι θα γίνει σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη;», σημείωσε χαρακτηριστικά.Παράλληλα η κα Μπραϊμη δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός της μη πρόβλεψης κατασκευής ενός νέου ΧΥΤΥ για όλη την περιφέρεια Ηπείρου μαζί με το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων. Εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δήμος Σουλίου καταψήφισε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου με ΣΔΙΤ.