Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννινων για τις αντικειμενικές αξίες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στη συνεδρίασή του της 13ης Φεβρουαρίου 2013 συζήτησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος το σοβαρό θέμα των υψηλών αντικειμενικών αξιών ακινήτων στο Δήμο Ιωαννιτών, τις σοβαρές επιπτώσεις τους στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, στα νοικοκυριά και στην αγορά ακινήτων, καθώς και την επιτακτική ανάγκη μείωσής τους.Αφού έλαβε υπόψη:
– Την δραματική επιδείνωση όλων των δεικτών για την αγορά ακινήτων, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της τοπικής αγοράς (Δείκτες τιμών, συναλλαγών ακινήτων, χρηματοδότησης, κ.λπ).– Την πρωτοφανή πτώση του όγκου της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Ήπειρο, κατά 43% στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2011.
– Την αδυναμία των δημοτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο, οι οποίες σχετίζονται με ακίνητα και προσδιορίζονται με βάση την αντικειμενική τους αξία (εισφορές σε χρήμα, αποζημιώσεις λόγω προσκύρωσης κ.λπ).
– Το υψηλό οικονομικό κόστος για το Δήμο σε περιπτώσεις αποζημίωσης κατόχων ακινήτων, για τον προσδιορισμό των οποίων λαμβάνεται υπόψη και η αντικειμενική αξία ακινήτων.
– Σειρά αιτημάτων συμπολιτών, συλλόγων κατοίκων, οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων φορέων για παρέμβαση του Δήμου προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων.
Αποφάσισε ομόφωνα
1. Θεωρεί ότι οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στη γεωγραφική περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών είναι υπερβολικά υψηλές και εξωπραγματικές.
2. Εκτιμά ότι η διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα επιδεινώνει περεταίρω κάθε δραστηριότητα και κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με την αγορά ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα, όπως οι τιμές ακινήτων, οι αγοραπωλησίες, το κόστος κατασκευής, η απασχόληση, κ.λπ.
3. Καταθέτει προς την Κυβέρνηση και σε κάθε αρμόδια Αρχή τις ακόλουθες προτάσεις:
– Άμεση γενική μείωση των τιμών ζώνης κατά 40%.
– Κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, δεδομένου ότι στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η εμπορικότητα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Εάν κριθεί ότι δεν είναι δυνατή η κατάργηση του συντελεστή εμπορικότητας, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η μείωση του υπέρ την μονάδα συντελεστή κατά 50%.
– Αύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας .
-Αξιολογεί ότι η υιοθέτηση των ανωτέρω προτάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την εκλογίκευση των φόρων κατοχής ακινήτων σε επίπεδα ανεκτά και εξυπηρετήσιμα από τους πολίτες , την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας και γενικότερα της αγοράς ακινήτων, όπως συνέβη και σε παρόμοια κρίση του έτους 1993. Εξαιρετικά θετική θα είναι η επίδραση και στα οικονομικά του Δήμου μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν στο ιστορικό του παρόντος ψηφίσματος.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

O Νίκος Οικονομόπουλος έρχεται στα Ιωάννινα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΕΗΜ – Φροντζου  Ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Απόλυτη Φωνή, μετά από μία απίστευτη...

Ιωάννινα

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία!  Και τα γιορτάζει μαζί μας, με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στο Θέατρο Ε.Η.Μ...

Ιωάννινα

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο θέατρο Φρόντζου στις 2 Σεπτεμβρίου, Σάββατο. Δημιουργικές διασκευές γεμάτες φαντασία και πάθος, καινούργια και παλιά τους...

Ιωάννινα

Oι ΜΕΛΙSSES με περισσότερα από 1500 live στο ενεργητικό τους αποδεικνύουν ότι το δυνατό τους χαρακτηριστικό παραμένει η επαφή τους με τον κόσμο. Το...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC