Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Το δρόμο της ξενιτιάς παίρνουν όλο και πιο πολλοί νέοι Ηπειρώτες!

αρχείο λήψης (1)Την ώρα που η ανεργία στην Ήπειρο κατέχει πανελλαδικό ρεκόρ, μ’ αυτή των νέων να ξεπερνά το 60%, αρκετοί είναι αυτοί που ίσως και δικαιολογημένα, απογοητευμένοι από την κατάσταση ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό. 
Ήδη από την περιοχή μας αρκετοί έχουν πάρει τη μεγάλη απόφαση, φθάνοντας σε κάθε γωνιά της γης, με το κύμα μετανάστευσης να θυμίζει άλλες εποχές.  Και δεν θα είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι η Ήπειρος έχει χάσει πολλά «καλά μυαλά», τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια.
Όμως, όπως αποδεικνύεται, η μετανάστευση δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν δυο και τρεις φορές οι νέοι μας. Και βέβαια δεν γίνεται μόνο λόγος για όσους έχουν ένα, δυο ή περισσότερα πτυχία, αλλά κυρίως για όσους είναι ανειδίκευτοι και απλώς θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα για να δουλέψουν.
Όπως τονίζουν νέοι Έλληνες που έχουν «διαβεί τον Ρουβίκωνα» της μετανάστευσης, θα πρέπει κάποιος να έχει κάτι ή κάποιον να τον περιμένει στην χώρα που θα πάει. Στην τύχη και με το «θα δούμε» δεν επιτυγχάνει τίποτε και τις περισσότερες φορές όσοι φεύγουν από την Ελλάδα επιστρέφουν γρήγορα πίσω. Άλλωστε, χρειάζεται πολλή σκέψη, σωστός προγραμματισμός και αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον καθένα.

Οι δυσκολίες…

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομογενείς μας στην Γερμανία, όπου από χρόνια ζουν και  πολλοί Ηπειρώτες, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εκατοντάδες συμπατριώτες μας που ψάχνουν να βρουν δουλειά, χωρίς τις περισσότερες φορές να το επιτυγχάνουν.
Η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, Φιλόλογος και Κοινωνιολόγος, που δραστηριοποιείται από το 1999 στα κοινά, αφού εκλέγεται συνεχώς δημοτική σύμβουλος στην πόλη  Σόλινγεν, αναφέρει πως «η κατάσταση δεν είναι και τόσο εύκολη για όλους, όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία».
Καθημερινά γίνονται κατά δεκάδες τηλεφωνήματα και στέλνονται εκατοντάδες e-mail, από Έλληνες που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία. Όμως, «ανειδίκευτος και χωρίς γνώση της γλώσσας δεν βρίσκει εργασία.! Μόνο στα ελληνικά εστιατόρια και αυτά ποιους θα πρωτοπάρουνε;», σημείωσε.

Οι πτυχιούχοι…

Καλύτερες ευκαιρίες έχουν οι πτυχιούχοι και ειδικευμένο προσωπικό, όπως γιατροί, μηχανικοί, νοσοκόμοι και φροντιστές ηλικιωμένων, καθώς και νηπιαγωγοί. Όμως, σημαντική προϋπόθεση είναι η πολύ καλή γνώση της Γερμανικής, ενώ για αυτούς τους κλάδους  υπάρχουν και επιδοτούμενα τμήματα γερμανικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Γερμανία. Ιδιαίτερα προωθούνται νέοι εργαζόμενοι ως 35 χρονών, ενώ προγράμματα ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης για νέους βρίσκονται σε επεξεργασία και πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.fachkräfte-offensive.de.
Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, για τη μετανάστευση πρέπει να υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία, για να γίνει κάποιος δεκτός και βέβαια, να είναι αποφασισμένος να προσαρμοστεί στις δυσκολίες που υπάρχουν σε μια ξένη χώρα (πληροφορίες για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία παρέχει ο οδηγός Διαμονή και εργασία στην Γερμανία. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: www.Διαμονή και εργασία στην Γερμανία/wohnen und arbeiten in Deutschland.de).

Με λαμπρό μέλλον

Από την Ήπειρο, στα τρία χρόνια και κάτι που η κρίση μαστίζει τη χώρα μας, πολλοί έχουν φύγει για το εξωτερικό, αν και αρκετοί από αυτούς έχουν γυρίσει πίσω! Οι περισσότεροι απ’ όσους έφυγαν, είχαν βρει πρώτα κάτι εκεί να τους περιμένει. Δυστυχώς για την Ελλάδα, οι πιο πολλοί απ’ αυτούς είναι νέοι, καταρτισμένοι επιστήμονες, με γλώσσες κ.α. και είναι αμφίβολο αν ποτέ επιστρέψουν.
Γιατροί, Χημικοί, Φυσικοί, Μηχανολόγοι, Δάσκαλοι κ.α. έχουν φύγει από την Ήπειρο και την Ελλάδα της κρίσης για την Ε.Ε. (κυρίως Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο κ.α.), τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ κάποιοι έχουν πάει ακόμη και στην μακρινή Αυστραλία. Έτσι, η χώρα μας χάνει πολλά από τα «καλά μυαλά» της, σε μια περίοδο που τα έχει ανάγκη, αφού κατά γενική ομολογία αδυνατεί να τους εξασφαλίσει, έστω τις απαραίτητες συνθήκες, για να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν.
***
Πάντως, το γεγονός ότι αρκετοί απ’ αυτούς που φεύγουν επιστρέφουν σε λίγο χρόνο, αποδεικνύει ότι η μετανάστευση δεν είναι πανάκεια, αλλά χρειάζεται να έχει κάποιος τα κατάλληλα εφόδια και να βρει τις σωστές ευκαιρίες για να μεταναστεύσει. Ποιος όμως μπορεί να κόψει τα όνειρα κάθε νέου, ειδικευμένου ή ανειδίκευτου, που βλέπει ότι η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να του προσφέρει ούτε καν τα βασικά για τη διαβίωσή του;

 

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

  Σε 841.481 ανήλθαν πανελλαδικά τον περασμένο Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΟΑΕΔ άνεργοι που αναζήτησαν εργασία, έναντι 827.854 τον Ιούλιο του 2018 (+ 1,65%) και...

Αρχική

Στο 30,8% υπολογίζει την πραγματική ανεργία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016,  το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία μακροχρόνια...

Ιωάννινα

Το Success Story  της δικομματικής πλέον κυβέρνησης καταρρέει με πάταγο βυθίζοντας στην απόγνωση όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Οι απολύσεις στην ΕΡΤ, οι απολύσεις στην...

Ιωάννινα

«Η Bild στον πιο απέλπιδο τόπο της ΕΕ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας που αναφέρεται στην πόλη των Ιωαννίνων. Την πόλη που...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC