Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Φθηνότερα αμνοερίφια, επάρκεια στην αγορά!

αρχείο λήψηςΣτα 9 με 9,5 ευρώ το κιλό έχει διαμορφωθεί στα παραδοσιακά κρεοπωλεία η τιμή πώλησης του αρνιού – Κάτω από τα 100 ευρώ διαμορφώνεται το φετινό πασχαλινό τραπέζι.

Οι χαμηλές τιμές σε σχέση με πέρυσι, αλλά κυρίως η επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων είναι τα δυο χαρακτηριστικά που αυτές τις ημέρες κυριαρχούν στην τοπική αγορά των Ιωαννίνων, όπου οι καταναλωτές δειλά-δειλά έχουν αρχίσει να κάνουν τις πρώτες αγορές τους.
Φυσικά λόγω της οικονομικής κρίσης οι αγορές της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών είναι περιορισμένες, κάτι που από νωρίς έχουν αντιληφθεί και οι επαγγελματίες, που επιχειρούν με καλύτερη παροχή υπηρεσιών και καλύτερες τιμές να προσελκύσουν τον κόσμο.
Πάντως από χθες στα παραδοσιακά κρεοπωλεία άρχισαν και οι πρώτες παραγγελίες από τους καταναλωτές, οι οποίοι ωστόσο επιλέγουν αγορές σε πολύ λιγότερες ποσότητες τουλάχιστον σε ότι αφορά στα τρόφιμα.
Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιορίζουν πλέον τις αγορές αμνοεριφίων και αντί για ένα, παραγγέλνουν μισό ή λιγότερο αρνί και κατσίκι, προκειμένου να τηρήσουν το έθιμο, αλλά στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους, ενώ πολύ μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι και η κίνηση στα υπόλοιπα εδέσματα, όπως το κοκορέτσι.
Σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, ο πρόεδρος των κρεοπωλών της πόλης κ. Βασίλης Στεργίου ανέφερε πως οι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά κρεοπωλεία και παράλληλα έκανε γνωστό πως οι τιμές θα είναι φέτος περίπου 1,5 ευρώ το κιλό χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.
Τα κρεοπωλεία πωλούν αρνί και κατσίκι σχεδόν στα 9 με 9,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 11 ευρώ. Ο κ. Στεργίου επισήμανε ακόμη πως οι κρεοπώλες σε αντίθεση με μεγάλα πολυκαταστήματα προσπάθησαν να δώσουν καλές τιμές και στους παραγωγές, προκειμένου να στηριχθεί και να διατηρηθεί η ελληνική κτηνοτροφία.
Σε ότι αφορά στην ποιότητα και προέλευση των κρεάτων, ο κ. Στεργίου συνέστησε στους καταναλωτές να αναζητούν τις σφραγίδες που διασφαλίζουν ότι προέρχονται από την Ελλάδα και αναφέρθηκε στους συνεχείς ελέγχους από τις κτηνιατρικές και συναρμόδιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες.
Πρόβλημα που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με εντατικούς ελέγχους, αποτελούν οι παράνομες σφαγές, που αφενός δεν διασφαλίζουν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των καταναλωτών και αφετέρου, ενισχύουν την φοροδιαφυγή. Το θέμα τέθηκε από τον κλάδο των κρεοπωλών και στην πρόσφατη σύσκεψη με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και τις αρμόδιες αρχές, όπως ο ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί ως προς το βάρος του σφαγείου που αγοράζει, ακόμη και αν η τιμή ανά κιλό είναι χαμηλότερη, όπως συμβαίνει συνήθως.
Κάθε χρόνο και
πιο χαμηλό το κόστος
Παράλληλα, χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι εφέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, τα κρεατικά εμφανίζονται φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Με βάση στοιχεία, τα οποία προέρχονται από τιμοληψίες της Ε.Σ.Ε.Ε., το μέσο κόστος του εφετινού πασχαλινού τραπεζιού, υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, όντας μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όπου το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.
Ειδικότερα, για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη ζήτηση το εφετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (8,06%) όσο και του κατσικιού (8,33%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (26,30%) καθώς και η χοιρινή μπριζόλα (19,80%).
Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια (30,91%) και τα κολοκυθάκια (39,45%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2012, παρατηρήθηκαν στις πατάτες (63,33%) και στις ντομάτες (53,04%).
Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο κινούνται και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.α. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2012, ενώ ολοκληρώθηκε στις 29 του ίδιου μήνα και περιλαμβάνει προϊόντα που ανήκουν τόσο στην κατηγορία των λαχανικών – φρούτων όσο και σε αυτή των κρεάτων.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη, Πρωτομαγιά κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα....

Οικονομία

Πάνω από 300 χρυσές λίρες Αγγλίας πωλούνται σε καθημερινή βάση μόνο στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο τρίμηνο...

Οικονομία

Σε Νο 1 ασθένεια έχει εξελιχθεί η οικονομική ανασφάλεια για τους Ελληνες. Σύμφωνα με νέα μελέτη, περικοπές στο φαγητό, στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και...

Ήπειρος

Ως «μάννα εξ ουρανού» περιμένουν οι επιχειρήσεις, το πρόγραμμα ενίσχυσης Μεσαίων, Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων. Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, το πρόγραμμα έχει δεχθεί...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC