Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ η σύνταξη του Σχεδίου ΠΔ της λίμνης Παμβώτιδας και είναι θέμα χρόνου να γίνει η επίσημη ανακοίνωση και η παρουσίασή του στους τοπικούς φορείς.
Το τέλος της διαβούλευσης ανακοινώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Φορέα της λίμνης Παμβώτιδας, από την εκπρόσωπο του ΥΠΕΚΑ στο ΔΣ κα Γιορταμάκη. Η κα Γιορταμάκη παρουσίασε το βασικό πλαίσιο του Σχεδίου στο οποίο, όπως είπε, έχουν ενσωματωθεί οι θετικές και οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις, αλλά και οι προτάσεις των τοπικών φορέων στα πλαίσια της διαβούλευσης το προηγούμενο διάστημα. Σε σχέση με το αρχικό Σχέδιο, υπάρχουν πολλές αλλαγές και αρκετές διαφορές σε βασικά σημεία, ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλο χρονικό περιθώριο, για συμπληρωματικές αλλαγές.. Η ΥΠΑ είναι μία από τις υπηρεσίες που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν και οι επισημάνσεις της θα περιληφθούν στο Σχέδιο Π.Δ. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ΥΠΑ, που παρουσιάστηκαν από την κα Γιορταμάκη στο ΔΣ του Φορέα, σε μία ακτίνα 3200 μέτρων από το σημείο αναφοράς, δεν επιτρέπονται:
– η γεωργία και ειδικότερα η καλλιέργεια δημητριακών, τριφυλλιού, οπωροφόρων και αμπελιών.
– οι σιταποθήκες,
– οι σταβλικές εγκαταστάσεις ζώων και πτηνών
– Οι εγκαταστάσεις συγκέντρωσης ανοιχτού τύπου
– οι εγκαταστάσεις εναπόθεσης κοπριάς
– τα ιπποφορβεία, ιπποστάσια, σχολές ιππασίας και ο ιππόδρομος
– τα βυρσοδεψεία
– οι εγκαταστάσεις ανοικτού τύπου επεξεργασίας λυμάτων
– οι μονάδες επεξεργασίας τροφίμων
– οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής, όπως τα υπαίθρια θέατρα και οι υπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι.
Οι απαγορεύσεις αυτές θα περιληφθούν στο Σχέδιο, προκειμένου να μη δημιουργείται κίνδυνος για την ασφάλεια των πτήσεων από τη συγκέντρωση πτηνών!
Αυτή είναι η πρώτη ζώνη των απαγορεύσεων, γιατί υπάρχει και μία δεύτερη ζώνη σε ακτίνα 13 χιλιομέτρων από το σημείο αναφοράς του αεροδρομίου στην οποία απαγορεύονται:
– χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, ΧΥΤΑ ή και χώροι ανακύκλωσης, ανεξέλεγκτες χωματερές
– παράκτια ιχθυόσκαλα, μονάδες επεξεργασίας ψαριών και αλιευμάτων, ιχθυοκαλλιέργειες
– δημιουργία Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), εκτροφή θηραμάτων, σταθμός σίτισης άγριας ζωής