Μονόδρομο αποτελεί για το δήμο Πωγωνίου η εκμίσθωση σε ιδιώτες των δυο δημοτικών σφαγείων στο Κεφαλόβρυσο και τον Παρακάλαμο, τα μοναδικά πλην λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, δεδομένου ότι το λειτουργικό κόστος δεν καλύπτεται από τα πενιχρά έσοδα και παράλληλα ο δήμος εξυπηρετεί και τα δάνεια της κατασκευαστικής περιόδου.Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μίσθωση των δυο σφαγείων, ώστε να προλάβουν να επαναλειτουργήσουν πριν το Πάσχα και να εξυπηρετήσουν κτηνοτρόφους και κρεοπώλες. Μετά το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων σε Μέτσοβο και Πράμαντα, αλλά και της ΣΒΕΚΗ, είναι τα μοναδικά δημοτικά και μη ιδιωτικά στο νομό.Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδέχθηκε το αίτημα για τη μίσθωση από ιδιώτες των δυο δημοτικών σφαγείων.Επειδή έχουν κατασκευαστεί με κοινοτική συγχρηματοδότηση έπρεπε να λειτουργήσουν ως δημοτικά για μια πενταετία, χρόνος ο οποίος παρήλθε. Έτσι το υπουργείο απάντησε θετικά στο αίτημα του δήμου και έδωσε προέγκριση για την εκμίσθωση από ιδιώτες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε ο δήμαρχος από το υπουργείο, προτάθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και παράλληλα θα εκδοθεί και η απόφαση για την έγκριση. Ήδη ετοιμάζονται από το δήμο οι προσκλήσεις για τους διαγωνισμούς μίσθωσης των σφαγείων.

«Δεν θέλουμε να μείνουν κλειστά τα σφαγεία, ούτε και να αποκτήσει έσοδα ο δήμος, αλλά να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες του δήμου και όμορων περιοχών», δηλώνει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι δυο σφαγεία σε ένα δήμο είναι πολλά για να τα διαχειριστεί και να μην έχει παθητικό.Το όποιο μίσθωμα προκύψει δεν θα αποτελέσει έσοδο, δεδομένου ότι ο δήμος πληρώνει τις δόσεις των δανείων που είχαν συναφθεί (οι πρώην Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις) από τους πρώην δήμους Άνω Πωγωνίου και Άνω Καλαμά. Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 1 εκ. ευρώ περίπου που, πλέον, άμεσα ή έμμεσα (μέσω της νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης) εξυπηρετεί ο νέος δήμος.Για να μην έχουν ελλείψεις και προβλήματα με την άδεια τους (πέρυσι είχε προκύψει πρόβλημα στο Κεφαλόβρυσο και επιλύθηκε με παράταση και τη συνδρομή της Περιφέρειας) τα δύο σφαγεία απαιτούνται ελάχιστες εργασίες, αλλά για αυτό του Παρακαλάμου λείπει η γραμμή σφαγής μεγάλων ζώων και εφόσον βρεθεί ενδιαφερόμενος να το λειτουργήσει θα απαιτηθεί κάποιο κόστος για να συμπληρωθεί η υποδομή αυτή.

Τα δυο σφαγεία μέχρι πρότινος (ανεστάλη η λειτουργία τους) λειτουργούσαν εκ περιτροπής, κάθε Τρίτη στο Κεφαλόβρυσο και κάθε Πέμπτη στον Παρακάλαμο και εξυπηρετούσαν τους κρεοπώλες του δήμου, αλλά και της Κόνιτσας. Το λειτουργικό κόστος( ηλεκτρικό, νερό, προσωπικό, μεταφορά αποβλήτων για αδρανοποίηση κλπ) , όπως σημειώνει ο δήμαρχος, έφτανε τις 6.200 ευρώ το μήνα και για τα δυο, αλλά τα έσοδα περιορίζονταν μόλις στα 1.500 ευρώ, δηλαδή κάθε μήνα ο δήμος είχε παθητικό αρκετών χιλιάδων ευρώ και ετησίως ένα σημαντικό ποσό σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και για την αυτοδιοίκηση.Για να μην υπάρξει πρόβλημα στην κτηνοτροφία και στην εξυπηρέτηση των κρεοπωλών του δήμου δεν σταμάτησε η λειτουργία, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί με το κόστος που δεν καλύπτεται καν από τα έσοδα.Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο δήμος επιχειρεί να δώσει λύση μέσα από την μίσθωση σε ιδιώτες, ώστε να μην μείνει χωρίς σφαγείο ο δήμος, παράλληλα να σταματήσει να πληρώνει το λειτουργικό κόστος και να βρει τρόπο να εξυπηρετεί τα δάνεια.

 

ΠΗΓΗ: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ