Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες θέσεις υπογεννητικότητας.  Έτσι, λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων για την πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναδείξει ότι η ελληνική επίδοση όχι μόνο είναι αρνητική, αλλά είναι και η χειρότερη σε διεθνές επίπεδο.

Στο 2ο κεφάλαιο της έκθεσης, με τίτλο «The Global Economic Recovery 10 years after the 2008 Financial Meltdown», επισημαίνεται ότι η ύφεση, η οποία οδήγησε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας και πολύ χαμηλά εισοδήματα, ήταν αυτή που οδήγησε και στην αναβολή των αποφάσεων για γάμο και τεκνοποίηση.

Η Ελλάδα πριν την κρίση ήταν χαμηλά στη σχετική κατάταξη, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 1,5 παιδιά ανά οικογένεια. Ωστόσο, μετά την κρίση υποχώρησε στο 1,3 παιδιά ανά οικογένεια.

Στις ΗΠΑ υπήρξε επίσης μείωση, ο δείκτης διαμορφώνεται στο 1,8 από 2,12 που ήταν το 2007 μετά από πολλά χρόνια αύξησης του πληθυσμού της χώρας αυτής, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να αποδυναμώσουν την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Η έκθεση συνδέει απόλυτα την πορεία των γεννήσεων με την πορεία της απασχόλησης. Επίσης, οι αποφάσεις των ζευγαριών συνδέονται με τα προβλήματα στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και με τις ασκούμενες πολιτικές της αγοράς εργασίας.