Μετά από αμέτρητες καθυστερήσεις και παλινωδίες που αφορούσαν την εγκατάσταση των απαραίτητων συστημάτων για τη λειτουργία του αεροδρομίου σε όλες τις συνθήκες, το δορυφορικό σύστημα G-BAS που επιτρέπει τη λεγόμενη «τυφλή» προσγείωση -την προσγείωση δηλαδή με όλες τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα- είναι πλέον πραγματικότητα για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Μετά από τεχνικές δοκιμές και «χαρτογραφήσεις» των αεροδιαδρόμων οι οποίες διήρκησαν μήνες, το σύστημα δόθηκε τελικά σε κανονική χρήση όπως αποδεικνύει και η σχετική Notam (NOtice To Air Men – Οδηγία προς Αεροναυτιλομένους), που κυκλοφόρησε.

Το σύστημα αφορά προσέγγιση και για τους δύο διαδρόμους του αεροδρομίου Ιωαννίνων, τον “32” και τον “14” και αναβαθμίζει σημαντικά το αεροδρόμιο και τις αεροπορικές συνδέσεις της περιοχής.

Μένει να αποδείξει την αξία του και στην πυκνή ομίχλη του επερχόμενου Γιαννιώτικου χειμώνα έτσι ώστε οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις που τόσο ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες όσους ταξίδευαν να γίνουν οριστικά παρελθόν.