Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Άρτα

Διεθνές Συνέδριο Φιλελληνισμού το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Διεθνές Συνέδριο Φιλελληνισμού

Διεθνές Συνέδριο Φιλελληνισμού. Το Ενδιαφέρον Για Την Ελλάδα Και Τους Έλληνες. Απ’ Το 1821 Έως Σήμερα. Στις 4 Ιουλίου 1822 στο Πέτα της Άρτας. Σε έναν άγνωστο στην Ευρώπη τόπο, γράφτηκε μια από τις σπουδαιότερες σελίδες. Όχι μόνο της Επανάστασης αλλά και του αγώνα του πολιτισμένου ανθρώπου για την ελευθερία.

Η συμμετοχή εθελοντών από σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη υπήρξε εντυπωσιακή. Από το Σώμα των Φιλελλήνων Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Δανοί, Σουηδοί, Πολωνοί, μόνο είκοσι σώθηκαν.

Με την θυσία τους οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες έδωσαν το πραγματικό νόημα στις έννοιες ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΙΣΟΤΙΜΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Το φιλελληνικό κίνημα

Πουθενά στην παγκόσμια Ιστορία δεν καταγράφεται κίνημα σαν το φιλελληνικό. Στην οργάνωση, στην ορμή και το πάθος και στην τελική προσφορά. Ο αγώνας της Ελλάδος κατά του Οθωμανού δυνάστη συγκίνησε όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους των πολιτισμένων κρατών. Η συγκίνηση μετατράπηκε σε ηθική συμπαράσταση και πολιτιστική ανάδειξη του αγώνα. Οδήγησε κυρίως σε στρατιωτική βοήθεια με όπλα και εθελοντές στρατιώτες. 

Η θυσία των Φιλελλήνων στην Άρτα, το αστείρευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων. Η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά Άρτας. Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -υπό την αιγίδα του Υπ. Εξωτερικών- διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τους Έλληνες απ’ το 1821 έως σήμερα». Το συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Φιλελλήνια 2013».

Διεθνές Συνέδριο Φιλελληνισμού. Στο συνέδριο μετέχουν περίπου 50 ερευνητές από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό Η.Π.Α., Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Κύπρος.

Ο στόχος του συνεδρίου

Στόχος του Συνεδρίου είναι η συνάντηση ιστορικών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι οποίοι επιθυμούν να ανακοινώσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς και τα πορίσματά τους σχετικά με το Φιλελληνικό κίνημα. Αλλά και ευρύτερα το διεθνές ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Ένα ενδιαφέρον που φαντάζει εξαιρετικά επίκαιρο τα τελευταία χρόνια. Αναλογιζόμενοι το δυναμικό κίνημα υπέρ της ελληνικής υπόθεσης που αναπτύχθηκε και εκδηλώθηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Οι ερευνητικές προτάσεις του Συνεδρίου καλύπτουν τις νοηματοδοτήσεις του όρου «Φιλελληνισμός». Τις ρίζες, τις επιδράσεις και την εμφάνιση του φαινομένου. Από την Ανακάλυψη της Ελλάδας μέσω των περιηγητών και του ρομαντισμού ως την Ελληνική Επανάσταση.

Οι μελέτες καλύπτουν επίσης τις φιλελληνικές εκδηλώσεις από την εποχή συγκρότησης του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Παράλληλα εξετάζεται το ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως αποτυπώθηκε στην Τέχνη. Η διατήρηση και η χρήση του «Φιλελληνισμού» στην δημόσια μνήμη και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

Βρίσκεται στην Άρτα και θα διεξαχθεί από τις 5 Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία συνολικά διεθνή ιστορικά συνέδρια που θα συνδιοργανώσουν ο Δήμος Ν. Σκουφά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θα ακολουθήσουν το Καλοκαίρι του 2014 δύο ακόμα συνέδρια. Θέματα η Φιλική Εταιρεία στο Κομπότι και την βία των κατακτητών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κομμένο.

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου

Νικόλαος Αναστασόπουλος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Άννα Μανδυλαρά, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Γεώργιος Νικολάου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Λάμπρος Φλιτούρης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Δημήτρης Δημητρίου Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες.

Ακούστε τις Εκπομπές

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Σπύρος Ριζόπουλος Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Στο Μεγάλο Ραδιόφωνο. Ακούστε όσα είπε στον Μπάμπη Τζιόρα και στην εκπομπή “Λεπτές Ισορροπίες”.  

Άρτα

Μείζονες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και φυσικά των αστυνομικών θα επιφέρει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και διευθύνσεων που εξήγγειλε η ηγεσία...

Ήπειρος

Το μεσημέρι της Κυριακής 27/4 κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων από την υποψήφια Περιφερειάρχη Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη ο πλήρης συνδυασμός της παραταξης «Ήπειρος Ανατροπής». Η...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC