Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα
Ιωάννινα Σλοβακία
Ιωάννινα Σλοβακία

Ιωάννινα

Ιωάννινα – Στο Δημαρχείο αντιπροσωπεία της Σλοβακίας στην Αθήνα

Αφιερωμένη στη Σλοβακία είναι η σημερινή ημέρα στα Ιωάννινα, αποδεικνύοντας τη διεύρυνση των σχέσεων του Δήμου και πόλεων της Σλοβακίας.

Μετά το περυσινό διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον πολιτισμό της Σλοβακίας, οι δράσεις συνεχίζονται σήμερα με έκθεση ζωγραφικής και προβολή ταινίας στο Πνευματικό Κέντρο.

“Ημέρα της Σλοβακίας στα Ιωάννινα 2021”

Στο πλαίσιο της «Ημέρας της Σλοβακίας στα Ιωάννινα 2021», το πρωί επισκέφθηκε το Δημαρχείο αντιπροσωπεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, αποτελούμενη από την Πρόξενο κα Petra Prosňanská, τον αντιδήμαρχο της πόλης Ντόλνυ Κουμπίν (Dolný Kubín) κ. Matúš Lakoštík και τον διευθυντή του Λυκείου Pavla Országha Hviezdoslava κ. Peter Strežo.

Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Πήχας και Ελένη Ακονίδου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα τουρισμού, παιδείας, οικονομίας, πολιτισμού και άλλων κοινών πεδίων συνεργασίας.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πήχας, οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση του Δήμου Ιωαννιτών με τον Δήμο Ντόλνυ Κουμπίν, μια ιστορική πόλη στη βόρεια Σλοβακία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Μάλιστα, τον επόμενο Απρίλιο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων αναμένεται να μεταβεί στη Σλοβακία για την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία ότι η αδελφοποίηση αυτή δεν θα είναι τυπική, αλλά ουσιαστική με κοινές ενέργειες και δράσεις.

Η αντιδήμαρχος Ελένη Ακονίδου χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως μια ευκαιρία να γνωρίσει το Γιαννιώτικο κοινό τον πολιτισμό της Σλοβακίας.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της σημερινής «Ημέρας της Σλοβακίας στα Ιωάννινα 2021».

Έκθεση ζωγραφικής και προβολή ταινίας στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων

Στις 18:30 θα ξεκινήσει η έκθεση ζωγραφικής του Juraj Oravec. Ο ζωγράφος και εικαστικός Juraj Oravec γεννήθηκε στο Kezmarok της Σλοβακίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών στην Μπρατισλάβα. Ανήκει στους πιο γνωστούς εκπρόσωπος της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής στη Σλοβακία. Ζει και δημιουργεί στην πόλη Τρέντσιν της Σλοβακίας και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε πολλές ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό. Τα επιβλητικά έργα του Oravec απηχούν καλλιεργημένα αλλά ταυτόχρονα και αυθόρμητα συναισθήματα, αναλαμπές ιστοριών και στρώματα ιδεών του καλλιτέχνη.

Στις 19:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», θα προβληθεί η ταινία Spràva (The Auschwitz Report – Η Είδηση) σε σκηνοθεσία Peter Bebjak (2021, 94΄).

Η ταινία αναφέρεται στην αληθινή ιστορία των Rudolf Vrba και Alfréd Wetzler, δύο Σλοβάκων Εβραίων, οι οποίοι, το 1942, οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και, χάρη στο θάρρος τους και την οργανωτικότητά τους, θεωρούνται πως έσωσαν πάνω από 200 χιλιάδες ζωές.

Πρόσκληση στους Γιαννιώτες να συμμετέχουν στις σημερινές εκδηλώσεις απηύθυνε η Πρόξενος της Σλοβακικής Δημοκρατίας. Η πρόξενος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της Πρέσβη της Σλοβακίας στην Αθήνα κας Iveta Hricova.

Από την πλευρά του ο κ. Lakoštík αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία της πόλης του με αυτή των Ιωαννίνων, η οποία ενισχύεται από τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει το Λύκειο Pavla Országha Hviezdoslava με το 3ο Λύκειο Ιωαννίνων.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

O Νίκος Οικονομόπουλος έρχεται στα Ιωάννινα την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο ΕΗΜ – Φροντζου  Ο Νίκος Οικονομόπουλος, η Απόλυτη Φωνή, μετά από μία απίστευτη...

Ιωάννινα

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία!  Και τα γιορτάζει μαζί μας, με μια μεγάλη συναυλία – γιορτή στο Θέατρο Ε.Η.Μ...

Ιωάννινα

Ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο θέατρο Φρόντζου στις 2 Σεπτεμβρίου, Σάββατο. Δημιουργικές διασκευές γεμάτες φαντασία και πάθος, καινούργια και παλιά τους...

Ιωάννινα

Oι ΜΕΛΙSSES με περισσότερα από 1500 live στο ενεργητικό τους αποδεικνύουν ότι το δυνατό τους χαρακτηριστικό παραμένει η επαφή τους με τον κόσμο. Το...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC