Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ήπειρος

Ξεκινάει η κινητοποίηση για τον Αώο

 

 

Σύσκεψη για την υπεράσπιση του Αώου από τη λεηλασία του υδάτινου πλούτου του διοργάνωσε χθες στα Γιάννενα η περιφερειακή παράταξη «Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο (ΑΥ.ΡΙ.Ο.) για την Ήπειρο». Στη σύσκεψη, ύστερα από την εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης Γιάννη Παπαδημητρίου, πήραν το λόγο πολίτες από την Βωβούσα, την Κόνιτσα, το Παλαιοσέλι αλλά και από τα Γιάννενα καθώς και ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, μέλος του Προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.

Μετά από ευρεία ανταλλαγή απόψεων η σύσκεψη κατέληξε στις εξής διαπιστώσεις :

1. Η μερική εκτροπή του Αώου και η αφαίρεση 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο (κατά μέσο όρο περίπου 135 κυβικών μέτρων το λεπτό !) από την υδάτινη παροχή του ποταμού δημιουργεί σοβαρές και χωρίς επιστροφή αρνητικές συνέπειες στα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους, στη χαράδρα του Αώου και στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στην πεδιάδα της Κόνιτσας αλλά ακόμη και στη γειτονική Αλβανία.

2. Η καλλιεργούμενη προπαγάνδα περί δήθεν «εμπλουτισμού» της Παμβώτιδας έχει στόχο να αποκρύψει τους πραγματικούς λόγους της εκτροπής, που είναι τα κέρδη της ενδιαφερόμενης ιδιωτικής κοινοπραξίας και από την κατασκευή των τεχνικών έργων και από την εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών σταθμών κατά μήκος των αγωγών της εκτροπής. Αυτός καθαυτός ο περιβόητος «εμπλουτισμός» δεν εξασφαλίζει την παραμικρή βελτίωση για την Παμβώτιδα, αφού η ρύπανση εντοπίζεται στο ίζημα (δηλ. στη λάσπη του βυθού) και όχι στο νερό, το οποίο θα υποβαθμίζεται όσο «καθαρό» και αν εισρέει στη λίμνη. Επομένως η λύση για την Παμβώτιδα δεν είναι η λεηλασία των γειτονικών λεκανών απορροής, διακόπτοντας τον φυσικό κύκλο του νερού, αλλά η αντιμετώπιση των αιτίων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αποκατάσταση της υδρολογικής της επικοινωνίας με το καρστικό σύστημα του Μιτσικελίου και πολλά άλλα.

3. Μόνη εγγύηση για την αποτροπή του οικολογικού εγκλήματος σε βάρος του Αώου είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος ενεργών πολιτών σε όλο το μήκος της διαδρομής του ποταμού. Ενός κινήματος, που θα αφυπνίσει συνειδήσεις, θα δημιουργήσει συμμαχίες και θα αναδείξει όχι μόνο το συγκεκριμένο αλλά όλα τα σοβαρά προβλήματα στη λεκάνη απορροής του Αώου. Σημαντική είναι και η υπεράσπιση της αυτόνομης λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης.

4. Το νερό, ο μεγάλος πλούτος της Ηπείρου, υφίσταται μια άνευ προηγουμένου επίθεση με στόχο τη λεηλασία του και την εμπορευματοποίηση. Όλες οι υφιστάμενες πρωτοβουλίες για τα ποτάμια της περιοχής μας θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειες και τους αγώνες για την υπεράσπιση του φυσικού πλούτου αλλά και του ανθρώπινου πολιτισμού, που συνδέεται με το νερό.

Για τους παραπάνω σκοπούς η σύσκεψη εξέλεξε μια προσωρινή Επιτροπή συντονισμού, που θα συζητήσει και θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της πρωτοβουλίας για τον Αώο.

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υγεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Προνοιακές Μονάδες και το ΕΚΑΒ την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, μετά από απόφαση της...

Ήπειρος

«Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Αώου» σας προσκαλεί να παραβρεθείτε  στην εκδήλωση που οργανώνει με την στήριξη και συμμετοχή της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας...

Ήπειρος

  Σε γενική απεργία βρίσκεται η χώρα σήμερα Πέμπτη, με την πανεργατική και δημοσιοϋπαλληλική απεργία στην οποία συμμετέχουν έμποροι, επαγγελματίες , αλλά και οι...

Ήπειρος

  Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταφέρουν σήμερα την αντίδρασή τους οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για την πώληση...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC