Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Πολιτική

Παυλόπουλος στο Φορουμ Αρχαίων Πολιτισμών: Δεν θα αφήσουμε να περάσουν υπολείμματα Ναζισμού

Με αναφορές στο αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών ξεκίνησε το Φορουμ Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο.

«Eμείς, οι ευρωπαϊκοί λαοί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε να περάσουν αυτοί που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης, τα υπολείμματα του Ναζισμού.
Αυτό αποδεικνύει το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Σε αυτό συμβάλλει ο πολιτισμός» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, σήμερα το πρωί, στην έναρξη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών» στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Κάθε πραγματικός πολιτισμός είναι, εξ ορισμού, προορισμένος να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους λοιπούς πραγματικούς Πολιτισμούς και όχι να ορθώνει τείχη αποξένωσης από αυτούς» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος

Αναφερόμενος στην ιστορική συνάρτηση μεταξύ της σύγχρονης παγκόσμιας αναταραχής και των κινδύνων της και της πορείας των επιμέρους πολιτισμών, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η παγκόσμια αναταραχή και οι κίνδυνοί της έχουν τις ρίζες τους όχι τόσο στην σύγκρουση των πολιτισμών, αλλά στο γεγονός ότι οι πολιτισμοί αυτοί φθίνουν ανησυχητικά. Και λόγω ακριβώς αυτής της παρακμιακής τους πορείας δεν είναι πια σε θέση να εκπληρώσουν τη φυσική ειρηνοποιό αποστολή που καθορίζει η ουσία τους, μέσ’ από τη συνύπαρξη και συλλειτουργία τους σε παγκόσμια κλίμακα.

Αναλύοντας τις αιτίες αυτής της καταστροφικής παρακμιακής πορείας των Πολιτισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού παρατήρησε ότι η εξήγηση δεν ήταν ποτέ -και δεν είναι και σήμερα- μονοσήμαντη, υπογράμμισε:

«’Αλλοι πολιτισμοί -όπως ο δικός μας, ο δυτικός και, άρα, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός- παρακμάζουν επειδή τα «καύσιμα» της πορείας τους μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι εξαντλούνται, καθώς αποκόβονται, ανεπαίσθητα αλλά δυστυχώς σταθερά, από τις ρίζες που τους στήριξαν. Δηλαδή, ουσιαστικώς, από τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκαν και δίχως τις οποίες χάνουν τα βασικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους.

Χαρακτηριστικά τα οποία, μεταξύ άλλων, τους έδιναν τα εφόδια της ομαλής συνύπαρξης και συμπόρευσης με τους άλλους Πολιτισμούς».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «άλλοι πολιτισμοί -τα παραδείγματα είναι απτά- παρακμάζουν επειδή, μέσα στον ορυμαγδό των μεταλλάξεων που προκαλεί η άναρχη παγκοσμιοποίηση υφ’ όλες τις εκφάνσεις της, τεχνολογικές, οικονομικές, κοινωνικές κλπ., απώλεσαν τον πρωταρχικό προσανατολισμό τους.
Και βαδίζοντας “στα τυφλά” έχουν φθάσει σ’ ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.

Το αδιέξοδο αυτό είναι και ένα είδος “φραγής” που καθιστά πλέον από δυσχερέστατη ως αδύνατη την επικοινωνία τους με τους άλλους Πολιτισμούς. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι κάθε πραγματικός Πολιτισμός είναι, εξ ορισμού, προορισμένος να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας με τους λοιπούς πραγματικούς Πολιτισμούς και όχι να ορθώνει τείχη αποξένωσης από αυτούς».

Χαιρετίζοντας την έναρξη του «Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών», ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι κορυφώνει την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2015 ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, οργανώνοντας τη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή».

Μάλιστα, σημείωσε, ότι και μόνον η σημερινή, δραματική ως ζοφερή, κατάσταση στη Μέση Ανατολή -και κυρίως στη Συρία- αρκεί για να δικαιώσει στο ακέραιο την σημαντική πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά. «Και τούτο, διότι καθένας αντιλαμβάνεται πως η ηχηρή απάντηση της συνύπαρξης και του διαλόγου των Πολιτισμών μπορεί ν’ αναδειχθεί σε ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι στις μάστιγες του πολέμου και της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, που πλήττουν, χρόνια τώρα, την Μέση Ανατολή με τραγικό θέατρο την Συρία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα φιλοξενεί με ειλικρινή αισθήματα τιμής και χρέους το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, θεωρώντας έτσι, και δικαίως, ότι εκπληρώνει μια κρίσιμη αποστολή που συνδέεται αρρήκτως με το εμβληματικό παρελθόν αλλά και με την ιστορική προοπτική της Ελλάδας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήπειρος

Απεβίωσε ο Κάρολος Παπούλιας, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ο Κάρολος Παπούλιας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από...

Πολιτική

Τον αποτροπιασμό του για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας...

Πολιτική

Μήνυμα κατά της «αδιέξοδης πολιτικής της λιτότητας» που συρρικνώνει το ΑΕΠ των περισσότερων κρατών – μελών και επηρεάζει αρνητικώς τόσο την βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής...

Πολιτική

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC