Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Uncategorized

Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων: Δεν είναι λύση να πληρώνουμε τους κομμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ

«πρωτοβουλίας των πέντε»Δεν είναι λύση να πληρώνουν οι Δήμοι τους “κομμένους” λογαριασμούς της ΔΕΗ, επισήμαναν οι δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, και Ιωαννιτών, Φίλιππος Φίλιος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ως “Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων”.“Τι πάει να πει να πληρώνουν οι Δήμοι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ”, αναρωτήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος κατήγγειλε φαινόμενα δημαγωγίας και λαϊκισμού, γύρω από το θέμα των πολιτών που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κάλεσε τους δημάρχους που είπαν ότι θα πληρώσουν λογαριασμούς να εξηγήσουν πώς θα το κάνουν και σημείωσε ότι οι Τράπεζες έχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και από εκεί μπορούν να βγουν συμπεράσματα αν κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή όχι.

Με αφορμή τον θάνατο της μαθήτριας από μαγκάλι στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα και σε άλλα νοικοκυριά που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι σαφώς υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση, αλλά πρόσθεσε: “Εγώ δεν βλέπω σπίτια να λαμπαδιάζουν κάθε μέρα”.

Όσο για την περίπτωση της μαθήτριας που πέθανε από μαγκάλι παρατήρησε ότι με τη μητέρα της έμεναν “παράνομα” και φοβήθηκαν να ζητήσουν βοήθεια.

Ο κ. Σκοτινιώτης είπε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνες των Δήμων για λογαριασμούς πολιτών και ο κ. Φίλιος ότι η κυβέρνηση θα επανασυνδέσει απλώς το ηλεκτρικό ρεύμα στις οικογένειες που έχει διακοπεί, για τις μέρες των Χριστουγέννων και δεν προβαίνει σε κάποια ρύθμιση για τη διευκόλυνση εξόφλησης των εν λόγω λογαριασμών.

Οι πέντε δήμαρχοι επισήμαναν ότι η κυβέρνηση σκέφτεται την τοπική αυτοδιοίκηση όταν τα βρίσκει δύσκολα. Ο κ. Καμίνης είπε ότι ο Δήμος Αθηναίων και ο κάθε Δήμος εφαρμόζουν τη δική τους κοινωνική πολιτική για να μπορούν οι πολίτες να στέκονται στα πόδια τους και για την “Πρωτοβουλία των Πέντε Δημάρχων” είπε ότι έχει πολιτικό περιεχόμενο.

Το κράτος παραμένει “συγκεντρωτικό” παρά τις διακηρύξεις περί μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο κ. Μπουτάρης. Ο κ. Δημαράς είπε ότι οι δήμαρχοι πρέπει να περιορίσουν τις γκρίνιες, να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, να βρουν διέξοδο και να μπουν οι Δήμοι σε τροχιά ανάπτυξης.

“Η ανασυγκρότηση ή θα γίνει με την τοπική αυτοδιοίκηση σε ρόλο πρωταγωνιστή ή αλλιώς δεν θα γίνει”, σημείωσε ο κ. Σκοτινιώτης.

Ο κ. Φίλιος τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στους πολίτες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ακόμα και για θέματα που δεν έχει θεσμική κάλυψη για να μπορέσει να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι κάθε δημοκράτης πρέπει να σταθεί αποφασιστικά απέναντί της και επανέλαβε ότι δεν δέχεται “συσσίτια μίσους”.

Οι πέντε δήμαρχοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να συμβάλουν δημιουργικά στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, που υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή, στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα “τοπική αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη”, όπου παρουσίασαν τις εξής προτάσεις:

-Απευθείας σύνδεση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και χρηματοδότησης.

-Ρύθμιση με διαφάνεια του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα.

-Δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την εγκατάσταση και τη λειτουργία επιχειρήσεων στα όρια των Δήμων.

-Αποφασιστική μείωση των αρμοδιοτήτων και δραστική μείωση των συναρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους σε θέματα διαχείρισης των βασικών υποδομών των πόλεων.

-Πραγματική αποκέντρωση και πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα υπουργεία να περιοριστούν σε επιτελικό ρόλο.

-Αποφασιστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό της ανάπτυξης και στη λειτουργία των υποδομών.

Η επόμενη (τρίτη) συνάντηση των πέντε δημάρχων θα γίνει στις 5-6 Φεβρουαρίου στην Πάτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιωάννινα

Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημελιοδικείου Ιωαννίνων θα καθίσει, στις 20 Ιανουαρίου 2014, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φιλ. Φίλιος κατηγορούμενος για «υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’...

Ήπειρος

  Την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία υπέγραψε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων...

Ήπειρος

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο. Ο...

Ήπειρος

Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών. Πρόκειται για μία νέα δομή που δημιουργήθηκε προκειμένου να συμβάλλει στην...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC