Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Ιωάννινα

Συνέντευξη του Δημάρχου για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ

Φ. ΦίλιοςΤη στάση της Κυβέρνησης έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καυτηρίασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε με αφορμή τις συζητήσεις που έγιναν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Ο κ. Φίλιος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο στην απουσία του Υπουργού Εσωτερικών από τη Συνέλευση, γεγονός που προκάλεσε δυσμενή σχόλια από το σύνολο των αυτοδιοικητικών της χώρας.«Είναι απαράδεκτο ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός να μην έρχεται στη συνέλευση όπου βρίσκονται όλοι οι δήμαρχοι της χώρας. Αυτοί δηλαδή που εξυπηρετούν καθημερινά τους πολίτες και καλούνται να αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων. Δυστυχώς ο Υπουργός Εσωτερικών δεν κάνει γι΄ αυτή τη δουλειά» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Σημείωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνει να ενδιαφέρεται μόνο για τον εκλογικό νόμο, αλλά δεν πρόκειται για ζήτημα που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.

Όπως τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και από τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014, η Κυβέρνηση προγραμματίζει περαιτέρω μείωση των πόρων των Δήμων κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Η συνολική μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την τελευταία 4ετία (2009 – 2014) ανέρχεται στο 60%. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα παρουσιάσει η χώρα μας για το 2013 ανέρχεται στα 812 εκατ. ευρώ.

Στην προσπάθεια αυτή καθοριστική υπήρξε η συμβολή της Αυτοδιοίκησης (πρώτου και δεύτερου βαθμού), η οποία παρουσιάζει πλεόνασμα 754 εκατ. € το 2013. Επομένως, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επιτύχει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα και η Κυβέρνηση δεν την εμπιστεύεται, τότε το πρόβλημα προφανώς υπάρχει στην Κυβέρνηση και όχι στους Δήμους. Η άλλη εξήγηση είναι ότι, επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο οργανωμένη και ως εκ τούτου πιο ελέγξιμη, όποτε υπάρχει πρόβλημα περικοπών, είναι χωρίς κανένα σχέδιο το πρώτο θύμα.

Τεράστια όμως είναι τα προβλήματα και στον θεσμικό τομέα. Με αφορμή την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και των περιττών δαπανών, η Κυβέρνηση έχει οδηγηθεί στην ψήφιση σωρείας αντιφατικών νομοθετημάτων, εγκυκλίων και κανονιστικών πράξεων που ξεφυτρώνουν από το πουθενά χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτα, με αποτέλεσμα να βιώνουμε την αποθέωση της γραφειοκρατίας, των χρονοβόρων διαδικασιών και αγκυλώσεων που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν την παραγωγή του έργου, που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.

Στους 11 υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς προσετέθη και το Οικονομικό Παρατηρητήριο των Δήμων, το οποίο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. «Εάν πράγματι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να αλλάξει το Κράτος, εάν επιθυμεί να μας απαλλάξει από αυτή τη γραφειοκρατική παράνοια, ας παρουσιάσει ένα σχέδιο εξορθολογισμού αυτών των απίστευτων ελέγχων που κοστίζουν σε χρόνο και αποτελούν μεγάλη σπατάλη πόρων, ισοδύναμη με το 7,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ», τόνισε.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που εκτελεί η ΔΕΥΑΙ. Όπως τόνισε ο κ. Φίλιος, η ΔΕΥΑΙ, κυρίως μέσω του ΕΠΕΡΡΑ, αλλά και με άλλους πόρους εκτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, το μεγαλύτερο από την ίδρυσή της. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να συμπληρωθούν υποδομές αλλά και να δημιουργηθούν υποδομές εκεί όπου δεν υπήρχαν καθόλου. Με τον τρόπο αυτό επιλύονται οριστικά προβλήματα, πετυχαίνουμε μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής. Σήμερα δώδεκα έργα της ΔΕΥΑΙ είναι σε εξέλιξη, δηλαδή κατασκευάζονται.

–  Επέκταση, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός του αποχετευτικού συστήματος της παραλίμνιας ζώνης, με προϋπολογισμό 7,8 εκατομμύρια.

–  Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δουρούτης με προϋπολογισμό 6,4 εκατομμύρια.

–  Αποκατάσταση ακαθάρτων λυμάτων Πεδινής με προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύρια.

–  Βελτίωση- αναβάθμιση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης δήμου Ιωαννιτών με προυπολογισμό 4,08 εκατομμύρια.

– Επέκταση- αναβάθμιση- βελτίωση υδροδοτικών εγκαταστάσεων εξωτερικού δικτύου δήμου Ιωαννιτών με προυπολογισμό 3,2 εκατομμύρια.

– Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης πόλης των Ιωαννίνων που καλύπτει το Ιστορικό Κέντρο, τη Λούτσα, τη Μακρυγιάννη, τους Αμπελοκήπους και την Κιάφα με προυπολογισμό 2,8 εκατομμύρια.

– Μελέτη έργων αποχέτευσης δήμου Ιωαννιτών με προυπολογισμό 1,05 εκατομμύρια

Ο κατάλογος των εν εξελίξει έργων συμπληρώνεται με μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι η συντήρηση αντλιοστασίων λυμάτων, η κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στις Φυλακές Σταυρακίου, στην οδό Κωστή Παλαμά και δίκτυο ομβρίων στην οδό Ηρακλή Βασιάδη, οι εργασίες στη δεξαμενή Αγίου Ιωάννη και Ολυμπιάδας, η κατασκευή δικτύου στην οδό Λαμπράκη και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην πάροδο Ριζάρη.

Οκτώ έργα έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται στο στάδιο της παραλαβής.

Σ’ αυτά περιλαμβάνονται: Κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στην οδό Φίλιππα Γιώτη στα Καρδαμίτσια, κατασκευή δικτύου ακαθάρτων στην περιοχή Φυλακών Σταυρακίου, κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε τμήμα του Λασπότοπου, αποχετευτικά έργα στην περιοχή Καρδαμιτσίων και στις οδούς Ομήρου, Δευκαλίωνα και κάθετους, τμήμα Ρήγα Φεραίου, δίκτυο απορροής στο Λασπότοπο, δίκτυο ομβρίων στην οδό Αριστοτέλη, εκσυγχρονισμός συστημάτων ύδρευσης αποχέτευσης σε τμήμα του Κάτω Νεοχωρόπουλου

Ένα πράγματι μεγάλο έργο είναι η αποχέτευση ακαθάρτων του οικισμού Κατσικά. Πρόκειται για μείζονα παρέμβαση η οποία έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εντός των ημερών. Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 10,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε εξέλιξη είναι η δημοπράτηση του έργου επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων. Ενταγμένο και έτοιμο προς δημοπράτηση είναι το έργο προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών του δικτύου ύδρευσης με προϋπολογισμό 3,1 εκατομμυρίων.

Ενταγμένο είναι πλέον ένα υποέργο για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Δουρούτης με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων αλλά και μία μεγάλη παρέμβαση με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων, υποέργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για την προστασία της Παμβώτιδας, που αφορά στην κατασκευή έργων αποχέτευσης και ακαθάρτων του Δήμου Ιωαννιτών.

Προς υπογραφή σύμβασης είναι η κατασκευή του δικτύου ακαθάρτων και ύδρευσης στην οδό Ρήγα Φερραίου στα Καρδαμίτσια ενώ δημοπρατήθηκε πριν από λίγες ημέρες η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην οδό Αδραστείας στο Κάτω Νεοχωρόπουλο.

Τέλος έγινε η διακήρυξη για τη λειτουργική αναβάθμιση του συστήματος αποχέτευσης ακαθάρτων στο Πέραμα και το Νησί. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό 260 χιλιάδων ευρώ κι έρχεται να επιλύσει οριστικά προβλήματα των περιοχών αυτών.

«Η ΔΕΥΑΙ είναι ένας πολύ ζωντανός οργανισμός, ο οποίος σήμερα παράγει ένα έργο τεράστιου μεγέθους, παρά τα σωρευμένα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αλλά και στοχευμένων ενεργειών τις οποίες κάνουμε πράξη», κατέληξε ο κ. Φίλιος.

 

 

 

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τις Εκπομπές

Ο Γεώργιος Τσίπρας, βουλευτής Δ. Αττικής και αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας με τον Σύριζα έδωσε το δικό του μήνυμα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία....

Διεθνή

Η Όλγα από το Λουγκάνσκ μιλάει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπόλεμη κατάσταση από το 2014 έως σήμερα. Η Όλγα γεννήθηκε και...

Ιωάννινα

Συνάντηση Ελισάφ – Χαρδαλιά για το στρατόπεδο Βελισσαρίου Συνάντηση για το ζήτημα παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο εντοπίζεται πίσω...

Κοινωνία

Οι υγειονομικοί της Ηπείρου σε αναστολή σε μία συνέντευξη στο μεγάλο ραδιόφωνο GigaFM. Τρεις υγειονομικοί μιλούν για τους τέσσερις μήνες που είναι σε αναστολή...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC