ΛΙΜΝΗ2Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το χαρακτηρισμό της λίμνης Παμβώτιδας ως προστατευόμενη περιοχή, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννηςμε επιστολή του προς τον αρμόδιο συνάδελφο του, αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, ζητάει την άμεση θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων.

Προφανώς, ο κ. Καλογιάννης θέλει να .. προλάβει τυχόν έκδοση του Π.Δ της Λίμνης πριν το Ρυθμιστικό, έχοντας προ πολλού δηλώσει ότι πρέπει να προηγηθεί το δεύτερο.Ειδικότερα στην επιστολή του, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρει:«Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, με τις γνωμοδοτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τον χαρακτηρισμό της λίμνης Παμβώτιδας ως προστατευόμενη περιοχή, προκύπτει ότι προτάσεις των δύο Συμβουλίων είναι σύμφωνες με όσα προτείνονταν στην μελέτη του «Ρυθμιστικού Σχεδίου και προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος Ιωαννίνων» (ΡΣΙ), που είχε ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το καλοκαίρι του 2009.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο εισήγαγε, από τότε, πολύ σημαντικές καινοτομίες στον χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, στην προστασία και ανάδειξη του λιμναίου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας.Στο πλαίσιο αυτό προτείνονταν, μεταξύ άλλων:-Η δημιουργία Αστικού Πάρκου Αθλητισμού/Αναψυχής/Τουρισμού σε Μάτσικα – Λιμνοπούλα, με σκοπό την αρμονική σύνδεση της λίμνης με τον αστικό ιστό. Η ανάπτυξη του Πάρκου θα υλοποιηθεί με την εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης για τον «Μάτσικα», η οποία θα καθορίσει τους όρους δόμησης (χαμηλά ύψη, υποχρεωτική στέγη κλπ) στην περιοχή.-Η δημιουργία Παραλίμνιου Μητροπολιτικού Πάρκου στα όρια των πρώην Δήμων Ιωαννίνων και Ανατολής, με σκοπό την οικολογική αναβάθμιση της περιοχής, προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Η διαμόρφωση του Πάρκου θα γίνει μέσω ειδικής μελέτης πολεοδομικής οργάνωσης και αρχιτεκτονικής σύνθεσης.
-Η δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου στις παραλίμνιες εκτάσεις της Γεωργικής Σχολής Ιωαννίνων και του πρώην Δήμου Παμβώτιδας.
-Η προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ως πολύτιμου φυσικού πόρου.
Οι καινοτόμες αυτές προτάσεις του Ρυθμιστικού, που είχαν τύχει ευρύτατης διαβούλευσης, υιοθετήθηκαν από τα δύο Συμβούλια προκειμένου να ενσωματωθούν και στο σχέδιο ΠΔ για την λίμνη Παμβώτιδα.Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, που αποτελεί υπερκείμενο σχεδιασμό και παράλληλα θα επιτρέψει την επικαιροποίηση της υφιστάμενης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, και αμέσως μετά η θεσμοθέτηση του ΠΔ της Παμβώτιδας».

 

 
ΠΗΓΗ:ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ