αρχείο λήψης«Παράνομη» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων την άδεια κοπής καλαμιών που έδωσε πριν από λίγες μέρες στον δήμο Ιωαννιτών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Καλεί δε τον γενικό γραμματέα Ηλία Θεοδωρίδη να ακυρώσει τη σχετική άδεια και προειδοποιεί, σε περίπτωση συνέχισης των εργασιών πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας, ότι θα ζητήσει την ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων, ακόμη και των χειριστών των μηχανημάτων. Η παρέμβασή του αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η διοίκηση του Συλλόγου μπορεί να έχει τις δικές της απόψεις και να τις υπερασπίζεται, όμως δεν μπορεί ούτε να τις επιβάλλει και πολύ περισσότερο δεν έχει δικαίωμα να εκτοξεύει απειλές ειδικά εναντίον υπαλλήλων που κάνουν τη δουλειά τους». Παράλληλα ο σύλλογος ανοίγει «μέτωπο» και με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Πέτρο Τσουμάνη.
Στις 11 Απριλίου, η Διεύθυνση Υδάτων έδωσε στον Δήμο «άδεια εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων για έργα προστασίας-συντήρησης οικοσυστημάτων», με την οποία επιτρέπεται η διάνοιξη αύλακα μέσα στον καλαμιώνα πλάτους 80μ. και συνολικού μήκους 800 μ., με μέσο βάθος 1μ. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικαλέστηκε ως αιτιολογία χορήγησης της άδειας… την ανάγκη βελτίωσης των τόπων αναπαραγωγής υδρόβιων ειδών και την ξεκούραση των παπιών τον χειμώνα και των γλάρων! Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κάνει λόγο για «ψευδεπίγραφη αιτιολογία που προσβάλει τη νοημοσύνη του κόσμου». Εκτιμά δε ότι με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης φωτογραφίζεται η κατασκευή στίβου θαλασσίου σκι, «τον οποίο η σημερινή δημοτική αρχή επιδιώκει με πλάγιο τρόπο να κατασκευάσει, αδιαφορώντας για την οικολογική καταστροφή του υδροβιότοπου Αμφιθέας» όπως αναφέρει.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος προσθέτει ότι η χορήγηση της άδειας δεν είναι σύννομη καθώς η προγραμματιζόμενη κοπή καλαμιώνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εργασίας για την κατασκευή της πίστας θαλάσσιου σκι, για την οποία απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Αμφισβητεί δε και την κυριότητα της εν λόγω έκτασης, η οποία στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χαρακτηρίζεται δημοτική. Σύμφωνα με τον σύλλογο, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (υπ’ αριθμ. 4726/24.06.2004 απόφαση του νομάρχη Ιωαννίνων». Ο σύλλογος αντικρούει και την αιτιολογία της διοίκησης περί «παροχής εκτάσεων γλυκού νερού για την ξεκούραση εκατοντάδων γλάρων». Όπως αναφέρεται, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να μεριμνούν για την προστασία υδρόβιων ειδών από τους γλάρους, οι οποίοι αποτελούν μάστιγα σε πολλές περιοχές λόγω πληθυσμιακής έκρηξης που οφείλεται κυρίως στην ακατάλληλη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων βάλλει και κατά του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Πέτρου Τσουμάνη, κατηγορώντας τον ότι έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγγραφο (με σύμφωνη γνώμη για τη διαχείριση του καλαμιώνα) με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου όταν δεν υπήρχε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και σε αντίθεση με τη γνώμη του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα. Ο κ. Τσουμάνης, με γραπτή του δήλωση, αντεπιτίθεται στον Σύλλογο, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» ανακοίνωση και διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε υπήρξε αντίρρηση από το επιστημονικό προσωπικό για τη διαχείριση του καλαμιώνα.

 

 

ΠΗΓΗ: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ