Connect with us

Hi, what are you looking for?

Giga fm 105,4 | Ραδιοφωνικός Σταθμός | Ήπειρος | Ιωάννινα

Οικονομία

Δύο εκθέσεις από το ΔΝΤ για την Ελλάδα

ΔΝΤ

Δύο εκθέσεις για την Ελλάδα παραδόθηκαν σήμερα στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ προκειμένου να τις συζητήσουν στις 6 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη έκθεση σχετίζεται με την επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας που έκανε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που είχε δημοσιευθεί προ πενταμήνου το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση των σημερινών συντάξεων, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου. Τις θέσεις αυτές άλλωστε τις έχει επανειλημμένα εκφράσει και ο Πόουλ Τόμσεν το τελευταίο διάστημα, αποσυνδέοντας μάλιστα τις παρεμβάσεις αυτές με τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδική βαρύτητα στην έκθεση του άρθρου 4 θα έχει η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα εμπεριέχεται σε αυτή. Το Ταμείο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αναφέρει για το ζήτημα πως «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια θέση μεταφέρεται αυτούσια και στην έκθεση του άρθρου 4 στην οποία γίνεται μια πρώτη αποτίμηση και των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Το πρόγραμμα του 2012

 

Η δεύτερη έκθεση που θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012 και το οποίο ολοκληρώθηκε πρόωρα τον Ιανουάριο του 2016 (Η έκθεση θα τιτλοφορείται Greece: Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από μια ομάδα στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα με επικεφαλής τον Βιτάλι Κραμαρένκο, στέλεχος του Ταμείου που μέχρι πρόσφατα είχε εμπλοκή στα προγράμματα του ΔΝΤ στην Αφρική.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχη έκθεση είχε συνταχθεί από το ΔΝΤ και για το πρόγραμμα στήριξης του 2010 και η δημοσιοποίηση της τον Ιούνιο του 2013 είχε αναδείξει τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις Ταμείου – Ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά κυρίως τις ευθύνες του Ταμείου για το ότι χρηματοδότησε το πρόγραμμα εκείνο, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, πέραν των δύο αυτών εκθέσεων δεν αναμένεται στις 6 Φεβρουαρίου να υπάρξει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ καμία άλλη αναφορά για την Ελλάδα και ειδικά συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, κάτι που φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Written By

Comments

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή

  Πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος χρήματος αυξάνοντας τα επιτόκια κατά βούληση; Είναι ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο καλούνται να...

Πολιτική

Έκθεση που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη μελέτη των επιπτώσεων της 10ετούς οικονομικής κρίσης τοποθετεί την Ελλάδα και την Ισπανία στις χειρότερες...

Πολιτική

Για να κλείσει εγκαίρως και χωρίς προβλήματα η τέταρτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση εγκατέλειψε οριστικά την προσπάθεια έστω και για ολιγόμηνη αναβολή στις μειώσεις των συντάξεων,...

Πολιτική

Την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, ανακοίνωσε στο χθεσινό του μήνυμα για την Πρωτομαγιά ο Πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις...

Advertisement

Copyright © 2021 Giga FM 105.4 Επικοινωνία: 2651052441

  • https://s46.myradiostream.com/7322/listen.mp3
  • https://s46.myradiostream.com:7322/;
  • MUSIC